Het Captains diner is historisch gezien de maaltijd die je krijgt aan de tafel van de kapitein, bijvoorbeeld bij luxe cruises in het verleden. Maar het kan ook gewoon staan voor een luxueuze en uitgebreide maaltijd.
Voor mij bestaat een captains diner uit kapucijners met spek en dan met veel extra’s zoals rijst, jus, gebakken aardappeltjes, gebakken uien, augurken, zilveruitjes, uitgebakken spek, kleine gehaktballetjes en appelmoes.

En dat noemden we vroeger thuis ook wel een Hollandse rijsttafel vanwege de vele bakjes en schaaltjes met verschillende spijzen en bijlages. Een rijk maal met vele facetten, maar ook simpel en relatief goedkoop.

Voor mij als koolhydraatvermijder is het geen al te best gerecht. Maar zo af en toe moeten de teugels vieren en kan de buikruim los. Dan ruikt het huis naar gebakken spek, gebakken uien en jus.
Zoals vandaag dus. Op de foto’s de belangrijkste bestanddelen van mijn rijke maal: Kapucijners, spek, gebakken uien, rijst en jus. In de ijskast nog augurkjes, zilveruitjes en piccalilly.

De appelmoes, de gebakken aardappeltjes en het extra vlees laat ik maar even buiten beschouwing, dit is meer dan genoeg voor de komende 2 dagen. En waarschijnlijk te veel, maar dat is niet erg voor een keer.

Als ik dit stukje schrijf loopt het water me letterlijk door de mond en bijna er uit ook. Vooral de aanblik van het zoute uitgebakken spek zorgt voor een kleine scheepslading aan speeksel die vanuit de wangen de mond in stroomt.
Ik hoop dat jullie ook lekker eten.
En het is pas kwart over vier. Ik moet nog even wachten. Gelukkig moet ik ook niet te laat eten want dan is het risico op brandend maagzuur dat door de neusgaten mijn kussen oploopt ook wel weer erg groot.
Want dit maal is een aanslag op de spijsvertering, zeker als je wat ouder word. Gelukig staat het ouderwetse Gimborn maagzout paraat om het zuur te binden zodat de nachtrust is gegarandeerd.
Overal is rekening mee gehouden, u merkt het wel.
Nu nog even wachten en dan kan een groot bord dan dit overheerlijke gerecht worden opgeschept.
Geef een reactie