Col de Guery – Bij Orcival / Lac de Guery

De col de Guery is vooral een mooie fietstocht in de Auvergne. Daarnaast past hij in een route langs de Puy de Sancy via Lac Chambon, de Croix de Morand en de Croix St. Robert. Het meer, Lac de Guery, en de gelijknamige col bevinden zich globaal tussen het bijna mondaine Mont Dore en Orcival, een schilderachtig en oud dorpje in de Auvergne.

Het is een ontspannen want gelijkmatige klim door een mooi gebied met een prachtige natuur. Rondom het Lac Guery kun je trouwens prachtig wandelen en het is een pleisterplaats voor picknickende Franse toeristen. Hou in het hoogseizoen dan ook zeker rekening met een parkeerprobleem. Maar dat is voor de lezers op deze site geen probleem want wij komen er immers fietsend langs.

Col de Guery en het Lac de Guery

Ik kom er langs op een vakantie in voorbereiding op een “expeditie” naar de Pyreneeën. De kuiten zijn al aardig gesmeerd op de Col de la Croix Morand, de Col de la Croix st. Robert en de Banne de Ordanche. Ik heb dan nog één doel in de Auvergne en dat is de Pas de Peyrol. Ik heb de Col de Guery als een bijzonder mooi dagje fietsen ervaren.

Het meest indruk heeft de lunch in Orcival gemaakt, daar ben ik eerlijk in. Dit leuke kleine dorpje in de Auvergne met een prachtige Basiliek herbergt uitstekende horeca en is de uitgekozen uitvalsbasis voor een rondje fietsen voor de geoefende levensgenieter. Zowel vooraf als naderhand is het hier goed toeven en dat maakt een bezoek aan de col de Guery per definitie de moeite waard.

route lac guery col de guery
Klik op de afbeelding om te downloaden of te printen
lac de guery en col de guery
Klik op de afbeelding om te downloaden of te printen

Overigens staat alles goed aangegeven. Alleen als je vanuit Mont Dore komt moet je even uitkijken dat je de goede weg neemt. Dit kaartje is daar geen duidelijke hulp bij, je moet dat even in Mont Dore zelf uitzoeken, daar loopt het af toe behoorlijk door elkaar heen. Daarnaast een kaartje van het meer en wat er zoal om heen te zien is.

Mensen die in staat zijn 100 km of meer te fietsen door een heuvelachtig gebied kunnen hier dus een paar prachtige routes uitzetten. Daar horen plaatsen bij als Mont Dore, Murat le Quaire, La Bourboule, Murol, Chambon sur Lac en het gelijknamige meer, Lac du Chambon alsmede de reeds eerder genoemde col’s tussen Chambon sur Lac en Mont Dore.

Prachtige uitzichten, mooie natuur en voor de liefhebbers heerlijke wandelingen naar de kleine toppen die je overal verspreid in dit gebied kunt vinden. Meestal oude vulkaankegels of vulkanische resten want je zit hier natuurlijk wel slambam in het midden van het Parc National des Vulcans d’Auvergne. En vergeet vooral geen ballontocht te maken als je hier toch in de buurt bent, een absolute aanrader en een uitgelezen kans om alle meertjes in dit gebied van bovenaf te zien.

Hier een link naar het profiel van de beklimming op Klimtijd.nl vanuit Orcival. Je kunt de col de Guery echter vanaf meerdere locaties benaderen. Veel steiler zal het niet worden dus kies gewoon een mooie tocht uit. Dit is de officiële route en beklimming. Je kunt rondom de Col en Lac de Guery uitstekend recreëren en er zijn een tweetal uitspanningen. Een officiele Auberge en soort ijstentje bij de parkeerplaats naast de Col. Hier kun je vooral genieten van het mooie uitzicht op de vallei tussen twee bijzonder fraaie basaltformaties door.  Dat is per definitie een wandeling waard.

Hieronder een fotografische indruk van een mooie dag in het vulkaangebied in de Auvergne.

Zie de foto’s: 1 t/m 18.

Bij de Foto’s
  • Vanaf foto 4: Onderweg, de D27 vanaf Orcival.
  • Vanaf foto 8: Het uitzicht, de col en de parkeerplaats bij de col de Guery.
  • Foto 9 en 10: De parkeerplaats, de Auberge en de splitsing richting Orcival vanaf het Lac de Guery en de Col de Guery.
  • Foto 11 t/m 16: Een impressie van Orcival.
  • Foto 13: Restaurant Le Pachade.

FotoShow

Openbaar   18 items in col-de-guery-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg
0010.jpg
0011.jpg
0012.jpg
0013.jpg
0014.jpg
0015.jpg
0016.jpg
0017.jpg
0018.jpg


Software Versie: 26-06-2023

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *