De coolste baan van Nederland is een tijdelijke ijsbaan in het Olympisch stadion in Amsterdam. De eerste keer dat de Coolse baan van Nederland werd gemaakt was in 2014. Het begon allemaal rond 2010 met de droom van een groepje bevlogen schaatsliefhebbers om ooit een WK Allround schaatsen te organiseren in het Olympisch Stadion van Amsterdam en om meer vernieuwing in de schaatssport te brengen en te ondersteunen.
Rintje Ritsma en het House of Sports namen het initiatief om de Coolste baan van Nederland te bouwen in één van de mooiste olympische stadions ter wereld: het Olympisch stadion van Amsterdam, Rijksmonument van de Amsterdamse school en geesteskind van de architect Jan Wils.
En Jan Wils ontving nota bene zelf een olympische medaille. Architectuur was immers een onderdeel van de olympische spelen. En om het verhaal nog mooier te maken: de markante toren van het stadion was de eerste toren waarop de olympische vlam onafgebroken te zien was. En daarmee was een mooie traditie in het leven geroepen die tot op de dag van vandaag in stand word gehouden.
De coolste baan van Nederland
In 2014 werd de coolste baan van Nederland, de ijsbaan in het Olympisch Stadion voor het eerst neergelegd. Oud-schaatser Ritsma was destijds een van de initiatiefnemers en tegenwoordig directeur van het project. Dat jaar werden de Nederlandse kampioenschappen allround en sprint daar verreden. Ook was het stadion het toneel van de huldiging van de meervoudig gouden olympische ploeg van Sotsji 2014. ‘De Coolste Baan van Nederland’ was in 2014 met 108.000 recreatieve schaatsers en 45.000 bezoekers tijdens de KPN NK Allround & Sprint een groot succes.


En gelukkig deden ze het in 2018 nogmaals met het ISU WK Allround 2018 als spectaculair slotstuk. In 2018 is het 125 jaar geleden dat Jaap Eden zich in Amsterdam liet huldigen als de officiële eerste wereldkampioen allround schaatsen. Na 125 jaar keert de ISU WK Allround terug naar Amsterdam en word een eerbetoon gebracht aan alle wereldkampioenen die in de voetsporen van Jaap Eden zijn getreden. En natuurlijk zal tijdens dit WK de kans worden gegrepen om alle olympische kampioenen te huldigen en de rest een hart onder de riem te steken.
De locatie is adembenemend. Maar het prachtige olympisch stadion Amsterdam was halverwege de jaren negentig bijna gesloopt. Het zou dan het eerste olympisch stadion ooit zijn dat gesloopt werd. Maar na een spannende periode eind jaren negentig werd vlak voor de geplande sloop van het gebouw de status ‘rijksmonument’ toegekend. In rap tempo werd het stadion daarna gerenoveerd en in het jaar 2000 werd het Olympisch Stadion feestelijk heropend.
Sinds de renovatie (1999/2000) ziet het Olympisch Stadion er weer grotendeels uit als het originele ontwerp van 1928. Wel zijn de staanplaatsen verdwenen, evenals de spelerstunnel en de wielerbaan. In de vroegere catacomben van het stadion, zijn 30 bedrijven gevestigd in de multifunctionele bedrijfsruimten. Onder het Olympisch Stadion werd een parkeergarage gebouwd met 850 plaatsen.
Nu maken jaarlijks miljoenen bezoekers gebruik van het Olympisch Stadion en de diverse voorzieningen. Het stadion heeft 22.500 zitplaatsen en is gedeeld eigendom van Stichting Olympisch Stadion Amsterdam en Bouwinvest.
1928 – De olympisch spelen in Amsterdam
Destijds was Amsterdam veel kleiner in omvang en lag het complex aan de rand van de toenmalige stad. Binnen één jaar tijd verrees in het weiland ten zuiden van Amsterdam (aan het ijsbaanpad) het iconische gebouw voor de Olympische Spelen. Het huidige Olympisch Stadion vormde het hoofdstadion, eromheen stonden tijdelijke accommodaties en werden huizen gebouwd. De architect Jan Wils ontwierp een zeer herkenbaar stadion in de stijl van de Amsterdamse School. Het gebruik van rode bakstenen, de typerende vormen en de stalen kozijnen van ramen en deuren zijn duidelijke kenmerken van deze bouwstijl. Voor het ontwerp van het stadion ontving Wils een gouden Olympische medaille: het onderdeel architectuur was toen nog een erkend onderdeel van de Olympische Spelen. Net als kunst, overigens.
De marathontoren
De toren voor het Olympisch Stadion is van enorme historische betekenis. Het markante bouwwerk is bedacht door architect Jan Wils en staat rechts voor de entree van het Olympisch Stadion. De toren is 46 meter hoog en voorzien van een trappenhuis. In 1928 is in deze toren, het Olympisch Vuur voor de eerste keer ontstoken. Iedere dag beklom een medewerker van het gasbedrijf Amsterdam de trappen om de vlam (die overdag vooral rookpluimen afleverde) opnieuw aan te steken. Daarmee baarde Amsterdam internationaal opzien en het symbolisch ontsteken van de vlam is nog steeds onlosmakelijk aan de Olympische Spelen verbonden.
Als schaatsliefhebber hoop ik dat de baan vaker in de hoofdstad word neergelegd. Het is een prachtige locatie en staat garant voor een schaatsfeest van een paar weken lang. Maar ook als het maar 1x in de 4 jaar word georganiseerd ben ik tevreden. Ik heb al 4 kaarten gekocht en ben ook de volledige 3 dagen van het All round kampioenschap 2018 aanwezig.
Rintje en consorten bedankt voor de Coolste Baan van Nederland, een gedenkwaardig initiatief.
Bronnen
- www.decoolstebaanvannederland.nl
- www.NOS.nl
- www.olympischstadion.nl
- Parkeren Olympisch stadion
- Schaatspagina Nederland
Geef een antwoord