Is Chiazaad koolhydraatarm of niet?

Op de vraag of chiazaad koolhydraatarm is of niet zijn twee antwoorden: Nee, het is niet koolhydraatarm en ja, er zitten maar weinig koolhydraten in. Hoe dat komt ga ik nu uitleggen.

Chiazaad is een zogenaamd superfood en bevat veel gezonde stoffen waaronder hoge gehaltes aan omega 3-vetzuren, calcium, ijzer, eiwitten, vezels, vitamine B1, B2 en B3. Maar dat interesseert ons natuurlijk niet, wij willen weten of het binnen ons koolhydraatarme dieet valt.

chiazaad koolhydraatarm
Chiazaad in closeup (foto Joanna Kosinska)

En dat gaat lukken. Want inderdaad is Chiazaad koolhydraatarm. Het kostte me echter wel veel moeite om de exacte cijfers op internet te vinden dus u krijgt hier een gemiddelde van de gevonden informatie. Als je op internet kijkt varieert de hoeveelheid koolhydraten per 100 gram Chiazaad tussen de 4 en de 41 gram. Hoe komt dat?

Er zitten in Chiazaad veel voedingsvezels, tussen de 30 en de 40 gram. Die tellen ook mee als koolhydraten maar je lichaam verteert die niet. Net als bij zemelen dus. Het feitelijke aantal koolhydraten per 100 gram ligt ergens tussen de 5 en de 8 gram. Nogmaals, ik vind veel uiteenlopende getallen maar dit is het gemiddelde.

100 gram Chiazaad is heel veel. Voor een puddinkje van 250ml gebruik ik ongeveer 30 gram, dat is tussen de 2 en de 3 koolhydraten voor 2 porties pudding. Daar komen dan nog wel de koolhydraten van het fruit bij maar al met al zit je dan rond de 10 khd voor een heerlijk toetje.

chiazaad koolhydraatarm
Chiazaad met vocht er omheen. (foto: Brenda Godinez)

En dus is chiazaad koolhydraatarm. Ga dus gerust experimenteren met puddinkjes op basis van Chiazaad want je likt je vingers er bij af.

Op de foto hierboven zie je mooi hoe de zaadjes een een laagje gel om zichheen hebben waardoor ze een homogene massa (pudding) vormen die gezond is en er voor zorgt dat je enige tijd geen trek hebt.

Wetenswaardigheden:

Chiazaad is afkomstig van de chia, een plant uit de muntfamilie die voornamelijk in Zuid-Amerika wordt verbouwd. De bloemen van deze plant produceren kleine zaadjes die een beetje op maanzaad lijken. Deze zaadjes waren ooit een belangrijk gewas voor de Azteken.  Door ze in water te weken, ontstond een soort gel dat werd gebruikt om wonden te helen en allerlei lichamelijke klachten, zoals verkoudheid en keelpijn, te bestrijden

Als je de chiazaadjes blootstelt aan vloeistoffen, ontwikkelen de zaadjes een geleiachtige structuur. Als je die gebruikt om bijvoorbeeld pudding mee te maken zorgt deze gel ervoor dat je lange tijd een verzadigd gevoel hebt.

Daarnaast is chiazaad ook een goede bron van eiwitten. Een portie bevat maar liefst 4,4 gram eiwit, bijna tien procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Voedingsvezels:

28 gram chiazaad bevat maar liefst 11 gram voedingsvezels. Dat is een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels voor volwassenen. Ik gooi vaak een lepeltje door de yoghurt, ik maak er puddinkjes van en ik doe het door de notengranola die ik zelf maak.

Chiazaad en afvallen:

Van Chiazaad word gezegd dat het helpt bij afvallen. Door ze in je voeding te gebruiken, heb je  sneller een voldaan gevoel omdat ze veel water opnemen. Bovendien zitten er veel vezels in en dat zorgt voor een verzadigd gevoel. Bovendien bevatten ze veel antioxidanten die ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel op peil blijft.

Toch heeft tot nu toe geen enkel wetenschappelijk onderzoek kunnen aantonen dat chiazaad echt helpt bij het afvallen.

Voedingswaarde:
Tik op internet de zoekterm “ voedingswaarde Chiazaad “ in en kies een gezellige uit. Nogmaals, ga uit van 4 tot 8 gram netto khd per 100 gr. Ik vind waardes die variëren van 0.5 (ex vezels) tot 42.5 gram inclusief vezels.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *