Col d’Eylac – Route en profiel pas de Peyrol

De col d’Eylac is geen col in de zin zoals wij die kennen. Het profiel is dat van de Pas de Peyrol vanaf Cheylade zonder de steile laatste 2 kilometer. Het is de verbinding tussen de Vallèe de Santoire en de Vallèe de Cheylade. Maar wij als fietsers komen er alleen maar langs als we vanaf de Col de Serre op weg zijn naar de Pas de Peyrol, oftwel de Puy Mary.

De plek zelf is een soort uitspanning met een parkeerplek. Voor fietsers is de functie niet meer dan dat je er even moed kunt verzamelen om de korte maar felle klim naar de top van de Pas de Peyrol te overbruggen.

Col d’Eylac

De beklimming van de Col d’Eylac begint bij Cheylade of Dienne. Of bij de Col de Serre maar vanaf daar is hij wel erg makkelijk. Maar ik zal eerlijk zijn, deze col ga je niet apart beklimmen tenzij je geblesseerd bent en moet trainen om weer sterk genoeg te zijn voor het zware werk. Je rijd er bijna vlak naar toe tenzij je het klimmetje vanaf Cheylade meerekent. De col is feitelijk alleen maar een bordje en van belang voor wandelaars en skiërs.

Hoogteprofiel

Wie perse het hoogteprofiel van deze Non-Col wil bekijken gaat even naar de beklimming van de Pas de Peyrol vanaf Cheylade en vervolgens trek je de laatste 2 kilometer er vanaf. Kortom, het enige echte steile stuk van de Pas de Peyrol als je vanaf Cheylade komt.

Vlak na de Col d’Eylac gaat het meteen steil omhoog naar de Pas de Peyrol. Met een gemiddelde van 9 en 10% pak je hier de laatste 2 pittige kilometertjes naar Chalet du Puy Marie. Die uitspanning is bij de splitsing van de D680 (Salers en Mauriac & Cheylade en Dienne) en de D17 (Aurillac).

Conclusie

Vergeet die col d’Eylac nou maar. Het is alleen maar een foto van een bordje. Daarom ook nog even een foto van de Puy Marie, een schoonheid van een wandeling.

Want ook al ben je 10x fietser, die top moet je beklommen hebben anders weet je niet wat de Pas de Peyrol nou eigenlijk inhoud.

col d'eylac pas de peyrol
col d'eylac puy Mary

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *