Col de Chaussy – Tussen de Glandon en de Galibier

De col de Chaussy is een mooie en niet al te moeilijke beklimming in de Vallee de Maurienne die start in Pontamafrey langs de D1006 of Hermillon langs de D77. De D77 kun je overigens ook al in St. Jean pakken maar nodig is het niet. De fietsroute naar de Col de Chaussy voert je bovendien langs de beeldschone Lacets de Montvernier, 18 haarspeldbochten die over 3.5 kilometer 400 meter omhoog klimmen.

De klim ligt globaal tussen de combinaties Glandon-Croix de Fer en de Telegraph-Galibier-Lautaret. Je kunt deze rit dus prima meenemen in diverse rondjes. Je hebt dan met de Lacets de Montvernier en de Col de Chaussy een beeldschoon opwarmertje voor het grote werk. 

Maar vergis je niet, de Col de Chaussy inclusief de Lacets de Montvernier is 13 kilometer lang, heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 8% met een max van 11%. Toegegeven, die 11% is een stukje van een kilometer maar de lacets de Montvernier alleen zijn al gemiddeld 8.5% over 3.5 kilometer.

Col de Chaussy

Maar goed, dat zijn wel 3.5 hele mooie kilometers. En eerlijk is eerlijk, dat kilometertje van 11% heeft mij nooit dwars gezeten. Het is vooral de laatste kilometer van de col de Chaussy die nog even de kuiten flink laat kraken. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 9% en, op de dag dat ik er was, een stevig windje, klapte die er even goed in.

Gelukkig was het restaurant op de top open en een paar hele lieve Franse dames serveerden daar één van de lekkerste aardbeientaartjes die ik in lange tijd hed gegeten. Je kunt er bovendien lekker eten dus dat kilometertje was snel vergeten.

Hieronder een 3 tal kaartjes. De meest rechtse geeft de situatie weer in het plaatsje Montpascal waar je even goed moet opletten. Het is geen ramp als je verkeerd rijd want je kunt verderop toch niet verder.

Maar als je er staat is het even een vervelend idee om verkeerd te rijden. Links de route via de D77, echt mis kan het niet gaan. In het midden een mooi shot van de Lacets de Montvernier. Je kunt op dat kaartje goed zien hoe die in elkaar zitten.

03a les lacets de montvernier col de chaussy fietsroute kaartje
03a les lacets de montvernier col de chaussy luchtfoto
19a col de chaussy Montpascal

Boven gekomen is het dus even goed toeven in het restaurant de Chaussy. Vanaf daar kun je doorrijden maar helemaal duidelijk is het niet. Een bewoner van Pontamafrey, het plaatstje waar de Lacets de Montvernier liggen,  probeerde het uit te leggen. Mijn Frans is echter niet briljant maar ik begreep wel dat je links moet aanhouden. Wil je dit doen ga dan even langs het office du Tourisme in Bourg d’Oisans of La Chambre, die kunnen het vast even uitleggen en er een mooi kaartje bij geven.

Wat volgde was een prachtige afdaling waar ik samen met mijn reisgenoten (met hun elektrische vouwfietsjes) intens van heb genoten. De rit bied een paar schitterende uitzichten door de vallei van de Maurienne. Je kijkt dan richting St. Jean de Maurienne en het massief rondom de Galibier. Op een heldere dag zonder lage bewolking kun je in de verte de 3 karakteristieke pieken de Aguilles d’Arves zien liggen. Hetzelfde uitzicht heb je vanaf de Col de la Croix de Fer maar dan zijn ze dichterbij.

Overigens kun je de Col de Chaussy ook rijden zonder de Lacets de Montvernier mee te pakken. Ik zou persoonlijk niet weten waarom maar het is mogelijk. Er zijn dus twee beklimmingen waarvan je hieronder links kunt vinden naar de profielen en de route op klimtijd.nl :

Het zou kunnen zijn dat de beklimming vanaf Hermillon beter in te bouwen is in een rondje waar ook andere col’s in zitten. Helemaal duidelijk is het me niet waarom je de Lacets letterlijk links zou laten liggen. Misschien omdat de rit vanaf Hermillon wat langer is maar dat scheelt maar zo weinig dat het daar niet om kan gaan. Maar goed, je hebt dus 2 opties. Mijn keuze was snel gemaakt trouwens.

Kort samengevat is de Col de Chaussy een leuke dagtocht voor de toeristische fietser. Samen met de Lacets de Montvernier heb je hier een beeldschone tocht met een leuke pleisterplaats. Verder kun je in het gebied zelf nog even alle kanten op als je klaar bent. Wie verder wil fietsen kan zijn lol op met diverse wereldberoemde toppen in de buurt. Heb je er genoeg van dan kun in dit gebied verder prachtig wandelen of je zoekt een leuk dorpje op en gaat er lunchen of dineren. De mogelijkheden zijn legio.

Wat rest is de fotografische impressie van een mooie dag in de Franse alpen.

FotoShow

Openbaar   22 items in col-de-chaussy-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg
0010.jpg
0011.jpg
0012.jpg
0013.jpg
0014.jpg
0015.jpg
0016.jpg
0017.jpg
0018.jpg
0019.jpg
0020.jpg
0021.jpg
0022.jpg


Software Versie: 26-06-2023

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *