Covid-19, eindelijk iets positiefs te melden

Er zit een leuke kant aan Covid-19. Hoewel er legio zwarte kanten zitten aan deze virusinfectie is er hier en daar een lichtpuntje. Op dit moment is de leuke kant van Covid-19 dat ik als wielerliefhebber tegelijkertijd de Giro d’Italia en de Vuelta a España kan kijken. En dat kan wel eens een gevalletje zijn van “één keer nooit weer”.

Als ex Covid-19 patiënt en verpleegkundige in de ouderenzorg weet ik als geen ander dat er niet echt veel leuke kanten aan dit virus zitten. Maar voor wielerfans zoals ik is er dit jaar toch een kleine zegening. Met wielerfans zoals ik bedoel ik diegenen die bij de grote rondes uren aan de buis gekluisterd zitten om de matadoren de Passo della Stelvio, de col de I’Iséran, de Col de la Madeleine, de col du Galibier of Mont Ventoux te zien beklimmen. Ik heb zelf ook op die bergen gestaan trouwens. Niet op de Passo della Stelvio helaas, want toen ik daar in juni van dit jaar heen wilde zat Italië op slot vanwege Covid-19

Covid-19 Stelvio
De zegening van Covid-19

Maar nu zijn ze in het wielerwereldje de schade aan het inhalen. En dus kon ik vandaag op Eurosport één peloton in Italië de Stelvio zien beklimmen en het andere peloton in Spanje de Laguna Negra. Wat een genot zeg. De Stelvio was natuurlijk het mooiste. Het gebied zat al flink in de sneeuw en het was bijzonder leuk om de diverse renners met hun jasjes te zien worstelen in de ijzige wind bij een temperatuur van 3 graden.

Ik ben ooit in oktober, 2 dagen voordat de boel dicht sneeuwde, de Col d’Iseran afgedaald in gewone wielerkleding met een dun jasje aan en een extra Tshirtje. Ik had het gevoel in mijn blote kont op de fiets te zitten. Die gasten moeten het vandaag heel erg koud gehad hebben op de flanken van de Passo dello Stelvio of Stilfserjoch. Wat een legendarische berg is dat.

De strijd was magistraat en onze landgenoot W1lco Kelderman staat op winnen maar wel met een bijzonder kleine marge. Er komen nog 3 etappes: een vrijwel vlakke rit maar wel van 253 kilometer. De etappe van zaterdag zou oorspronkelijk een paar fraaie Col’s in Frankrijk bezoeken maar de grens is dicht en nu mogen de boys maar liefst 3x naar Sestriere klimmen. En dan zondag een tijdrit waarin W1lco het moet gaan doen.

In Spanje is het nog geen winter of ze zijn nog niet hoog genoeg, maar ik heb nog geen sneeuw gezien. Ze zouden in de Pyreneeën een rondje maken langs de Alto de Portalet, de col d’Aubisque, de Soulor en dan als toetje de finishen bovenop de Col du Tourmalet. Helaas gaat die etappe niet door, ook daar hebben de Fransen de grens dicht gegooid.

Ik ben zelf in de Pyreneeën geweest maar raakte geblesseerd op de Tourmalet en moest naar huis. Eerder wilde ik de Aubisque op maar die was gesloten. De Pyreneeën hebben mij dus ook al geen geluk gebracht.

Het aankomende weekend word dus genieten voor de schrijver dezes. De Vuelta, de finish van de Giro, hopelijk met W1lco Kelderman in het roze, en als toetje de Formule 1 in Portimao (Portugal) hopelijk met Max op het schavot en Hamilton een treetje onder hem.

We gaan het zien. Spannend weekendje, hopen dat er wat te vieren valt. Van de Vuelta moeten we het in ieder geval niet hebben want Tom Dumoulin is al vrijwel kansloos. Jumbo moet het met Primož Roglič voor Nederland gaan doen.

Hopen dat Red Bull en Team Sunweb het beter gaan doen.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *