Col de la Madeleine – Maurienne en la Chambre

De Col de la Madeleine is een legendarische col en beroemd en berucht vanwege zijn moorddadige stijgingspercentages. Het is van meet af aan een loodzware col, significant voor de Maurienne en de beroemde col’s in dat gebied.

De Col de la Madeleine vanaf la Chambre begint meteen in het dal en vervolgens heb je geen moment rust meer. Hooguit een paar honderd meter van 6% tussen kilometer 15 en 16 maar verder gaat het als een speer. Vanuit Albertville is hij wat minder erg maar ook 5 kilometer langer.

Col de la Madeleine

In de buurt van mont Ventoux is ook een col de la madeleine. Die beklim je vanuit Bedoin en Malaucene en is maar 1 ster daar waar de Madeleine in de Maurienne 4 sterren heeft van beide kanten.

Hoogteprofiel Col de la Madeleine, Maurienne, Frankrijk
Kaartje van de Madeleine in het gebied tussen Albertville, de Maurienne en Chambery

Op deze col is het zaak je ritme te zoeken en langzaam maar gestaag naar boven te dieselen. Voor de tijdrijders onder ons is het vooral de kunst niet achter je adem te komen want dan ben je gezien. Er is geen mogelijkheid tot herstel. Het gaat 18 kilometer steil omhoog. Minimaal 7% gemiddeld, 7 km van 9%, 1 kilometer van 10% gemiddeld en minstens 3 secties van 11%. Maak je borst maar nat.

Hoewel je onderweg een paar spuuglelijke wintersportdorpjes tegenkomt (daar is Frankrijk toch wel erg goed in) is de top een prachtig plateau met uitzicht naar alle kanten. De natuur is hier prachtig en als je mazzel hebt kun je hier de meest mooie roofvogels zien.  Eenmaal boven is er een leuk terrasje waar je lekkere Cafe au Lait kunt krijgen en Tarte aux Mirtilles waar je zomaar een tweede stuk van besteld.

Maar voor het zover is ben je eerst tot gaatje gegaan. Want de Col de la Madeleine is een killer. Als je Madeleine hoort denk je aan een smakelijk,  lichtvoetig en verrukkelijk cakeje of een beeldschone francaise die op een schilderachtig boerderijtje een lekker ontbijtje voor je maakt. Maar niets is minder waar, deze Madeleine is een bitch van het zuiverste water, een Oost-Europese kogelstootster met en dikke kont en een snor, een zuurdesembrood van een week oud met een korst waar je met geen zaag doorheen komt.

Denk dus even goed na voor je deze akelige puist met de fraaie naam gaat beklimmen. Zorg dat je goed bent voorbereid, dat je voldoende gelletjes bij je hebt en nog meer water. Dit is 18km hard werken in de Franse Alpen.

Maar ben je boven dan is er de beloning van prachtige uitzichten, een fraai punt voor een fotomoment en twee prima horecagelegenheden. Een typisch Frans Chalet met koffie, taart en lunch of een hamburgertent met cola en friet. Ondertussen kun je zover kijken als de Mont Blanc (zeggen ze … ) en met een beetje mazzel komen de roofvogels zo laag over dat je ze bijna kunt aanraken.

Ik ben de klim begonnen in La Chambre. Je kunt daar prima parkeren (soms even zoeken, maar er is plek zat) en er is een mooi groot dorpsplein waar voldoende horeca zit. Daar kun je bij terugkomst van de beklimming de overwinning vieren en de afgetrainde koolhydraten aan vullen.

Er zijn heel wat profielen te vinden van de Madeleine maar welke je ook vind en hoe ze er ook uit zien, vergeet nooit dat het een verschrikkelijke beklimming is. Rood in alle toonaarden. Die van mij is niet zo rood maar let op de cijfers, die zijn het wel.

Hieronder een fotoserie van mijn memorabele dag op de Madeleine.
Klik op de eerste voor de hele serie.

FotoShow

Openbaar   8 items in col-de-la-madeleine-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg


Software Versie: 26-06-2023

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *