Col de la Croix Morand – Auvergne

De Col de La Croix Morand is een vriendelijke helling tussen Mont Dore en Chambon sur Lac in de Auvergne. De col de la Croix Morand ligt naast de Col de la Croix St. Robert en is prima te combineren met die col. Ook kun je de Col de Geury bij dit rondje betrekken. Via Mont Dore en La Bourboule kun je ook de Col de la Soeur en de Banne d’Ordanche mee pakken.

Dan kun je een aardig dagje fietsen met een paar korte hellingen van 9 tot 10% en flinke stukken van 5 tot 7%. Maar vooral heb je dan een mooie rit waarbij je de Puy de Sancy en het Centraal Massief vanaf alle hoeken kunt bekijken.

Col de la Croix Morand

Col de la Croix Morand

Route Col de la Croix Morand

Je kunt de Col de la Croix Morand via Mont Dore of Chambon sur Lac rijden. Bovendien kun je hem betrekken bij je fietstochtje naar Lac Geury en de gelijknamige Col. In dat geval kun je ook in het schilderachtige plaatsje Orcival starten. Via allerlei kleine weggetjes kun je de hierboven genoemde cols bij elkaar voegen. Alleen de Banne d’Ordanche is een doodlopende weg maar zo mooi dat een omweg de moeite meer dan waard is.

Zie foto’s beneden: Een kaartje wat een redelijk overzicht geeft van het gehele gebied. De col’s zijn redelijk makkelijk te vinden. Alleen vanuit Mont Dore is het even zoeken. Mont Dore en Bourboule zijn een beetje langwerpige dorpen waar de Fransen hun best hebben gedaan om de toerist toch vooral maar niet te helpen zijn doel te vinden. Alle borden in dit gebied leiden naar Clermont Ferrand en je moet echt weten waar je heen wilt om je route te vinden. Ik heb van Mont Dore een screenshot uit Google geplaatst zodat je in ieder geval een beetje een idee hebt waar je heen moet. Rechter foto is Lac Chambon, de startplaats.

Voor de Col de la Croix Morand is het belangrijkste te weten dat je de D996 (de Avenue General Leclerc) moet hebben. De D996 maakt midden in het dorp een volledige U-turn. De doorgaande weg heet dan Rue Favart en is officieel de D983. De situatie is op bovengenoemd screenshot goed te zien.

De route vanaf Chambon sur Lac, Murol of het Lac Chambon is zo mogelijk nog eenvoudiger: gewoon richting Mont Dore rijden via de D996 en je komt vanzelf op je bestemming.

Nu eerste even de beide beklimmingen in de vergelijking:

Col de la Croix Morand
  • Mont-Dore / gem 5.1% / max 7% / lengte 7 km / 352 m klimmen / Top 1400 m
  • Chambon sur Lac / gem 5.9% / max 8.8% / lengte 8.7 km / 509 m klimmen / Top 1400 m

Persoonlijk vind ik de beklimmingen van de Col de la Croix Morand, de Col de la Croix de St Robert en de Banne d’Ordanche alle drie erg mooi. Je fietst door typische Frans landschap met steeds fraaie uitzichten over de omliggende valleien en laagvlaktes.

Maar vooral het uitzicht op het Central Massif, de Puy de Sancy in het bijzonder, maakt deze omgeving tot een hele bijzondere ervaring. kijk maar naar de foto’s. Ik ben daar regelmatig gestopt om foto’s te maken of om met een reepje en een slokje water even van het magnifieke uitzicht te geniet.

Mont Dore en een bijna mondain wintersport en kuuroord. Het is een gezellig plaatsje met veel horeca en winkeltjes. Bovendien ligt het aan de voet van de Puy de Sancy en je vanaf deze plaats met een kabelbaan naar de top van de Puy de Sancy. Even de top meepakken, van het uitzicht genieten en lekker naar beneden wandelen. Het is een steile afdaling dus zorg wel voor enige training voor je spieren.

Chambon sur Lac is een zeer klein plaatsje met een kerk en een bakker. Er zijn 2 bijzonder leuke campings en een camperplaats. Bovendien is het een kruispunt vanwaar je 2 kanten op kunt rijden de prachtige omgeving in, onder richting Besse. Dat is ook nog eens een prachtige fietstocht. Ga je nog verder terug dan kom je bij Lac Chambon, een beetje een vakantiekermis. Geld ook voor Murol en het gelijknamige kasteel. Ze waren de omgeving aan het opknappen dus misschien dat het nu beter is, maar vooral in Murol zou ik niet willen verblijven.

Voor alle cols in dit gebied geld dat je altijd een wandeling aan je fietstocht kunt plakken. Ik fietste doorgaans de col naar boven, reed vervolgens naar beneden om weer met de auto naar boven te rijden en een mooie wandeling te maken. Zo heb ik de Puy de Dome, de Banne d’Ordanche en de Puy Mary ervaren. Op die manier heb je een outdoordagje dat zijn weerga niet kent.

In ieder geval een aan te raden gebied voor een sportieve vakantie. Wel regenkleding mee want de Auvergne staat niet bekend om zijn strandweer. In de lage gebieden zit je tussen de 500 en 700 meter hoog en dat is te merken aan de temperatuur, vooral in de avonduren. En daarom valt er ook wat meer regen dan elders in Frankrijk. Vooral de Puy de Sancy heb ik erg vaak in een grijze wolk gehuld gezien terwijl bij ons (Lac Chambon) in ieder geval nog droog was.

Col de la Croix Morand op Klimtijd.nl – Start: Mont-Dore  /  Start: Chambon sur Lac 

FotoShow

Openbaar   17 items in col-de-la-croix-morand-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg
0010.jpg
0011.jpg
0012.jpg
0013.jpg
0014.jpg
0015.jpg
0016.jpg
0017.jpg


Software Versie: 26-06-2023

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door