Col des Annes – Wandel- en fiets El Dorado

De col des Annes is een verschrikkelijke berg voor fietsers maar als je er eenmaal bent is het een waar El Dorado met leuke horeca, prachtige uitzichten en een schat aan mogelijkheden om te wandelen. Dat laatste is minder interessant voor deze website hoewel ik heb gemerkt dat sportieve toeristen in Frankrijk zowel wandelen als fietsen. Ik noem het dus toch maar even.

Col des Annes

De klim naar de Col des Annes begint in Grand-Bornand, een vriendelijk middelgroot wintersportdorp in de Franse alpen. Dat laatste zegt wel genoeg. Geen idyllische kerkjes en middeleeuwse steegjes. Een modern dorp met supermarkt en parkpeerplaatsen die zorgen voor toegankelijke horeca. Vanuit dit dorp kun je diverse beklimmingen starten en het was het decor voor een aankomst in de Tour de France van 2018.

col des annes le grand bornand

Hierboven zie je wat voor soort beklimming de col des Annes. Hij is relatief kort en in het begin gaat het lekker rustig omhoog. De 7% is een waarschuwing voor wat komen gaat. Van de laatste 6 kilometer zijn er 4 van 10% tot 12% met uitschieters naar 14%. Gelukkig mag je rond kilometer 9 even 500 meter uitrusten maar daarna komt dan ook wel het ergste stuk van de beklimming.

Je komt dan aan op een schitterende hoogvlakte met groene alpenweides en pieken die de vlakte als een kroon omlijnen. Ik kan hier dus echt lyrisch van worden. De gebouwen zijn in alpine bouwstijl met veel hout, balkonnetjes en de merkwaardige golfplaten daken. Zal wel iets met de sneeuw in de winter te maken hebben.

Vanuit Le Grand-Bornand start ook de beklimming naar de Col de la Colombière en vandaar de col de Romme. Verder kun je nog naar de Col de Croix Fry, de Merdassier, Col des Aravis en de col du Marais.

Op de foto’s is horeca te zien. Er staan veel auto’s en het terras is open. Nou weet ik niet of ik dat over 2 maanden ook nog kan melden maar het ziet er veel belovend uit.  Onderstaande foto zegt genoeg, hier wil elke sportieve francofiel toch naar toe …

Le Grand-Bornand ligt in de Franse Voor-Alpen, tussen het massif des Bornes in het noorden en westen en de Aravisketen. Direct ten noordoosten van het dorp ligt de Mont Lachat de Châtillon (2050 m). Het dorp ligt op een hoogte van 950 meter, in de winter kan er geskied worden tot 2030 meter hoogte. Annecy was same met onder andere Le Grand-Bornard een kandidaat voor de Olympische Spelen van 2018, maar verloor de verkiezing van Pyeongchang.

Le Grand-Bornand was vijf maal finishplaats in de Ronde van Frankrijk. In 2004 werd de etappe gewonnen door Lance Armstrong, in 2007 door Linus Gerdemann, in 2009 was Fränk Schleck de beste, in 2013 pakte Rui Costa de zege en in 2018 was Julian Alaphilippe er de laatste ritwinnaar.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *