Col du Solude – Via Villard Reymond – Col de Ornon

De col du Solude is een prachtige col, vooral vanwege het uitzicht op Alpe d’Huez aan de  overkant van het dal. Er zijn 2 versies, 1 vanuit Bourg d’Oisans en dan langs Villard Notre Dame en de variant die ik heb gedaan via de Col de Ornon en Villard Reymond. De variant via Villard Notre Dame is mooier maar je komt dan een paar linke tunnels tegen. Verlichting mee en pas op voor het laatste deel van de klim want dat is vrijwel onverhard.

Col du Solude

Ik heb de Col du Solude daarom via Villard Reymond gedaan. Iemand van de camping was gevallen in de eerste tunnel en had lelijke schaafwonden op beide benen. Ze was in de goot geraakt en tegen de muur gegaan. Ik heb dus eieren voor mijn geld gekozen en ben via de Col de Ornon gegaan. Eveneens een erg mooie beklimming, kijk verderop in dit artikel maar naar de foto’s.

Alpe d’Huez middenboven
Bourg d’Oisans midden onder
Wat een uitzicht

De rit zou volgens klimtijd 18% makkelijker zijn dan Alpe d’Huez maar ik zet daar mijn vraagtekens bij. Het is een felle klim van bijna 14 kilometer lang. Tel daar de 2 kilometer nog bij op die je vanaf Bourg naar de afslag rijdt en je bent 16 kilometer onderweg. Alpe d’Huez vind ik sowieso overschat maar dat is mijn persoonlijke mening. Maar ga gerust even stevig op je fiets zitten voor deze pittige col.

Het eerste deel van de klim is bijna vlak maar zodra je vanaf de Col d’Ornon linksaf slaat richting Villard Reymond gaat het meteen met 11% en 9% stevig omhoog. Dan heel even uithijgen om vervolgens 5 kilometers te fietsen van 2x 8%, 2x 9% en 1x 12%. Bovendien is het een onregelmatige klim waarbij het moeilijk is om in je ritme te komen.

Maar per saldo is het vooral een mooie klim die op het einde een weergaloos mooi uitzicht bied op Alpe d’Huez en Bourg d’Oisans. Maar dan moet je wel even opletten. De klim eindigt officieel midden in Villard Reymond bij een gezellig terrasje. Van daaraf kun je doorlopen over een grindpad naar de col du Solude. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling, we willen fietsen. En dus moet je ongeveer 200 meter voor het dorp bij een driesprong naar links richting Villard Notre Dame. Even licht naar beneden en dan nog even steil omhoog naar de Col du Solude. Geen bordje trouwens, dat staat bij het terrasje.

Voor de volledigheid kun je hieronder links vinden naar de profielen van beide routes. Met licht op je fiets en een paar reservebandjes kun je gerust vanaf Bourg d’Oisans de beeldschone tunnelroute nemen waarbij je bovendien langs een weg rijd die hier en daar in de rots is uitgehouwen. De veilige fietser kiest voor de route via de Col de Ornon. Wil je via Villard Notre dame lees dan eerst even het commentaar onder aan deze pagina van de website van Climb by Bike.

Klimprofielen en foto’s

Eén van de commentaren op Climb by bike vind ik illustratief voor de klim vanaf Bourg d’Oisans

From BdO, climb starts immediately. I see profile above, but I swear my Garmin didnt go below 10% with a lot of 11-12%. Perhaps the 8,6% is in tunnels. Tunnel 1 is pitch black-exit around corner. Next 2 tunnels, some light. Lower & upper climb is in trees but great views of Romanche, BdO, AdH. Middle is like they glued road to side of the cliff. 1 lane all the way. Pavement is ok. Basically its a 10% climb for 8km. I saw 4 cars. From Notre Dame, road is loose gravel over thin asphalt, but it is rideable to top. Views are stunning, but road is not for faint of heart. I decided to go to Villard Reymond.

Over top, road is worse. I rode all but 100m. Skinny tires & rough rocky path are tough with 10-12%. Descent to La Pallud, and to D1091 smooth, steep, technical. Fun descent, speed is limited w/rocks in road & steep, tight switchbacks. Views are amazing. Route should have taken 2 hours. 6kph on unpaved bits, it was 3+. If you like hard climbs, have really good bike handling skills, go for it. When you get back to road near Reymond, go left to town and water.

Haarspeldbochten en indrukken van onderweg.

  • Foto 1, 7, 10, 13: De afslag bij Ornon, het terras en het (misplaatste) bordje (hoort op de Col du Solude).
  • Foto: 11, 14, 15, 17: Het uitzicht naar Bourg d’Oisans en Alpe d’Huez.

FotoShow

Openbaar   17 items in col-de-solude-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg
0010.jpg
0011.jpg
0012.jpg
0013.jpg
0014.jpg
0015.jpg
0016.jpg
0017.jpg


Software Versie: 26-06-2023

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *