Crusted port bestaat uit een Blend van 2 of meer vintage jaren die 3 a 4 jaar in vaten gerijpt hebben en die ongefilterd gebotteld worden waardoor er zich een bezinksel, de zogenaamde crust, vormt.
Daarna volgt doorgaans nog een paar jaar flesrijping. Crusted Port is altijd een specialisatie geweest van de Britse wijnhandel. De autoriteiten in Porto hebben hem nooit erkend maar de crusted-port is een zeer goede ruby-port.
Het is een blending van twee of drie verschillende oogsten die jong wordt gebotteld. Omdat deze portongefilterd gebotteld word gaat de”crust” (in het Nederlands depot of Rust) mee de fles in en moet dan ook gecanteerd worden.
Crusted port of Poor men’s vintage
Crusted port
Crusted Port is een beetje een in de vergetelheid geraakte categorie, maar wel één die de consument de kans biedt om een grote Port voor een kleine prijs te bemachtigen.
Volgens de wet moet de Crusted gemaakt worden van meerdere jaargangen Port van Vintage-kwaliteit die na kortstondige houtrijping ongefilterd gebotteld worden en minimaal 3 jaar flesrijping op de markt gebracht mogen worden.
Dientengevolge vormt zich, net als in een gewone Vintageport, een “korst” ofwel depot. Aangezien een Crusted port op fles nog vele jaren kan en mag rijpen, is decanteren dan ook een must.
Het is een soort port die niet veel word geproduceerd. Chruchill Graham en Niepoort hebben de afgelopen jaren echter een paar uitstekende Crusted ports uitgebracht.
Het bottelen van Port buiten Portugal is sinds 1996 geheel verboden. Omdat het een bewaarwijn is zijn de in Engeland gemaakte Crusted Ports natuurlijk hier en daar nog wel te vinden, ze zijn echter uiteraard niet voorzien van een garantiezegel van het IVP (nu IVDP).
Ook tegenwoordig wordt Crusted Port nog wel gemaakt, maar nu in Portugal door bijvoorbeeld Dow’s en Churchill’s.
Decanteren is het overgieten van Port waarbij het bezinksel (Depot, sediment) van de droesem achterblijft. De meeste port die je in de winkel koopt hoeft niet gedecanteerd te worden omdat dit vaak gefilterde port betreft.
Ongefilterde port, bijvoorbeeld een vintage port, moet wel gefilterd worden om de droesem te scheiden van de port. Zet voor het decanteren de fles port een dag rechtop zodat de droesem naar de bodem zinkt. Voordat u de fles ontkurkt maakt u eerst de hals schoon.
Houdt tijdens het ontkurken de fles zo stil mogelijk, zodat het bezinksel op de bodem blijft liggen en laat de fles nog enkele minuten rechtop rusten. Schenk hierna de fles port langzaam maar zonder onderbrekingen over in bijvoorbeeld een decanteerkaraf.
Door een lichtbron achter de fles port te houden tijdens het decanteren kunt u zien wanneer de droesem de hals van de fles nadert. Op dit punt stopt u met schenken.
Als de droesem tijdens het decanteren niet goed zichtbaar is in de fles, neem dan geen risico en stop op tijd. Eventueel kunt u dit laatste restje apart decanteren of filteren.
Het laatste beetje port in de fles kunt u niet drinken. Wel kunt u de droesem gebruiken als ingrediënt voor bepaalde gerechten.
Deze informatie is afkomstig van de de site Leven in luxe.
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.
Geef een reactie