Chateau de Peyrelade – Aveyron

Chateau de Peyrelade is de ruïne van een kasteel vlakbij het dorp la Rivière-sur-Tarn in the Aveyron. De naam is afkomstig van het plaatselijke dialect, het Occitan of Lenga d’òc en betekent “”Pèira Lada”, vrij vertaald “grote rots” in dit geval een adequate beschrijving van de locatie.

Chateau de Peyrelade - Aveyron
De rots met de toren er tegenaan geplakt.
Ik ben er niet ingegaan trouwens (foto van Wikipedia).

Chateau de Peyrelade

Het Kasteel Chateau de Peyrelade had in de middeleeuwen een strategische positie in de Gorges du Tarn en was in die tijd éën van de belangrijkste kastelen in wat toen heette de Rouerque, een oude provincie. Het kasteel bestond al in de 12e eeuw maar vondsten op en rond het kasteel bewijzen dat het gebied al in de prehistorie was bewoond. Dat sluit aan bij vondsten bovenop de Causses waar ook zeer oud materiaal is gevonden.

Het kasteel is altijd een locatie geweest van veldslagen en oorlogen. Dat is zo geweest tot 1633 toen Richelieu de ontmanteling beval. De Ruïne geeft een goed beeld van hoe het vroeger is geweest. De omringende muur was 250 meter lang, 10 meter hoog en ruim 2 meter dik. Het kasteel werd gedomineerd door een grote natuurlijke rots van meer dan 50 meter hoog en alleen te bereiken via de toren van het kasteel.

Het kasteel behoort tot een groep van 23 kastelen in de Aveyron die samenwerken en een soort route hebben samengesteld, La Route des Seigneurs du Rouergue. Chateau de Peyrelade is open voor bezoeker van midden juni tot september.

De Rouergue

Rouergue (occitaans: Roergue) is een voormalige Franse provincie en graafschap, onderdeel van Guyenne. Rouergue grensde in het noorden aan Auvergne en in het zuiden aan Languedoc. De hoofdstad was Rodez.

Bij de Foto’s
  • 11: Vanaf de weg er naar toe.
  • 12: Het kasteel vanaf de parkeerplaats.
  • 14: Tijdens de wandeling. De laatste klim naar boven. Het was smoorheet en we waren moe. En dan ziet dit er heel erg hoog uit.
  • 15: De rots van onderaf tijdens de laatste beklimming. Een prachtig stuk overigens.
  • 16: Chateau Le Peyrelade uiterst rechts te zien vanaf Camping Le Papillon.
  • 30: Het Chateau aan het einde van de wandeling. Dit is voor we de laatste beklimming bereikten. Links op deze foto de uitloper van de rots waar de Piedestal de Fontaneille op staat.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.