Over coronamaatregelen en de lockdown

Of de coronamaatregelen voldoende zijn, is een veel gestelde vraag in deze angstige tijden. Gisteren was ik in mijn woonplaats Lelystad in de supermarkt. Ik draag een mondkapje, gewoon, voor de zekerheid. Ik hou afstand en desinfecteer mijn handen. In de supermarkt was ik dik in de minderheid. Ik schat dat slechts zo’n 30% van de mensen een mondkapje om had en de desinfectant bleef vrijwel ongebruikt.

Veel verontrustender is het feit dat er nauwelijks afstand werd gehouden. Bij de groente, het brood en de melkproducten stonden groepjes van 4 tot 6 mensen dicht op elkaar. Ook de medewerkers van de supermarkt droegen geen mondkapjes en hielden geen afstand.

Dat laatste neem ik ’s lands grootste grutter, lees Albert Heijn, wel degelijk kwalijk trouwens. Je zou toch wel wat gezond verstand verwachten van een organisatie die zo groot is en bovendien ruimschoots van de crisis heeft geprofiteerd. Ze hebben zelfs extra bonussen uitgekeerd, en dat wil wat zeggen voor een beursgenoteerd bedrijf. Ten minste, als het om het personeel gaat. Voor het bestuur en de aandeelhouders zijn ze doorgaans toch wel genereus.

Coronamaatregelen
Het mondkapje, onderdeel van de coroanamaatregelen

Zondag was een familielid van mij op een sportpark. Hij zag hoe er enerzijds door somminge clubs tenten waren neergezet die aan beide kanten open waren en waarin je, met afstand, even over de wedstrijd kon napraten. Tegelijkertijd stonden er op de parkeerplaats van een andere vereniging (en sport) groepen mensen bij de auto een biertje te drinken en te kletsen.

Over de mondkapjes kun je lang of kort discussiëren, maar over de noodzaak om maatregelen tegen corona te nemen zoals het houden van afstand, het desinfecteren van je handen of boodschappenwagentjes en het beperken van contact in een grote groep echter niet. Daarmee beperkt je het aantal besmettingen wel degelijk.

Op dit moment liegen de cijfers er niet om en we gaan we hard richting 2e lockdown.

De nonchalance en in sommige gevallen pure desinteresse ten aanzien van de coronamaatregelen verbazen mij in hoge mate. Natuurlijk willen we allemaal dat de ellende voorbij is en de coronamaatregelen kunnen stoppen, maar waarom in godsnaam verzoeken we de goden en gaan we stug door terwijl de statistieken moord en brand schreeuwen?

En zijn we niet erg naïef geweest met het verlichten van de coronamaatregelen? Als je de statistieken bekijkt van de site van de John Hopkins University in de US zie je dat er sinds maart wereldwijd nooit een dip is geweest. Er zijn in die periode alleen maar besmettingen bij gekomen. Kijk vooral in het kader rechtsonder bij Daily cases waar je die stijging kunt zien.

Ook de stats van de cumulatieve cases geeft een beeld van ongebreidelde stijging van het aantal besmettingen. En ga nou niet roepen dat het komt omdat er meer getest word. Het gaat hier om wereldwijde stats en op veel plaatsen word meer getest dan ooit in Nederland of Europa. De cijfers liegen niet, het gaat slecht.

Ondertussen blijven de deuren van de zorginstellingen in de ouderenzorg open omdat het zo zielig is dat oma alleen is. Nou maar hopen dat oma nog leeft over een maand of zo want dit gaat natuurlijk fout. Zielig dat oude mensen eenzaam zijn, ik voel met ze mee, maar daar ligt dan toch een taak voor de instellingen? Beter dan de kleinkinderen langs laten komen met als gevolg dat oma begraven moet worden.

Ik werk zelf op een locatie waar krap 40 mensen zijn overleden tijdens de eerste golf. De familie van de huidige bewoners is dat niet ontgaan want het is opmerkelijk rustig. Het muntje is gevallen. Maar ja, daar zijn dan wel 40 doden voor nodig op een totaal aantal bewoners van ruim 120. Maar dat zelfde muntje valt niet bij iedereen of erger nog, het muntje valt wel maar word actief genegeerd.

Om een collega te citeren: Maar er zijn toch ook wel erg veel oude mensen … (!?!)

Nog een leerling ook. Zo iemand moet de zorg uit, maar ja, daar ga ik niet over, gelukkig maar voor haar. Ik heb de indruk dat een deel van de bevolking (en nog een groot deel ook) het blijkbaar niet zo erg vind dat er mensen dood gaan zolang ze zelf maar buiten schot blijven. Zoals de aso’s van Vindicat in Groningen die gaan staan knuffelen op het van hun gebouw dak tijdens de persconferentie van Rutte. Of sporters die met z’n twintigen bier gaan staan drinken op een parkeerplaats. Of autopimpers die een straatrace organiseren met een paar honderd man.

Jammer dat we met z’n allen te netjes zijn om die zooi in de fik te steken.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *