Caravan trekken met rijbewijs B

Het is lastige materie. Mag je een caravan trekken met rijbewijs B. Hoeveel mag hij wegen als je gaat caravan trekken met rijbewijs en moet ik voor mijn caravan wat zwaardere caravan een rijbewijs voor aanhangwagens halen? Van de website van de rijksoverheid heb ik de volgende informatie gehaald:

Caravan trekken met rijbewijs B

Met rijbewijscategorie B mag u met een auto
 • een aanhanger van maximaal 750 kilo (leeggewicht + laadvermogen) gebruiken;
 • een aanhanger zwaarder dan 750 kilo (leeggewicht + laadvermogen) gebruiken als de auto en aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (leeggewicht + laadvermogen) uitkomen.
 • De aanhanger mag zwaarder zijn dan de lege auto. Een rijbewijs B is dus voldoende zolang de caravan inclusief laadvermogen niet meer weegt dan 750 kg. Is uw caravan zwaarder en heeft uw caravan (dus) een eigen gele kentekenplaat, dan mag de maximaal toegestane massa (=gewicht) van de caravan plus de maximaal toegestane massa van de auto samen niet meer dan 3500 kg zijn.

Belangrijk: Het betreft in beide gevallen de maximum toegestane massa. Dus niet de massa rijklaar of de massa ledig gewicht. 

Een caravan trekken met rijbewijs B

Een simpel rekensommetje maakt veel duidelijk:

 • Gewicht auto: 1250 kg.
 • Max. trekgewicht geremd: 1500 kg.
 • Leeggewicht caravan: 850 kg.
 • Laadvermogen caravan: 350 kg.
 • Het maximum gewicht van de caravan is dus 1.200 kg.

Een aanhangwagen / caravan trekken met rijbewijs B mag als u voldoet aan de voorwaarde dat de auto en de aanhangwagen/caravan samen niet zwaarder wegen dan 3500 kg.

Voorbeeld: Het gewicht van de auto is 1250 kg. Het (totale) gewicht van de caravan is 1200 kg, De combinatie samen weegt 2450 kg. U komt niet boven de 3500 kilo uit, rijbewijs B is dan voldoende.Voor het trekken van een caravan is verder het trekvermogen van de auto belangrijk. Daarbij is sprake van geremd gewicht.

Mijn eigen combinatie
 • VW Caddy 1.9 DRF 33 kw (75pk).
 • Gewicht van de auto (=maximum massa):  2048.
 • Totale gewicht caravan: 800 kilo.
 • Totaal maximale massa: 2848 kilo.
 • Geen enkel bezwaar dus.
Maximaal geremd gewicht

Het is ook van belang dat u weet of uw caravan of aanhangwagentje is geremd. Ook dit is terug te vinden op uw kentekenbewijs. Voor mijn Caddy is het “autonoom geremd” gewicht : 1400 kilo. Ook daar blijf ik dus ruimschoots binnen. Ongeremd is trouwens 674 kilo dus als mijn caravan ongeremd zou zijn mocht ik daar niet mee op de weg.

Caravan trekken met rijbewijs B
Mijn combinatie bij de winterstalling.

Veel aanhangwagentjes zijn niet geremd, de meeste caravans tegenwoordig wel. De meeste caravans hebben een rem in de vorm van een oplooprem. Deze zorgt er voor dat als u remt de caravan vanzelf meeremt. Er zit een mechanisme voor de trekhaak die er voor zorgt dat de haak inveert en via een kabel de remactiveert. Hoe harder u remt, des te verder word de veer ingedrukt en de kabel aangespannen.

Controleer altijd het trekvermogen van de auto maar hou bij de aanschaf van de caravan vervolgens wel in de gaten dat u niet over de 3500 kilo heen gaat.

Eindconclusie is dat u met rijbewijs B een flinke caravan over de Europese wegen kunt sleuren. Of u daar zelf ook toe in staat bent laat ik aan u zelf over.

Hieronder een schemaatje van de oplooprem

Schema - Caravan trekken met rijbewijs B
Klik op de foto

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *