Col de la Colombiere – Tour de France 2018

De Col de la Colombiere is een bergpas in de Franse Alpen, in het departement Haute-Savoie. De bergpas is vooral bekend vanwege wieleretappes in de Ronde van Frankrijk. De col de la Colombiere verbindt Cluses in de Arve-vallei met Le Grand-Bornand in de Borne-vallei.

Col de la Colombiere

De officiële route

om de col de la Colombiere te beklimmen is vanaf St Jean de Sixt / Le Grand Bornand. De tweede manier is de route vanaf Scionzier te rijden.

Ten slotte zijn er nog 2 alternatieve routes:

  1. Via de Col de Romme vanaf Clusses. Dit is geen officiële route en er zit dan een afdaling in van 300 meter die je ook weer omhoog moet vanaf La Reposoir.
  2. Maak het je gemakkelijk: Sla de col de Romme over, pak de auto naar La Reposoir en ga vanaf daar naar boven. Dat scheelt een fikse klim naar de Col de Romme en je begint de klim op een kleine 1000 meter.
col de la colombiere Scionzier
col de la colombiere le grand bornand

Colombiere vanaf St Jean de Sixt (le grand Bornand)
Lengte: 13.5 km  Gem. 5.5%  Max. 10%  Start: 906 m  Top:  1609 m  Stijging: 703 m

Colombiere vanaf Scionzier
Lengte: 16.5 km  Gem. 7%  Max 12%  Start 505 m  Top. 1609 m  Stijging: 1104 m

Colombière vanaf de Clusses / de Col de Romme / La Reposoir
Dit is het profiel vanuit de Tour de France 2018. Het is geen officiële beklimming. Het laatste en steilste deel van de beklimming is gelijk aan de laatste 7 kilometer van de route vanaf Sconzier.

Op Cyclingcols gaan ze ook nog via Thones en Saint-Pierre-en-Faucigny. Dit zijn feitelijk verlengingen van de route via St. Jean de Sixt van 13 km naar 23 en 31 km.

Beoordelingen en gemiddeldes

Vanaf St. Jean de Sixt word de beklimming als bijzonder mooi ervaren. Hij krijgt 4 sterren op klimtijd en op Climbybike zelfs 5 hoewel hij daar in Le Grand Bornand Start. Vanaf Scionzier krijgt hij 4 sterren. Merkwaardig genoeg is de klim vanaf Scionzier niet op Klimtijd.nl te vinden.

Vanaf alle kanten is de Col de la Colombier een uitdagende berg met gemiddeldes van 5.6% (max 10%) vanaf St Jean de Sixt en 7% (max 12) vanaf Scionzier. Vanaf Le Reposoir gaat het omhoog met 8, 9 en 10% aan het einde.

Meer over de Col de la Colombier

Aan de noordkant van het Aravisgebergte, op een hoogte van 1613 m, verbindt de col de stad Cluses in het het noord-oosten met Le Grand-Bornand en La Clusaz in het zuidwesten. De Col de la Colombière is korter en minder steil als je vanuit Le Grand Bornand beklimt dan vanuit Scionzier, het dorp aan de andere kant. 11.7 kilometers van Le Grand Bornand met een gemiddeld stijgingspercentage van 5.9% en 16.3 km van Scionzier met een misleidende gemiddelde van 6.8%.

Vanaf Le Grand Bornand

Deze relatief gemakkelijke klim begint in Le Grand Bornand. De klim bestaat uit twee delen met een makkelijke sectie in het midden door het skidorp Chinaillon. Het eerste deel varieert weinig, meestal tussen 5% en 6%, met verschillende brede en open haarspeldbochten die een genot zijn om af te dalen.

De weg gaat vrij rechtdoor door Chinaillon en schakelt vervolgens heen en weer in een paar haarspeldbochten voordat deze het einde van de vallei bereikt. De stijging is wederom redelijk stabiel tussen 5% en 6%. Na een paar haarspeldbochten klimt de weg vervolgens steil naar de top langs een paar  indrukwekkende rotswanden. De laatste 3 kilometer zijn het moeilijkst met een toetjes van 9%. Het uitzicht vanaf de top is prachtig, en er is een restaurant en een parkeerplaats voor wandelaars.

Vanaf  Scionzier 

Scionzier ligt in de Arve-vallei, naast het bekendere Cluses. Hoewel sommigen zeggen dat de Col de la Colombière begint in Cluses, begint het echte klimmen pas bij Scionzier. Er zijn twee verschillende delen van deze lange en zware klim, boven en onder het dorp Reposoir (de “rustplaats”).  Het eerste deel bevindt zich in het bos, klimt over de flank van de en klimt bijna 400 meter over 6 km.

De stijgingspercentages nemen gestaag toe, eerst 3,5%, dan 4,5% en vervolgens 7%, om te eindigen met 2 km bij 8,5% voordat de weg uitkomt op een vriendelijke 2% a  3% op het tussenplateau. Van Reposoir volgen een paar bochten om snel hoogte te winnen en klimt dan gestaag langs de Noord west kant van het dal omhoog.

Met nog 3 km te gaan krijg je zicht op de top en is het chalet duidelijk zichtbaar terwijl je in een lage versnelling omhoog klimt in het langs het laatste gedeelte waar stijgingspercentages van zo’n 11%  worden bereikt.  De Colombier in de Tour de France

De Col de la Colombière is 20 keer bezocht in de tour de France. 14 keer van Le Grand Bornand (meestal op weg naar Morzine via de Col de Joux) en 6 keer vanaf Scionzier. De eerste die ooit over de Colombier fietste was de Spanjaard Fernando Manzeneque in 1960 in de etappe van Aix-les-Bains naar Thonon-les-Bains.

Beroemde klimmers die als eerste over de Col kwamen waren Luis Herrera in 1985, Richard Virenque in 1997 en Marco Pantani in 2000. Floyd Landis was de winnaar in de beruchte etappe van 2006 waarin hij de gele trui heroverde om vervolgens positief getest te worden op testosteron waarna hij uit de race werd gegooid

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *