Cormet de Roselend

De Cormet de Roselend is één van de mooiste col’s die ik heb bedwongen. Zelfs 5 keer bedwongen, hoewel ik er één keer met de auto ben geweest. Ik heb hem gefietst via de Col du Pré vanaf Beaufort, Dat is de route via de Barage de Roselend. Ook via Bourg Saint Maurice was de beklimming beeldschoon. Ik heb hem niet via de col de Meraillet en de D925 gedaan want dat is de minst mooie kant. Daarnaast ben ik zo gelukkig geweest bovenop de Roselend te staan op de dag dat de Dauphiné Liberé er langs kwam. En dat was een verrassende traktatie waar ik nog met graagte aan terugdenk.

De route naar de Cormet de Roselend via Beaufort en de Col du Pré is een prachtige fietstocht. Bovendien kun je er makkelijk een rondje van maken. Daar kun je dan meerdere col’s in betrekken. De route vanaf Beaufort is bovendien niet al te druk, van goede kwaliteit en het is een fraaie omgeving.
Ben je éénmaal bij de afslag naar de Col du Pré dan verandert de toon wel een beetje. Dit stuk gaat als een speer omhoog waarbij je een kilometer of 4 met percentages van 9 en 10% naar boven gaat. Maar dat is ook weer een heel erg mooi stuk. Je rijd tegen helling op met haarspelden tussen de bomen en daartussen rij je stijl omhoog door de weilanden met uitzicht op de bergen aan de overzijde van het dal.

Cormet de Roselend
Cormet de Roselend


Na de Col du Pré ga je een stukje naar beneden en kom je aan bij de Barage de Roselend, een prachtig stuwmeer omgeven door bergruggen. Daar mag je dan omheen rijden over de dam heen. Na de bocht rondom het meer ga je via een fraaie lange haarspeldbocht omhoog naar de Cormet de Roselend. Dit is een bijzonder fraai stukje beklimming met adembenemende uitzichten. Ik heb daar dan ook enige tijd op een muurtje gezeten samen met camperaars, fietsers, motorrijders en wandelaars. Genietend van een hapje, een slokje en één van de mooiste uitzichten van de Franse Alpen.

Vanaf Bourg Saint Maurice is het een totaal ander verhaal. Het is een stille route door de bossen en langs een klein riviertje. Na verloop van tijd worden de bomen dunner en kom je op een soort hoogvlakte met aan je Recherhand een oude gletsjervallei. Aan het einde daarvan zie je de besneeuwde toppen van het gebergte daar achter. Nu gaat het steil naar boven naar en na een stevige beklimming vlakt het af en rij je de hoogvlakte van de Cormet de Roselend op. Dit is een een weergaloos mooi gebied. Daarom ben ik er ook een keer met de auto geweest om te wandelen en te genieten van de prachtige omgeving.

Dit is trouwens ook een gebied waar je ook met je camper voldoende plekt hebt om te verblijven. Er zijn legio plekken om je auto of je camper neer te zetten. Bovenop de Cormet staat steevast een kraam met allerlei Franse lekkernijen zoals baguette met paté, ham, kaas etc. Niet echt gourmet maar wel lekker, zeker als je er op de fiets bent en het alternatief zijn de geplette kleffe bammetjes in de fietstas.

Cormet de Roselend
Cormet de Roselend

De minst mooie route start ook in Beaufort. Het is de feitelijke en meest populaire (rechtstreekse) route. Je rijd dan via de D925 en de Col de Meraillet naar de Barage de Roselend. Deze route is 20 km lang waarvan ongeveer de helft tussen de 8 en de 10%. Het gemiddelde is 6.2% met een max van 11.1%.

Overigens is het plaatste Beaufort zeker ook de moeite waard. Bourg Saint Maurice is meer zo’n typisch frans wintersport gebeuren maar Beaufort heeft nog andere talenten zoals een heerlijke kaas en uitstekende horece. Ook is er regelmatig een grote markt. Toen ik er de eerste keer binnen kwam rijden rook het er naar vers brood, gebakken spek en koffie. Er zijn veel hotels en aan het begin van het dorp is een grote camperplaats. Moet je van houden maar de liefhebbers lusten er wel pap van want er staan altijd campers. Het is vooral een vriendelijk dorpje waar het goed toeven is. Je kunt een rondleiding boeken in de kaasfabriek en vervolgens een lekker stukje kaas kopen. Fiks aan de prijs maar dan heb je ook wat.

Voor de profielen verwijs ik graag naar cyclingcols. Die heeft veruit de beste profielen. Vooral het profiel van de col du Pré is bijzonder adequaat.

FotoShow
Openbaar   19 items in cormet-de-roselend-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow – Meer Info
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg
0010.jpg
0011.jpg
0012.jpg
0013.jpg
0014.jpg
0015.jpg
0016.jpg
0017.jpg
0018.jpg
0019.jpg

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door