Col Gorges du Tarn – Klimmen in de Gorges

Col Gorges du Tarn beschrijft de 3 colletjes die je in de Gorges du Tarn kunt fietsen. Met de fiets een colletje pakken is in en rond de Gorges du Tarn nauwelijks mogelijk. Er is welgeteld 1 officiele col direct in de Gorges de Tarn,

De col de St. Rome de Dolan. Dit is een beklimming van 7 kilometer, gaat krap 500 meter omhoog met een stijging van tussen de 7 en 11%. Geen echte kraker voor de alpenfietsers maar voor veel recreatieve fietsers te moeilijk.

De Alpenfietser kan hier echter wel hele mooie fietstochten rijden. Zo kun je van de Gorges naar de hoogvlaktes, de causses, zoals de causse de Mejean, De causse Noire en de causse Sauveterre. Op die vlaktes kun je pittige tochten rijden die voor de echte bergfietsers een goeie training zouden zijn.

Bovendien is het en prachtige omgeving en als je van de Causses naar de Gorge afdaalt nog behoorlijk afwisselend ook. Vanuit de Gorges du Tarn zijn er minstens 3 prachtige passen omhoog. allemaal tussen de 400 en 500 meter hoog en zo’n 6 a 7 kilometer lang. De pas bij La Malene is zonder twijfel de mooiste, maar ook de twee “opgangen” bij Les Vignes zijn de moeite waard.

Eerst een een kaartje van de Col Gorges du Tarnhet gebied. Zie foto 12 helemaal onderaan.

Col Gorges du Tarn: Op het kaartje zie je 4 cirkels. 3 bij Les Vignes en 1 bij La Malene. De 3 cirkels bij Les Vignes zijn van de de Col de St. Rome de Dolan (causse de Sauveterre) de pas aan de overkant van de Tarn die uiteindelijk naar de causse de Mejean leidt en de locatie van St-Rome-de-Dolan.

Col Gorges du Tarn – Dat is toch echt wel een Col
Col Gorges du Tarn - Klimmen in de Gorges
Les Vignes – Col Gorges du Tarn

Op bovenstaande foto zie je Les Vignes in de diepte liggen en de 6 kilometer lange pas naar St. Rome de Dolan als een lint tegen de wand van de Gorges du Tarn geplakt zitten. De rivier de Tarn zie je rechts onder op de foto. Het plaatstje St. Rome de Dolan kun je nog net linksboven in de hoek van de foto zien liggen. Vanaf het plaatsje St. Rome de Dolan is het nog 1 kilometer naar de top van de Col.

Dat is niet echt een top, meer het hoogste punt, en dat zegt genoeg over het begrip Col Gorges du Tarn. Eigenlijk niet dus. Vandaar af kijk je over de hoogvlakte naar de diverse heuvels. Voor je linksaf slaat naar de col kun je ook nog rechtdoor. Dan komt je na een kleine 7 kilometer bij het Pointe Sublime.

Vanaf dit punt kun je 2 kanten op de Gorges du Tarn inkijken. Het is een indrukwekkend punt waarvan ik hieronder toch even een foto laat zien. Weet je meteen dat het de moeite waard is om die 7 kilometers even mee te pakken.

Op foto 73 een blik op de Gorges du Tarn vanaf Point Sublime.
Fiets je terug richtig les Vignes en daal je af terug naar de Tarn dan zie je aan de andere kant onderstaande beeld:

Col Gorges du Tarn - Klimmen in de Gorges
Cote des Vinges

Dit is de pas die aan de andere kant van de Tarn ligt en naar de Causse de Mejean lijdt. Het is een beklimming van 6 kilometer en is iets lager dan de Col de St. Rome de Dolan omdat hij ophoudt bij de D-weg aan het einde van de beklimming.

Er is dus geen weg naar een hoogste punt en het is dus ook geen officiële col. Door de Gorges du Tarn en de Gorges de la Jonte liggen meerdere van dit soort mooie opgangen of passen naar de diverse hoogvlaktes.E en andere hele mooie die ik gezien heb maar waar ik geen foto’s van heb was bij de Gorge de La Jonte. Ik ben er met de auto vanaf gereden en heb het bijna in mijn broek gedaan.

Het zo steil als de steilste hellingen die ik rond de Tarn heb gereden, dus ergens tussen de 10 en 15 procent. Je kijkt regelmatig een paar honderd meter recht naar beneden en ik dank god op mijn knieën dat ik geen tegenliggers ben tegengekomen. De 4 wheeldrive die achter me reed moest elke haarspeld een keertje steken.

Ter verduidelijking even een kaartje toegevoegd van de Col Gorges du Tarn (zie foto 3).

De pas waar ik het over heb leid naar Saint Pierre des Tripiers, op dit kaartje tussen de 11 en de 12. De weg die je ziet is een D. weg. Echter, vlakbij het Maison des Vautours is nog een weggetje. dit loopt eerst paralel aan de weg door de Gorges de La jonte en gaat dan omhoog.

Voor de waaghals een ware must. Het uitzicht is adembenemend hoewel ik het eerder spaans benauwd heb gehad. En dat was in de auto. Een iets veiliger maar nog steeds krappe en steile beklimming gaat bij La Malene richting de Causse de Mejean, Caussignac in het bijzonder.

Het is een prachtige pas met een kapelletje halverwege en een uitzicht als bij bovenkomst nog even doorfietst. Ik kon helaas niet stoppen in verband met de drukte maar ik heb er wel vanuit La Malene een foto van gemaakt.

Col Gorges du Tarn in optima forma, de pas bij La Malene.
Col Gorges du Tarn in optima forma, de pas bij La Malene.

Col Gorges du Tarn in optima forma, de pas bij La Malene. LInks op de foto kun je hem met een beetje fantasie ook nog door zien lopen. Uiteindelijk slingert hij helemaal naar boven.

Voor de fietser met bergbenen zijn dit leuke colletjes en een uitstekende voorbereiding voor het grote werk. Voor toerfietsers erg steil. Ik kan deze op maar dat is dan ook het enige wat ik die dag doe. Net als de beide colletjes bij Les Vignes.

Kaartjes, route-informatie en de rest

Ik heb deze vakantie bijzonder goede ervaringen opgedaan met de Franse VVV, het Office du Tourisme. Ze hebben me altijd goed geholpen, spraken vaak enig Engels en gaven zonder uitzondering gratis uitdraaitjes van routes en de bijbehorende beschrijvingen.

Die zijn dan wel in het Frans, maar met een woordenboekje kom je een heel eind. De hier getoonde kaartjes zijn leuk om aan te geven waar het verhaal is gesitueerd maar het zijn geen goede fietskaarten. Er ontbreken wegen en het zijn primair toeristenkaarten.

Voor goeie gebiedskaarten kun je beter de IGN BLeue kaarten kopen. Ze zijn doorgaans 11 euro per stuk en met 4 stuks heb je een gebied als de Gorges Du Tarn aardig afgedekt. Hieronder nog een voorbeeld van de voorzijde van een folder met hele mooie fietsroutes door het gehele gebied.

Bij de Foto’s
  • Een verzameling van foto’s van Col Gorges du Tarn.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *