De Campingstekker op Europese op de campings, daar is nog wel wat over te weten. Ik zal beginnen met de belangrijkste conclusie: met de eurostekker en een gewone randaardestekker met het fameuze gaatje voor de Franse oplossing ben je vaak al klaar in Europa behalve voor Zwitserland en Groot Brittannië en in mindere mate in Denemarken en Italië.
Verder hebben Denemarken en Italië een afwijkend systeem maar apparaten met een eurostekkertje kun je dan weer wel gewoon gebruiken. Maar voor Engeland, Zwitserland, Italië en Denemarken is een universele adapter altijd handig.
Voor ik dit artikel begin adviseer ik iedereen die op pad gaat in europa gewoon een universeel stekkersysteem of euro adapter aan te schaffen en dit in de auto of caravan te leggen. Dan heb je 99.5% van de problemen in europa met europese stekkers opgelost. En ze kosten vrijwel niks.
Gewoon doen dus. Maar dat geld vooral voor Hotels en appartementen. Op Campings ben je in 99% van de gevallen klaar met randaarde, de CEE stekker en een setje verloopstekkers verlengsnoeren van divers pluimage.
Campingstekker Europa
In alle landen van Europa kun je met je blauwe CEE campingstekker terecht maar het is niet zeker dat elke camping dat ook heeft. In Frankrijk hebben nog heel wat campings randaarde met het befaamde Franse pinnetje. In Italie kun je vrijwel overal met je CEE stekker terecht, in Denemarken ook maar Zwitserland weet ik niet. In Engeland en Schotland kon ik zonder uitzondering overal met mijn CEE campingstekker terecht, ik heb nergens mijn verloopstekker hoeven te gebruiken.
Wel toen ik op vakantie was bij familie en voor mijn laptop en scheerapparaat een verloopstekker moest gebruiken. Dat is dus ook het geval als je met je scheerapparaat in een sanitaire ruimte op de camping wilt scheren of je haar wilt föhnen (met een föhn, niet met je scheerapparaat). Neem vooral ook zo’n ding mee naar een Hotel anders kan je niet je mobieltje opladen.
Landen waar je een adapter nodig hebt of soms nodig hebt
Frankrijk
Let op het gaatje voor het pinnetje, eurostekkers passen gewoon, op de camping en camperplaats CEE campingstekker of randaarde met pennetje.
Zwitserland
Eurostekkertjes passen maar verder heb je een adapter nodig. Camping vooralsnog onbekend
Groot Brittannië
Altijd binnenshuis of Hotel een adapter nodig, op de camping en camperplaats CEE campingstekker
Italië: altijd binnenshuis of Hotel / appartement een adapter nodig. Op de camping en camperplaats CEE campingstekker.
Denemarken
Geen adapter nodig maar niet alle randaarde stekkers passen. Neem dus wel even een verlengsnoer mee met een eurostekkertje of toch een adapter.
Wie denkt dat er veel verschillende stekkersystemen zijn in Europa heeft het mis. Met 3 adapters ben je al een heel eind op weg tussen de Europese stekkers. Er is nog geen universeel systeem simpelweg omdat het gewoon te veel werk is en te duur om alles over te zette. Dus zijn er globaal 3 soorten Europese stekkers:

De eurostekker of CEE Europlug met stekkerblok. Dit stekkertje pas vrijwel overal in. In Engeland heb je hier een zogenaamde shaving-socket voor nodig. Daar kun je ook andere 2 pins stekkers in steken en hij kost in de Engelse winkels slechts 2 of 3 euro. Koop dus geen dure adapter op de boot!!
Veel apparatuur heeft tegenwoordig deze eurostekkers. Dus dan hoef je je verder geen zorgen maken. Kijk dus ook altijd even wat voor stekkers op je opladers zitten etc. Zo kun je een hoop ellende voorkomen. Ik heb bijvoorbeeld een laptop met een dikke randaarde stekker die je overal in Europa kunt gebruiken maar niet in Engeland. De oplader van telefoon heeft een eurostekkertje en kan dus overal op gezet worden
Europese stekkers
Duitsland heeft hetzelfde systeem als Nederland.
In Engeland heb je het 3 pins systeem met de platte pinnen. Hier heb je wel degelijk een adapter voor nodig
In Frankrijk heb je globaal dezelfde stekkers als in Nederland maar er zit een ronde extra randaarde pin op de stekkerdozen. Op mijn laptop en mijn verlengsnoeren zitten allemaal randaarde stekkers met het gaatje, die passen dus allemaal in het Franse systeem. De oude ronde Nederlandse stekker zonder randaarde past echter niet. Ga je dus ergens wat huren neem dan voor de zekerheid een adapter en een verlengsnoer met stekkerblok mee. Op veel Franse campings heb je zeker een stekker met het gaat nodig. Zorg dus voor zo’n verlengsnoer.
De eurostekker (foto bovenaan deze pagina) past wel in de Franse stekkerdozen, maar voor apparatuur of kabels met randaarde met er wel een extra gaatje in de randaarde stekker zitten. Kijk maar op de foto’s. Heb je dat niet dan heb je een adapter nodig.
Zwitserland heeft ook een eigen systeem. Hier heb je een adapter voor nodig.
Op het Zwitserse systeem past weer wel het kleine eurostekkertje. Maar dat zit niet op alle apparaten dus neem je adapter mee.
Hierboven van links naar rechts de adapter die ik zelf uitermate succesvol gebruik (een kliksysteem, de Reise Stecky). Ze zijn te koop bij alle grote kampeermarkten. Hiermee kun je alle Europese stekkers en stekkerdozen te lijf.
En natuurlijk zijn er altijd goedkopere oplossingen. Maar let altijd op de veiligheid ! En dat geld wat mij betreft voor alles wat gas en elektra betreft: ga niet voor de goedkoopste optie! Veiligheid voor alles. Goeie kabels, waterdichte stekkers, let op keurmerken en niet gaan klooien als je niet op de lts, mts of hts hebt gezeten.
Waar ik verder overigens niet op in ga is het systeem wat landen zelf toepassen op hun apparatuur. Zo heb ik speciale stekkers gezien voor Zwitserland. Ook de Fransen verkopen spullen met stekkers die in Nederland niet passen. Het gaat dan ook om de stekkerdoos en niet om de stekker. Daar gaat het de kampeerder en overige reizigers natuurlijk wel om.
Hieronder het ronde Nederlandse stekkertje dat niet in randaarde stekkerdozen past en de Eurostekker die vrijwel overal in past. Dit is overigens wel voor zogenaamde lichte apparatuur. Dat geld voor vrijwel alle huishoudapparatuur. Deze eurostekker is de stekker die tegenwoordig aan vrijwel alle apparatuur zit die geen randaarde stekker heeft. Het past in alle gangbare systemen behalve in Engeland.
In de meeste landen van Europa kun je dus dezelfde stekker gebruiken als in Nederland. Zeker als je de zogenaamde eurostekker gebruikt. Die past namelijk ook in Randaarde stekkerdozen. Verder moet je dus wel even oppassen met de ronde stekker die we in Nederland veel gebruiken. Die past net niet in een randaarde stekkerdoos. Verder heeft ook Zwitserland nog een lichte afwijking maar ook daar is de conclusie dat de Eurostekkers gewoon in hun stekkerdozen passen. Het eurostekkertje omzeilt ook de de Franse randaarde pin en een adapter is niet meer nodig.
Links onze standaard randaarde stekker, rechts het Franse randaarde pin systeem duidelijk in beeld. De Nederlandse stekker (ook voor Duitsland) heeft de metalen strips als randaarde, de Franse de pin. De Franse stekker past gewoon niet in de Nederlandse randaarde stekkerdozen. Een stekker zonder het gaatje past echter niet in een Franse stekkerdoos.
Ga vooral naar deze website: Worldstandards.eu – Op deze site alles over Europese standaarden in alle landen en de wereld. Supersite
De Fransen hebben een extra pen voor randaarde in het stopcontact. De gewone Eurostekker zoals hierboven omschreven gaat daar gewoon in, net zoals een randaardestekker omdat die veelal ook dat gat er in hebben zitten.De Zwitsers hebben een eurostekker met een extra randaarde pin. Voor de zekerheid zou ik bovenstaande adapter meenemen als ik naar Zwitserland ga.
De Britten en Ieren hebben het 3 pins randaarde systeem. Dat was overigens vroeger veel veiliger dan ons eigen systeem. Wij passen dat echter niet toe omdat onze stoppenkasten tegenwoordig veiliger zijn. Het probleem wat je met de 3 pins randaarde oplost lossen wij op met de aardlekschakelaar. Maakt dus per saldo niks uit. Samengevat:
- Neem voor de zekerheid altijd een universele adapter mee
- Neem voor de Britse eilanden zeker een 3 pins adapter mee
- Neem voor Zwitserland voor de zekerheid een adapter mee
- Let op dat je voor Frankrijk op ja apparaten het kleine eurostekkertje hebt en niet de ronde stekker die we in Nederland op onze (goedkope) 3 weg stekkerdozen hebben zitten
- Hier nog een mooi artikel op wikipedia over dit onderwerp
- Campingstekker, electra op de camping
- Volt Ampere omrekenen voor de camping
Vergeet via bovenstaande pagina over Volt, Ampère en Watt niet om eens te kijken hoeveel je eigenlijk verbruikt. Vooral apparaatjes als de Senseo, een goeie waterkoker of een grill/bakoventje pakken soms verbazingwekkend veel stroom.