Col de Bluffy – Tussen Annecy en Thones

De Col de Blufye lijkt in eerste instantie geen berg maar een kruispunt in de D909. De D909 loopt globaal van Annecy naar Thones, St. Jean de Sixt om uiteindelijk bij Flumet over te gaan in de D1212 en de D109. Bij de Col de Bluffy, vlakbij het gelijknamige plaatsje Bluffy, zijn twee grote afslagen, beide dezelfde kant op. Ook is er nog een kleinere afslag.

Col de Bluffy – Kruispunt of Col

Definitie van een col: Een col is het hoogste punt in een verbindingsroute tussen één of meer dorpen of steden (plaatsen) in Frankrijk, vooral in bergachtige gebieden. Een col is dus nadrukkelijk geen berg (mont) of bergtop (sommet, pic of tête). Wielrenners kennen col’s als vooral uit de tour de France. Die komen vaak langs Cols omdat ze een route fietsen. De Ventoux is bijvoorbeeld een Mont. Dit omdat de top doodloopt, het is dus geen verbindingsroute en in de Tour altijd een eindpunt tenzij de langs de top rijden.

col de bluffy, d909
Col de Bluffy

Zo’n col kan dus een hele saaie plek zijn. De col de Meraillet (Tussen Bourg St. Maurice en Beaufort) is een driesprong in 3 wegen die zelfs nauwelijks het predikaat hoogtste punt verdient. Hetzelfde geld voor de Col de Bluffy. Het is formeel een hoogste punt maar vooral vanaf 1 kant (Annecy) en verder vooral een kruispunt tussen een aantal plaatsen in een bergachtig gebied. Bovendien kun je van beide col’s concluderen dat het strikt genomen spuuglelijke plekken zijn. Je moet op beide col’s echt opzettelijk een bepaalde kant opkijken om een beetje het idee te hebben dat je uberhaupt ergens bent en niet uit de auto bent gevallen en op het asfalt ligt.

2 Kaartjes van de Col de Bluffy, kruispunt pur sang

De grootste plaatsen die je via de Col de Bluffy kunt bereiken zijn Thones, Annecy en Menthon St. Bernard. Ook is het de toegangsroute naar de Col de Forclaz. Het is dus een belangrijk knooppunt in dit gebied. Als col voor fietsers is de Col de Bluffy te verwaarlozen. De foto spreekt voor zich.

Col de Bluffy – Cat4 Tour de France

Maar nu word het interessant: de col de Bluffy is wel degelijk een col. Hij heeft zelfs een profiel en is als col op internet terug te vinden. In de Tour de France is hij meerdere keren aangedaan met als classificatie Categorie 4. Je kunt hem ook opnemen in de beklimming van de col de la Forclaz vanaf Monthon St. Bernard.

En dus een profiel

Kort maar krachtig is de beste omschrijving van deze col. Als ik op Google de weg volg zie ik vooral de achterzijde van huizen, veel struiken, wat bedrijven en slecht asfalt. Laat je fototoestel dus maar in je rugzak zitten op de Col de Bluffy

Maar een col is een col en deze kan eenvoudig weggestreept worden op weg naar fraaie cols zoals de col de l’Epine, de col de la Forclaz en de Col de la Croix de la Fry.

Klik hier voor de Col de Bluffy in de Tour de France van 2018. Klik op de slideshow voor een routeprofiel.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *