Conde soep of Potage de la Conde

Conde soep, bruine bonensoep of Potage de la Conde zoals de sjieke versie heet is een heerlijke volle maaltijdsoep op basis van bouillon en bruine bonen.

conde soep is een wat kalere soep met alleen bruine bonen en bouillon plus wat specerijen en wijn. Bruine bonensoep is een vollere, op erwtensoep gelijkende bonensoep met meer groenten en vlees, vooral stukken rookspek.

Eerst het recept voor de sjieke Potage de la Conde of conde soep waarmee u indruk kunt maken op uw culinair georiënteerde vrienden.

250 gr bruine bonen
1,25 dl bouillon
1 laurierblad
2 kruidnagels
(Spaans pepertje)
1 ui
50 gr boter
1 theelepel kerrie
20 gr bloem
Worcestershiresaus
Rode wijn of madera
Broodcroutons

Was de bonen, week ze tenminste 12 uur in ruim water.
Breng ze met de bouillon, laurierblaadje, kruidnagel en een klein stukje Spaanse peper aan de kook.
Kook 2 uur of langer zachtjes door tot de bonen gaar zijn.

En nu waarom het een sjieke franse potage of conde soep word: druk de bonen (inclusief het vocht) door de zeef zodat er geen stukjes/velletje meer over zijn.

Snij nu de uit fijn en fruit deze in de boter. Voeg de kerrie en 2 afgestreken lepels bloem. Laat dat allemaal even garen. Als de bloem en de uien gaar zijn voeg je al roerende het gezeefde bonen/bouillon mengsel toe en roer het tot een gladde massa.

Maak de conde soep af met de Worcestershiresaus en rode wijn of madaira.

Ik vind dit een leuke en stijlvolle variant van de bruine bonensoep, vandaar dat ik met dit recept begin. Maar nu dan de klassieke bruine bonensoep waar Bartje niet voor wil bidden.

conde soep
Potage de Conde

1 grote ui
500 g gedroogde bruine bonen
1 winterwortel
2 middelgrote aardappels
1 grote of 2 kleine preitjes
½ knolselderij in stukjes
150 g rookspek in grove stukken
3 grote laurierblaadjes
1 (of 2) fijne Veluwse rookworsten
zout en peper naar smaak
1 stuk schenkel
1 bakje soepvlees van AH

bouillonblokjes naar smaak

Ook bij deze soep dienen de bonen minstens 8, liever 12 uur van tevoren te wellen. Daarna is het recept als volgt:

Bak het rookspek uit en voeg in het vet alle andere ingredienten toe en zweet het even aan. Vooral niet doorbakken! Gewoon even meebakken in het vet.

Vul het het vocht waarin je de bonen geweekt hebt aan tot 2 liter en gooi er een stuk of 4 bouillonblokjes bij. Voeg alles bij elkaar in een lekkere grote pan en laat het geheel zeker een uur koken.

De bonen moeten deels kapot zijn en de aardappel en de selderij moeten goed gaar zijn en eventueel al stukgekookt. Eventueel kun je heel even een staafmixer door het mengsel halen om de boel een beetje fijner te maken.

Noot van de schrijver: ik maak bruine bonensoep net als erwtensoep en laat het doorstoven tot het een gladde massa is. Maar dat laat ik geheel en al aan u over.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *