Col de Romme – Tour de France

Over de Col de Romme zijn de meningen nogal verdeeld. Er zijn profielen te vinden waar je van 12% tot 14.5% klimt en er zijn profielen waar je niet boven de 11% komt. Het lijkt er op dat het heel veel uitmaakt of je netjes per kilometer rekent of stukken neemt met een maximale stijging. Ik heb 3 verschillende profielen gemaakt en Ik link onderaan deze pagina naar de verschillende sites zodat je de hoogteprofielen kunt vergelijken.

Mijn conclusie: klim van bijna 10 km die gemiddeld tussen de 8% en de 9% stijgt met uitschieters rond de 12% en misschien ergens nog 14.5%. Een korte maar heftige klim waar je helemaal stuk kunt gaan of waar je in een rustige cadans naar boven dieselt en een mooie dat hebt.

Col de Romme

De col de Romme heeft meerdere keren in de tour de France gezeten. Romme is een dorp op 1297 m hoogte in het noordelijke uiteinde van de Aravis. De weg omhoog vanuit Cluses op de bodem van de vallei loopt door Nancy-sur-Cluses en Romme voordat je afdaalt naar Reposoir, het dorp halverwege de weg van Cluses naar de col de la Colombière.

col de romme tour de france 1
col de romme 2
col de romme 6

Hierboven 3 profielen van de beklimming. Er zitten hoe dan ook een paar hele steile stukken bij. Er is ook nog een alternatief via Scionzier en Reposoir, de zuidelijke route. Die beklimming kun je vinden op de site van Cyclingcols (zie onderaan deze pagina). Die is langer (15 km) en minder zwaar. Het is feitelijk 6 km omrijden.

De klim naar de col de Romme is één van de zwaarste in de Haute Savoie. De meedogenloze helling daalt slechts zeer kort onder 7,5% tijdens de 9,3 km lange klim en gemiddeld 8,8% over de gehele lengte. Voor de eerste drie kilometer klampt de weg zich vast aan de rotswand en wint snel hoogte voorbij Cluses.

Het stijgingspercentage varieert hier van 9% tot 12%. Je klimt door bos en alpenweiden en nergens heb je echt even respijt. Er is weinig verkeer op de weg en weinig uitstel, zelfs in het dorp. De uitzichten worden steeds spectaculairder, terwijl de helling zwaarder lijkt te worden voordat ze uiteindelijk aankomt in het dorp Romme, waar de weg vlak voor het dorp vlak voor de top uitloopt.

Als je doorgaat naar de Col de la Colombière volgt u een snelle afdaling door het bos naar Reposoir, zo’n 365 m lager. Neem even de tijd om te drinken en bij te tanken want er is nog heel wat te klimmen voor je top van de Colombière te bereikt.

De Col de Romme is 1x in 2009 in de tour de France opgenomen geweest en was toen het toneel van een strijd onder andere tussen de broertjes Schleck en Contador.  Het was een legendarische etappe, beginnend in Bourg St Maurice, over de Cormet de Roselend, de Col des Saisies en de Côte d’Arâches voordat de Col de Romme en de Col de la Colombière werden genomen en uiteindelijk finishte in Le Grand Bornand.

Halverwege de col de Romme verhoogden de gebroeders Schleck het tempo en reden het peloton uit elkaar. Vandevelde, Nibali, Armstrong en Wiggins vielen allemaal weg omdat alleen Contador en Klöden hun wiel konden houden. De vier mannen staken de col over en begonnen samen aan de Colombière waar Contador (in het geel) besloot aan te vallen.

Zijn aanval duurde echter niet lang want hij besefte al snel dat zijn teamgenoot Klöden het tempo niet kon bijhouden en zijn podiumplaats dreigde te verliezen. Franck Schleck won het podium en een boze Johan Bruyneel sprak de beroemde woorden:

“Ik zei hem (Contador) duidelijk gezegd om niet om aan te vallen op de Colombière. En ik spreek vloeiend Spaans”!

Hieronder links naar sites die de Col de Romme vermelden:

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door