Col de Glandon – La Chambre St. Etienne de Cuines

In dit artikel een hoogteprofiel en routeschrijving van de fietstocht naar de Col de Glandon. De Col de Glandon vanaf la Chambre kun je het beste vanaf St. Étienne-de-Cuines fietsen. Dat scheelt je 2 hele saaie kilometers langs een paar afritten en rotondes. In St. Étienne-de-Cuines kun je uitstekend parkeren, er zit een leuk terras en je gaat vanaf dat moment meteen omhoog. Gewoon lekker even doen dus. Kun je later met je autootje naar La Chambre rijden want daar heb je wat meer keus aan horeca. Vanaf St. Etienne-de-Cuines is het precies 20km, vanaf La chambre is het nog eens 3 kilometer meer.

De Col de Glandon

Eigenlijk heet hij de Col du Glandon maar ik noem hem even col de Glandon. De Col de Glandon is een gemeen bergje. Eerst rij je een kleine 18km omhoog zonder al te veel problemen. Maar dan kom je bij de laatste 2 kilometer en opeens breekt de hel los. Je hebt er dan al heel wat kilometertjes opzitten en opeens gaat de weg steil omhoog met 12 en 10% gemiddeld. Dat is even schrikken daar langs die prachtige weg tussen de bomen en de alpenweiden.

col de glandon vanuit St Etienne de cuines - La Chambre

Hierboven het profiel van de beklimming. De reden dat de laatste kilometer 10% is komt omdat hij op het einde nog even een stukje wat minder steil is. Het begin van de laatste kilometer is dus ook gewoon 12% en misschien nog wel wat meer ook. Echt een killer zo op het laatste moment. Maar daar staat tegenover dat die laatste 4 of 5 kilometer van ongekende schoonheid zijn. Daar moet je dan wel even de tijd voor nemen maar dat vond ik persoonlijk geen probleem. Ik ben een keer of 4 gestopt om een foto te maken en dat maakt de rit er een stuk aangenamer op.

Vanaf de Col du Glandon kun je meteen de Col de la Croix de Fer meepikken. Dat kan natuurlijk ook andersom. De Col du Glandon en de Col de la Croix de Fer liggen op 3 km van elkaar. De Croix de Fer ligt iets hoger op 2097 meter terwijl de Glandon op 1924 ligt. Aangezien je vanaf de Glandon nog heel even afdaalt moet je rekening houden met een kleine 200 meter extra klimmen. Maar dat gaat heel geleidelijk vanaf de Glandon naar de Croix de Fer of naar beneden als je andersom rijd.

De Glandon en de Croix de Fer kun je trouwens rijden via Allemond, St. Jean de Maurienne of La Chambre/St. Etienne de Cuines. Ik heb alleen de route via St. Jean de Maurienne nog niet (met de fiets) gedaan. Welke het moeilijks is kan ik niet uitmaken. De route vanaf La Chambre is het kortst maar heeft een uitermate gemeen einde. De route via Allemond vind ik in totaal het mooiste, vooral omdat je dan langs het Lac de Grand Maison en de gelijknamige stuwdam rijd. Dat is wel de langste en heeft een gemeen dipje halverwege. De route via St. Jean de Maurienne is drukker want die loopt langs een druk wintersportresort waar in de zomer veel word gekwerkt, Saint Sorlin d’Arves. Daarna krijg je een prachtig mooi stuk langs een slingerend weggetje dat heel steil omhoog gaat.

Verder moet ik toch ook even melding maken van het feit dat er bovenop de prachtige hoogvlakte tussen de Croix de Fer en de Glandon 2 verrukkelijke Chalets zijn te vinden. Chalet du Glandon heeft de lekkerste Tarte Aux Mirtilles die je kunt bedenken en de koffie is uitstekend. Een stuk taart, een cola en een koffie kosten dan 12 euro.

Dat kost het op de Madeleine, de Croix de Fer en de Col du petit St. Bernard ook dus blijkbaar maken ze prijsafspraken in La Douce France, de boeven. Maar laat je niet weerhouden, die taart is hemels lekker. Bij beide chalets heb je een mooi terras en op de Glandon ligt het in de luwte ook nog. Superplek dus, ook zonder fiets erg leuk om langs te gaan.

De Glandon zit trouwens in de Tour van 2018 als afdaling. De Col de la Croix de Fer als beklimming vanaf Allemond, ook wel de Barrage du Vernay. De afdaling van de Glandon in de richting van La Chambre is snel en gevaarlijk maar wel heel erg mooi. Vooral het begin is gevaarlijk omdat je in korte tijd heel veel snelheid maakt maar ook steeds weer snel korte bochten tegenkomt. Ken je de route niet zorg dan voor goeie remblokjes.

Gelukkig heb ik de foto’s Nog.

FotoShow

Openbaar   23 items in col-de-glandon-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg
0010.jpg
0011.jpg
0012.jpg
0013.jpg
0014.jpg
0015.jpg
0016.jpg
0017.jpg
0018.jpg
0019.jpg
0020.jpg
0021.jpg
0022.jpg
0023.jpg


Software Versie: 26-06-2023

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *