Col de Ceyssat – Puy de Dome

De Col de Ceyssat is feitelijk de beklimming van de Puy de Dôme. Die laatste is tegenwoordig niet meer per fiets te beklimmen hoewel ik mountainbikers heb gezien die lak hebben aan de borden en gewoon per fiets over het voetpad naar boven gaan. De Col de Ceyssat is vanaf het plaatsje Ceyssat een leuke beklimming maar erg kort en relatief makkelijk.

Ga je vanaf de andere kant dan kan het, zeker in het seizoen, heel erg druk zijn. De Puy de Dôme is de Keukenhof van de Auvergne maar dan het gehele jaar door. Ook is het een geliefde bestemming van dagjesmensen uit Clermond Ferrand en bussen met publiek uit het gehele land.

Col de Ceyssat als fietsroute

Hieronder dus eerst maar eens even de twee in de vergelijking. De getallen 23 en 30 staan voor de ranking voor de mooiste beklimmingen van de Auvergne. Die lijst gaat tot 39 dus echt mooi zijn ze niet. Ik vind de route vanuit Ceyssat mooier maar hij is erg kort en je ziet de Puy de Dôme enkel als een pukkel boven de bomen.

Col de Ceyssat
  • 23) Start Royat / gem 6.2% / max 10.3% / lengte 9.6 km / 593 m klimmen / Top 1080 m.
  • 30) Start Ceyssat / gem 5.4% / max 6.8% / lengte 5 km / 269 m klimmen / Top 1080 m.

Klik op kaart voor groter formaat of download

Kaartje van de route tussen Royat en Ceyssat met de locatie van de Puy de Dôme er tussen in. Onder blauwe letters  ..me  van Puy de Dôme zie je de enorme parkeerplaats bij het treintje naar boven de Puy de Dôme op. Maar ook op de top is een grote parkeerplaats vanwaar je de wandeling naar boven kunt maken

Op de fiets naar de Col de Ceyssat

Het zij nogmaals gezegd, het is geen geweldig mooie beklimming. Ik vind die vanaf Ceyssat mooier omdat hij rustiger is maar als fietstocht te vergelijken met een dagje Posbank. Een paar steile stukjes en de rest is kaassie. De geoefende bergfietser knalt hier bijzonder rap naar boven. Vanaf de andere kant is hij wat zwaarder maar vooral drukker. De col de Ceyssat is de poort naar de Puy de Dôme en niet alleen toeristen maar ook heel wat dagjesmensen uit Clermond Ferrand en omgeving maken de route druk en onaantrekkelijk.

En echt mooi zal hij nooit worden, de Col de Ceyssat. Een lelijke slechte weg, veel verkeer en mensen die hier niet komen om te fietsen maar om de Puy de Dôme te gaan bekijken.

Mijn advies derhalve: Ga de Puy de Dôme bekijken en doe dat met de fiets, dan pak je de Col de Ceyssat gratis mee. En de Puy de Dôme zelf is adembenemend, zeker op de mooie dag met wat uitzicht. Voor mij was de Col de Ceyssat een fietstochtje bekroond met een prachtige wandeling en een uitzicht waar je stil van wordt.

Bij de foto’s
  • Een fotografische impressie van een gevarieerd dagje Auvergne.
  • 2x Het dorpje Ceyssat, 2x de route onderweg, de col zelf en het uitzicht vanaf  de Puy de Dôme.

FotoShow

Openbaar   9 items in col-de-ceyssat-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg


Software Versie: 26-06-2023

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door