Col des Aravis – Vanaf Thones of Flumet

De Col des Aravis is geen moeilijk col maar het is wel een mooie rit. Bovendien kun je de Col des Aravis opnemen in diverse routes. Ik ben indertijd via de Aravis naar de Col de Merdassier gereden via de Col de Croix Fry. Dat is vanaf Les Etages een relatief kort ritje. Vanaf Thones kun je op die manier een mooi rondje rijden.

Col des Aravis

Je kunt de col des Aravis rijden via Thones of Flumet. Echter, ga je via Thones dan moet je wel afwegen of je de D909 wilt rijden tot aan St. Jean de Sixt. Ik vond dat een bijzonder akelige weg en ben er dan ook niet overheen gefietst. Hij is druk, er word op sommige plekken erg hard gereden en in dit wintersportgebied heeft iedereen haast, met name in de zomer als al het werk gedaan moet worden. Ik adviseer dan ook om naar St. Jean de Sixt te rijden en de D909 links te laten liggen. Een andere optie is om deze col vanaf Flumet te rijden.

col des aravis, route

Routekaartje van de cols rondom Thones en de Col des Aravis. Je kunt er vanaf Lac Annecy ook komen, dan is het 41km.
Dat is dus een tochtje voor de betere kuitenkrakers.

Profiel Col des Aravis vanaf Flumet en vanaf Thones.
Op het profiel van Thones is de D909 aangegeven en de consequenties qua afstand en hoogtemeters.

col des aravis via flumet, profiel
col des aravis via thones, profiel

De rit vanaf St. Jean de Sixt is een mooie beklimming door een fraai en ruimtelijk stukje Franse Alpen. Echt hoog ga je nooit komen met een top van zo’n kleine 1500 meter maar de klim is zeker de moeite waard. Tot aan La Clusaz was hij vrij druk maar daarna word het allengs rustiger. Le Clusaz is een typisch Frans wintersportoord en daar word in de zomer hard gewerkt. Tot aan dat dorp is de weg dus vrij druk met vrachtwagens van loodgieters, schilders, stratenmakers en ander werkvolk. Maar na Clusaz word het rustiger afgezien van mensen die de Col des Aravis gaan bezoeken. Hopen dat er niet te veel “Motards” (motorrijders) op de route zitten want die maken een hoop lawaai, ze stinken en ze rijden doorgaans erg dicht langs je heen. Sinds ik veel op vakantie ga heb ik een standvastige hekel aan motorrijders ontwikkeld, in ieder geval de Franse. Lefgasten die maling hebben aan de rest van de wereld. Jammer hoor.

Op de top van de Col des Aravis zijn een paar horecagelegenheden en souvenirwinkels. Er is een hotel, een kapelletje en een mooi uitzicht op de omliggende bergtoppen. Ik vond het best een speciale plek, leuk om even te verblijven, koffie te drinken of om de wandelschoenen aan te trekken en een omliggende top te beklimmen.

Al met al was het een fietstochtje wat ik zo weer over zou doen. Ik ben toen op de terugweg bij Les Terasses (boven La Clusaz) afgeslagen en naar de col de Merdassier gereden. Groot was mijn verbazing toen ik opeens langs de Col de Croix Fry kwam. Bij de Col de Merdassier is het rustig en mooi. Je kunt vanaf daar niet verder doorrijden voor zover mij bekend. Vanaf de Col de Croix fry kun je wel weer doorrijden naar Thones via Les Cleffs. Bij Les Cleffs kun je ook naar links gaan en doorrijden naar de zuidpunt van Lac Annecy via Serraval, Marlens en St. Ferreol.

Hieronder een fotografische impressie van de route.
Klik op de eerste foto voor een serie van 8.

FotoShow

Openbaar   13 items in col-des-aravis-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg
0010.jpg
0011.jpg
0012.jpg
0013.jpg


Software Versie: 26-06-2023

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *