Col de Tempetes – Langs de route naar de Ventoux

De Col de Tempetes (de pas der stormen) is een col die zich bevind op de weg naar de Ventoux, vlak voor de top en vlak na het monument van Tommy Simpson. Het is een vreemde col waar verder niks over terug te vinden is behalve dat hij zich op de Ventoux bevind.

De Col de Ventoux bestaat niet, het is de Mont Ventoux. De Col de Tempetes is dus de passage die van een berg een col maakt.

Col de Tempetes

De col de Tempetes vind je globaal tussen chalet Reynard en de top van de Ventoux, vlak na het monument van Tom Simpson en een paar honderd meter voor de top. De foto’s zijn dan ook genomen vanaf de top.

Ik wist niet dat hij bestond tot ik stopte om van het uitzicht te genieten. Hij is dan ook te vergelijken met bijvoorbeeld de Col de Serre en de Col de Eylac die je tegenkomt op weg naar de Pas de Peyrol. Je komt er langs, ze maken deel uit van een veel grotere tocht en je kunt er verder niks over terug vinden.

Normaal gesproken is een col het hoogste punt van een passage tussen twee plaatsen in de Franse alpen. Ik denkt dat de de Tempetes van oudsher de plek was waar een pad langskwam over de Ventoux. Wie de Ventoux wil passeren gaat natuurlijk niet over de top, je neemt liever een shortcut. Dat zou de Col de Tempetes kunnen zijn.

Ik zeg met nadruk “kunnen” want ik kan deze theorie niet echt staven. Wel vind ik ergens op internet een passage waarin gesteld word dat de Ventoux geen col is volgens de Franse normen. Dat klopt natuurlijk, het is de Mont Ventoux. De col of passage bevind zich logischerwijs ergens anders.

De Col de Tempetes, de pas der stormen, word dus wel overal genoemd maar over het hoe en waarom is praktisch niks te vinden. Vanaf die plek heb je trouwens een prachtig uitzicht op de omringende bergen en de Frans/Italiaanse alpen in het Oosten (denk ik). Je moet hier dus absoluut even stoppen, foto’s maken en genieten van de prachtige vergezichten.

Route Col de Tempetes

Om naar de col de Tempetes te komen volg je de route naar de Ventoux vanaf Chalet Reynard. Dat is geen route, dat is gewoon de enige weg naar de top van Mont Ventoux. Hieronder een kaartje van de route.

Route naar de Col de Tempetes

Je kunt de Tempetes prachtig zien liggen vanaf de Mont Ventoux zelf. Kijk in Zuidoostelijke richting en je ziet het muurtje met het bord vanzelf in de scherpe bocht liggen. Ook daar heb ik natuurlijk weer mooie foto’s van. Foto’s: 4, 7, 8.

  • Foto 1: Het muurtje met het bord,
  • Foto 8: De locatie op de berg.
  • Foto 4: Het prachtige uitzicht.

FotoShow

Openbaar   8 items in col-de-tempetes-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg


Software Versie: 26-06-2023

De col bevind zich overigens op 1830 meter hoogte. Je hebt vanaf hier dus nog zo’n 80 meter te klimmen over een afstand van ongeveer 800 meter. Inderdaad, je bent er dan bijna.

Hieronder voor de liefhebber nog een paar links. Daarbij onder andere het profiel van de Tempetes op Klimtijd.nl. Dat is dus de fietsroute Col de Tempetes vanaf Sault en Bedoin.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *