Col de Sarenne via Alpe d’Huez

De Col de Sarenne via Alpe d Huez (1999 m) is een bergpas in de Franse Alpen, in het Grandes Roussesmassief in het departement Isère, ongeveer 9 km ten oosten van Alpe d Huez. In dit artikel onder andere informatie over de route, bereikbaarheid en parkeren bij Bourg d’Oisans. De pas verbindt col de Sarenne via Alpe d Huez met de dorpen Mizoën en Le Freney-d’Oisans in de Romanchevallei. Na de afdaling van de Col de Sarenne via Alpe d Huez kun je vanuit Mizoen doorfietsen naar de Lautaret/Galibier of Les Deux Alpes.

Bovenop de Col de Sarenne terugkijkend richting Alpe d’Huez

Col de Sarenne via Alpe d’Huez

Wie via Alpe d’Huez naar de col de Sarenne fietst maakt van een enigszins saaie tocht een waar avontuur. Via Alpe d’Huez naar de col de Sarenne betekent dat je na de commerciële appartementen woestijn de prachtige natuur van de Franse alpen doorkruist. Aan het einde van de tocht wacht een indrukwekkend uitzicht op de prachtige bergen met hun adembenemende leisteenformaties.

Eventueel kun je doorfietsen naar Mizoen. Dit is echter een zeer slechte weg, in ieder geval toen ik er in 2016 langskwam met de auto. Het is de route die de tour de France in 2013 genomen toen de Alpe d’Huez 2x in de etappe zat.

Ik kan iedereen aanraden daar nog even die 6 kilometer voor door te rijden. Veel hoger kom je niet, per saldo 150 meter. Je daalt eerst een stukje om vervolgens 4 kilometer te klimmen naar het plateau. Nog even 50 meter doorlopen en je hebt een uitzicht van jewelste op het prachtige Plateau d’Imparis en de achterliggende pieken.

Route en bereikbaarheid

Traditioneel pak je de Col de Sarenne via Alpe d’Huez. Gewoon naar Bourg d’Oisans rijden en de bordjes volgen. Dit word makkelijker door te letten op de bordjes die aangeven waar “de 4 campings” zijn. Je komt er vanaf de D1091 en de rotonde valk buiten Bourg d’Oisans bij Hotel le Cascade en langs de rivier de La Romanche. Bij de rotonde is bovendien een mooie parkeerplaats weer je kunt parkeren of iedereen er uit kan zetten. Die mogelijkheid heb je trouwens op meer plekken in Bourg d’Oisans, met name ook langs de D1091B die Bourg d’Oisans in gaat.

Vanuit het zuiden kan de pas worden beklommen over de D25, te beginnen bij de kruising met de D1091, ten oosten van Le Freney-d’Oisans. Vanaf hier is de klim aanzienlijk langer en lastiger: 12,8 km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 11,5%. Het steilste stuk bevindt zich op 3 km onder de top (13,5%). Hierbij wordt een hoogte van 954 meter overbrugd. De weg over de col is slecht onderhouden. Met name de lange afdaling richting Le Freney-d’Oisans is hierdoor gevaarlijk.

Maar ik heb de col de sarenne via Alpe d’Huez gedaan. Ik zat op camping le Cascade en kon zo vanaf mijn ontbijtje de col op. Alpe d’Huez zelf vond ik nogal een ontnuchtering. Je verwacht van alles maar ik vond het een steriele beklimming met hooguit een enkel mooi punt waar je Bourg d’Oisans in de verte ziet liggen. Ik kan nu zeggen dat ik de Alpe d’Huez heb beklommen maar je zult mij daar niet meer zien. Ga ik liever de Galibier nogmaals beklimmen via Valloire.

Maar de Col de Sarenne via Alpe d’Huez is een fraai toetje. Meteen na de Alpe d’Huez is het stil en betreed je de prachtige natuur van de alpen in de Isere. Vanaf Alpe d’Huez gaat de weg eerst omlaag tot een hoogte van 1765 meter, waarna een klim begint van 3 km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,8%. Op het einde zit er nog twee kilometertjes tussen met pieken van 10 en 12%

De Col de Sarenne via Alpe d’huez is minder bekend als beklimming bij wielerwedstrijden. In 2013 is deze col echter opgenomen in zowel het Critérium du Dauphiné als in de Ronde van Frankrijk. In de Ronde van Frankrijk vormt de Col de Sarenne het intermezzo tussen de twee beklimmingen van de Alpe d’Huez in de achttiende etappe.

Fotobeschrijving

  • Foto 23: De route col de Sarenne via Alpe d’Huez.
  • Foto 28: Het laatste stukje omhoog. Zou 10 tot 12% zijn maar daar twijfel ik over. Het is wel een gemeen. Stukje vals plat.
  • Foto 31: Er is gelukkig ook een bordje voor de gebruikelijke foto. De twee fietsers zijn de enige die ik die middag heb gezien.
  • Foto 32, 33, 40: Bovenop de Col de Sarenne.
  • Foto 29: Het massief waar je doorheen fietst vanaf de Alpe d’Huez.
  • Foto 38: Uitzicht op het Plateau d’Emparis.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.