Col Puy Mary – Fietsroute Pas de Peyrol

De Col Puy Mary of de col de Puy Mary, het maakt niet uit hoe je het schrijft, de col bestaat niet als doel voor een fietstocht. De Puy Mary is een berg in de Auvergne waar je een prachtig naar toe kunt wandelen. Fietsen doe je naar de Pas de Peyrol. En dat is meteen de fietsroute naar de col Puy Mary, dat is namelijk de Pas de Peyrol. En vanaf Cheylade kom je dan bovendien de Col d’Eylac en de Col de Serre tegen. Maar die laatste twee zijn feitelijk alleen maar bordjes langs de weg hoewel je de Col de Serre ook afzonderlijk zou kunnen rijden.

Col Puy Mary, Pas de Peyrol

De Puy Mary is een prachtige bergtop in de zuidelijke hoek van de Auvergne. Hij ligt in een prachtig gebied met niet al te veel grote plaatsen. Aurillac is de grootste plaats in de buurt maar niet veel verder kun je Clermond Ferrand vinden. Het was vanaf Lac Chambon een uurtje rijden naar de Puy Mary, vanaf Clermond Ferrand een uur en drie kwartier. De Puy Mary is vanaf Aurillac een uur rijden.

Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over dit vulkanische stukje Frankrijk. Een Puy is namelijk altijd een vulkaantop, net als de Puy de Sancy en de Puy de Dome. Ze zijn allemaal onderdeel van de De Chaîne des Puys. Deze Chaîne des Puys, vrij vertaald een ketting van bergtoppen, wordt gekenmerkt door een unieke rij van 80 koepelbergen en kraters in de Auvergne.

Ga je fietsend naar de Col Puy Mary dan heb je drie routes tot je beschikking. Voor meer informatie daarover verwijs ik graag naar het artikel elders op deze site over de Pas de Peyrol.
Boven gekomen op de Pas de Peyrol kun je makkelijk je auto parkeren om de wandeling aan te vangen naar de top van de Puy Mary. Het is een pad van Beton met stepping-stones waar de dijbenen flink van gaan kraken.

Ben je in goede conditie dan is het geen probleem. Ik had net de fietstocht vanaf Cheylade achter de kiezen en heb nog even flink moeten doorstappen voor ik boven was. Maar dan heb je ook meteen waar voor je geld want het is een prachtig uitzicht.

Col Puy Mary
Col Puy Mary
Col Puy Mary
Col Puy Mary
Col Puy Mary

Op de onderste foto zie je de driesprong die de Pas de Peyrol heet. Ik heb deze foto gemaakt staande op de top van de Puy Mary.

Col Puy Mary = Pas de Peyrol = de Puy Mary

Voor de mensen die het nog niet hadden begrepen: de Puy Mary is geen col, het is een bergtop op de Pas de Peyrol. De Pas de Peyrol is een Col zoals omschreven elders op deze site. Je kunt niet met de fiets naar de top of Puy. Die is alleen bereikbaar te voet.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *