Col de Tentes – Fietsroute en profiel

De col de Tentes is een prachtige maar ook pittige beklimming bij Luz Saint Sauveur. Het is een typische Pyreneeën beklimming wat wil zeggen dat je nergens terecht komt. Een parkeerplaats op een wintersportlocatie waar in de zomer werkelijk helemaal niets te doen is. Maar het is ook een vertrekplaats voor prachtige wandelingen.

Col de Tentes 

De Col de Tentes is de fietsroute naar de Pic de Tentes, een bergtop van 2289 meter. Maar de col is ook niet mis, maar liefst 2211 meter. Vanaf de parkeerplaats kun je simpel even doorlopen naar de Pic de Tentes. Vanaf daar kun je nog even een half uurtje doorstappen over een fraaie bergrug naar de Pic de la Pahule en de Pic Mourgat alwaar u een schitterend uitzicht wacht over het dal richting Gavarnie en Gedre.

Loopt u de andere kant op dan is Spanje niet al te ver weg. Met een mountainbike kunt u gerust doorfietsen naar de Col des Especieres. Dan bent u nog een steenworp van Spanje verwijdert.

De cijfers

  • Vanaf Luz Saint Sauveur: Gem 5.3% / max 9.3% over 2000 meter / lengte 28.5 kilometer / 1500 meter klimmen / Top 2211 meter
  • Climbbybike geeft overigens 2 stukken van meer dan 10% (10.4% en 10.7%) over een lengte van 1 en 1.5 kilometer. Daar zit dan wel een stukje vlak bij waardoor je gemiddeld op de 9% uitkomt van Klimtijd.

Fietsroute naar de Col de Tentes

Zie foto’s: 5, 6, 7, 12.

De Col de Tentes bereik je via Luz Saint Sauveur en Gedres en Gavarnie. Gavarnie is een rustiek wintersportplaatsje dat in tegenstelling tot veel van dit soort resorts ook in de zomer een gezellige uitstraling heeft. Bovendien is het een uitvalsbasis voor wandelaars en een pleisterplaats voor campers.

Neem vanaf Luz Saint Sauveur de D921 richting Gedre / Gavarnie en volg deze tot u in Gavarnie bent. Daar gaat u rechtsaf de D128 op naar de Air de Campingcar. Na een kleine kilometer gaat u linksaf de D923 op om vervolgens uit te komen bij de Col de Tentes. Gaat u linksaf in Gavarnie dan komt u bij het Cirque de Gavarnie, een wandelgebied en toeristentrekker.

Hieronder een kaartje van het gebied. Op dat kaartje staat ook het cirque de Troumouse. Deze route staat niet als col op klimtijd.nl en daar verbaas ik me over. Het is een beeldschone klim hoewel het wegdek erg slecht is.

Ik heb ook een foto van de afslag bij de D128 en de D923 geplaatst zodat je weet wat je kunt verwachten. Uiterst rechts de foto van het eindpunt. Dat is dus niet bij het Skistation Gavarnie / Gedre waar u eerder langskomt. Dan is er nog een aardig stukje te gaan.

De natuur op de Col de Tentes.

3 Jaar lang ben ik in de Franse alpen geweest en 2 jaar in de Pyreneeën. Elke keer las ik over de alpenmarmot, zijn opvallende “gefluit” en zijn aanwezigheid alom. Nooit eentje gezien. Wel gehoord, maar nooit gezien. Na mijn wandeling naar de pic de Mourgat via de Pic de Tentes en Pic de la Pahule zat ik op de pic de Mourgat foto’s te maken van de omgeving en ik nam even de tijd om alles op me in te laten werken. En om een lekker reepje te eten want dat ik had ik na die dubbele inspanning wel verdiend.

En opeens zie ik een alpenmarmot zo groot als een flinke bever op de stenen zitten. Hij kijk me rustig aan en blijft lekker zitten als ik hem fotografeer. Even later zie ik er nog twee zitten in een soort kom aan de zuidkant van de Pic de Pahule. Als ik bij zit te komen van de verbazing vliegt er opeens een wel hele grote roofvogels over me heen. Ik slaag er in een foto van te maken. Aan zijn kop en zijn vleugels kan ik niet anders dan concluderen dan dat dit een vale gier is.

gentiaan pyreneeen

Het Cirque du Gavarnie

De omgeving is hier bijzonder indrukwekkend. Je staat zelf op een top van 2200 meter en om je heen gaat het nog eens zo’n 1000 meter omhoog of omlaag. Toen ik op de Pic de Mourgat stond was ik echt even stil van de enorme grootsheid van het landschap om me heen. Dit is het soort plekken dat je gezien moet hebben als je in de Pyreneeën bent. Fietsend of wandelend dondert niet, je moet er echt even heen. Tot slot dus nog wat indrukken van de omgeving.

Foto 11: Links het mountainbikepad naar de col de Especieres. Dan naar beneden kijkend vanaf de Pic de Tentes naar de parkeerplaats, het eindpunt van de col de Tentes. Rechts eerst de Pic Mourgat vanaf de Pic de Pahule en dan het uitzicht over het dal in de richting van Gedre en Luz saint Saveur. Ergens onder de mist dus, die laatste twee.

Cirque de Troumouse

Het cirque de Troumouse is vergelijkbaar met het Cirque de Gavarnie en minstens even mooi. Ik heb het hier even genoemd want als je toch in gebied bent moet je daar ook even heen. Het is geen col omdat de weg daar doodloopt en een col is een verbinding en geen Pic, Montagne, Mont of Sommet.

FotoShow

Openbaar   15 items in col-de-tentes-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg
0010.jpg
0011.jpg
0012.jpg
0013.jpg
0014.jpg
0015.jpg


Software Versie: 26-06-2023

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *