Col de la Croix St. Robert in de Auvergne

De Col de la Croix st. Robert begint bij Chambon sur Lac. Of voor de puriteinen bij het Lac Chambon zelf. En sommigen beginnen deze klim in Murol bij het gelijknamige kasteel. Ik kampeerde bij Camping Les Bombes in Chambon sur Lac dus ik ben daar ook gestart.

En daar begint de klim naar de Col de la Croix st Robert dan ook met een korte maar pittige klim naar de splitsing waar je linksaf gaat naar de Col de la croix st Robert en rechtsaf (of rechtdoor zo u wilt) naar de Col de La Croix Morand.

Col de la Croix St. Robert

Een verschrikkelijke col is het niet, de Col de la Croix st Robert. Maar mooi is hij wel. Je ziet onder andere een prachtig uitzicht naar het Lac Chambon en niet te vergeten de Puy de Sancy. En als je doorfietst richting Mont-Dore kun de Puy de Sancy niet alleen in zijn volle glorie aanschouwen, maar je kunt dan ook een rondje rijden door via de Col de la Croix Morand weer terug te karren naar Chambon sur Lac.

Ik ben hier op 22 mei en een dikke week daarvoor  is er nog sneeuw gevallen op deze col. Dat kun je op de 8e en voorlaatste foto hieronder zien. De foto’s geven een mooi beeld van de prachtige uitzichten over Lac Chambon en de Vallei er omheen. Ook de foto van de uiteindelijke top vind ik illustratief voor de vele cols in Frankrijk waar je niet echt bovenkomt maar die je feitelijk passeert. Zie voor een uitleg hierover het artikel dat ik over de “col” heb geschreven.

De Col de la Croix de St. Robert in cijfers:

Vanaf Chambon sur Lac
  • Lengte: 10 kilometer
  • Hoogte: 1451 meter
  • Klimmeters: 558 meter
  • Gemiddelde stijging: 5.7 %
  • Maximale steiging: 9.3 %

Vanaf Mont Dore

  • Lengte: 6.5 kilometer
  • Hoogte: 1451 meter
  • Klimmeters: 393 meter
  • Gemiddelde stijging: 6.2 %
  • Maximale stijging: 8.7 %

De beklimming via Chambon sur Lac is de mooiste qua uitzichten en heeft bovendien het mooiste asfalt. Nogmaals de tip voor de echte kilometervreters om een rondje te rijden in combinatie met de Col de la Croix Morand.

Hieronder een fotografische impressie van de Col de la Croix st Robert. Fraaie uitzichten over naar Puy de Sancy en het Lac Chambon. Mooie luchten, een slingerende route, de natuur van de Auvergne en natuurlijk brem, wilde narcissen en nog veel meer heerlijke luchtjes en aroma’s waarbij we de schapen- en koeienstront niet mogen vergeten.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door