Col de la Croix Fry – Tour de France

De Col de la Croix Fry is een bergpas in de Franse Alpen. De pas ligt op de D16 tussen de dorpen Manigod en La Clusaz in het departement Haute-Savoie. De bergpas is vooral bekend vanwege wielrenetappes in de Ronde van Frankrijk waar ze geklasseerd is als een pas van eerste categorie. De Col de la Croix Fry is 4 keer in de Ronde van Frankrijk opgenomen. De eerste keer was in 1994, de meeste recente keer in 2013.

De beoordeling van deze col de la croix Fry (4 tot 5 sterren van 5) is even hoog als het maximale stijgingspercentage, ruim 11%. De route vanaf Thones is vooral steil en lastig na Manigod. Het verdient dus aanbeveling in dit dorpje even uit te rusten voordat je begint aan de volgende 3 kilometer zijn bijzonder zwaar en tot aan de top heb je geen rust meer. De route vanaf Thones is aanzienlijk moeilijker dan de route vanaf St Jean de Sixt / Le grand Bornand.

Col de la Croix Fry

Over de col de la Croix Fry vind ik nogal verschillende profielen. Ik baseer me tegenwoordig op de profielen van Cyclingcols want die zijn doorgaans accurater dan Klimtijd en Climbbybike. Hieronder profielen die ik baseer op alle drie de modellen. Het moge duidelijk zijn dat er in deze beklimming naast relatieve vriendelijke gemiddeldes een paar hele stijle stukjes voorkomen.

Er zijn globaal 2 routes

Via Thones: Dit is de klassieke route en ook de route uit de Tour van 2018. Hij gaat via Thones en Manigod. Het is een pittige klim met een gemiddelde van 6.7%, een lengte van 13.3 kilometer en een maximaal stijgingspercentage van ruim 11%.

Via St. Jean de Sixt: de “makkelijke route” maar het venijn zit hem in de staart met een maximum van 10%. De totale klim is 10 km lang.

Verlengde route vanaf Thones: Je kunt ook vanaf Thones licht klimmend naar St. Jean de Sixt rijden en dan omhoog. Dit is feitelijk omrijden en de totale toch is nu 18.5 km lang. Maar je kunt op deze manier wel een rondje rijden door eerst de route van St Jean de Sixt omhoog te klimmen en dan naar beneden via Thones en terug naar St Jean de Sixt. Je rijd deze route dan vice versa en dus een rondje.

Hieronder twee profielen die ik zelf heb gemaakt. Dit is de grootste gemene deler van de verschillende modellen. De verlengde route (zie cyclingcols) heb ik er niet in opgenomen.

col de la croix fry
col de la croix fry tour de france

Tot ik de col zelf heb gereden (juni 2018) moet u het even met deze algemene informatie doen. Voor de volledigheid zal ik nog even de links vermelden naar de verschillende sites waar u meer informatie kunt vinden over deze beklimming.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *