Col de la Croix de Fer

De route naar de Col de la Croix de Fer via Alemond is er één van ongekende schoonheid. In dit artikel informatie over de hoogte, de route, bereikbaarheid en andere mogelijkheden om hem te beklimmen met de fiets. De Col de la Croix de Fer vanaf Alemond is 26 kilometer klimmen tussen bergruggen en langs een prachtig stuwmeer met de mooiste kleur groen die ik ooit gezien heb.

Col de la Croix de Fer

Maar ook een moordend stuk vals plat naar le chalet du Glandon op de grens van de Col de la Croix de Fer en de Col du Glandon. Maar daarna kun je lekker vlak doorfietsen naar de Col de la Croix de Fer. En daar aangekomen kun je zoals zo vaak op de Franse Alpencols genieten van een grandioos uitzicht.

Col de la Croix de Fer

Ik ben de tocht gestart bij Alemond vooral vanwege het feit dat de route vanaf La Chambre steiler lijkt.  Toen ik later met de auto via de Col du Glandon terug reed naar St. Jean de Maurienne kreeg ik daar flinke spijt van want het is een prachtige route. Nog mooier dan via Alemond. Overigens zijn de cijfers over de beklimming via Alemond op klimtijd.nl niet helemaal correct. Kijk maar op Climbybike waar een paar stukje van meer dan 10% in zitten. ook moet je op de terugweg 2x omhoog.

Eerst bij het stuwmeer en later nog een keer waar je maar liefst 800 meter gemiddeld 10% moet klimmen. Dat is niet in het profiel terug te vinden omdat je vervolgens nog eens 200 meter vlak rijd. Op die manier lijkt de route via Alemond makkelijker maar is dat niet. Hij is bovendien 5 kilometer langer. Daarom ook lijkt de route via La Chambre moeilijker maar is dat in de praktijk niet perse omdat hij 5 kilometer korter is.

Je kunt de Col de la Croix de Fer ook vanaf St Jean du Maurienne rijden. Dit is een mooie route maar ook een hele drukke, vooral tot aan St Sorlin d’Arves. je vind daar veel wintersportfaciliteiten en in de zomer word er hard gewerkt en is het erg druk. En bovendien is het natuurlijk een gebied van ongekende schoonheid met uitzicht op de bergketen Aiguilles d’Arves.

Cijfers

 • Hoogte: 2064 meter.
 • Klimhoogte en gemiddeldes.
 • Alemond:  1300 meter over 27.5 kilometer (11, 10, 10% gem. 4.7).
 • St Jean de Maurienne:  1500 meter over 26.5 km (9, 10, 11 gem 5.6).
 • Via de Glandon: 1500 meter over 23 km (11, 10, 10, 12, 10 gem. 7.3+ 2 km vals plat).

Op de terugweg van Col de la Croix de Fer ben ik achterlangs het Chalet du Glandon gefiets en heb de Glandon wel nog even meegepakt. Maar dat is een pikkert van de bovenste plank, daar ga ik niet moeilijk over doen. Bovenop de Col de la Croix de Fer is het uitzicht bijzonder fraai. Je ziet onder andere Aiguilles d’Arves aan de overzijde van het enorme dal. Deze 3 pieken staan als tanden omhoog aan de horizon.

Nog meer informatie over de Col de la Croix de Fer. Ik vind alle 3 de routes naar de Croix de Fer erg mooi. Elke route is anders maar de route vanaf St Jean de Maurienne vond ik het minste. Dan is echter vooral het laatste deel weer heel erg mooi.

En dan hier natuurlijk de fotografische impressie van een beeldschone beklimming via Alemond. Ik denk er met gemengde gevoelens aan terug want op deze col heb ik geleerd je niet blind te staren op een gemiddelde. 4.7 lijkt eenvoudig maar dat gemiddelde word erg gedrukt door afdalingen en min of meer vlakke stukken of vals plat die je onderweg tegenkomt. Wat overblijft is bijna 28 kilometer klimmen. En geloof me, dan maakt het niks meer uit of een helling 7% is of 10% In beide gevallen ga je met je koffiemolentje omhoog en ben je blij als je boven bent.

 • Foto 3: Start bij Verney.
 • Foto 4: Le rivier D’Allemont.
 • Foto 7: De stuwdam bij het Lac en Le barage de Grand Maison.
 • Foto: 10 t/m 13: Lac de Grand Maison.
 • Vanaf foto 14: Vals plat door de valei op weg naar Le Chalet de Col de la Croix de Fer.
 • Foto 17: Het Croix de Fer bovenop de Col.
 • Foto 19 en 20: Uitzicht op de Aiguilles d’Arves en st. Sorlin en St jean d’Arves.
 • Foto 22: En de Glandon ook nog even meegepikt (50 meter omhoog achter het Chalet du Glandon).
FotoShow
Openbaar   22 items in col-de-la-croix-de-fer-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow – Meer Info
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg
0010.jpg
0011.jpg
0012.jpg
0013.jpg
0014.jpg
0015.jpg
0016.jpg
0017.jpg
0018.jpg
0019.jpg
0020.jpg
0021.jpg
0022.jpg

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.