Camping Col d Aubisque – Pyreneeën

Hieronder een opsomming van camping Col d Aubisque. Er zijn genoeg campings bij Col d Aubisque dus dat moet geen probleem zijn. U bent meteen vlakbij Pau en Lourdes en midden in een prachtig outdoorgebied voor fietsers, wandelaars en wintersporters.

Camping Col d Aubisque

La Bergerie / Argelle-Gazost / (Ayzac-ost)
Pyrenavision /  Luz Saint Sauveur
La Hounta / Luz saint sauveur
Camping Toy Luz Saint Sauveur
Du Lac Peffabet  / Argeles-Gazost
Deth Potz (Argelle-Gazost)
Le Mesnil
Arome Vanille (wifi)
Camping Geteu
  • Volledig Franse camping, klein en eenvoudig. Richtprijs 15 euro per dag. Wifi word niet genoemd, ziet er niet naar uit ook.
  • Camping Geteu.

Tot zover dit kleine bestandje. Overigens zijn al deze campings ook in de buurt van de Tourmalet. Hieronder nog een stukje over de Aubisque zelf van Wikipedia:

De Col d’Aubisque is een bergpas in de Franse Pyreneeën. De bergpas is vooral bekend van wielrenetappes in bijvoorbeeld de Ronde van Frankrijk. De Col d’Aubisque is voor het eerst opgenomen in de Ronde van Frankrijk tijdens de eerste Ronde door de Pyreneeën in 1910. In 1965 werd de Fransman Lucien Aimar gedwongen op te geven nadat hij bewusteloos was geraakt door een gebrek aan zuurstof.

Wim van Est

Het meest legendarische verhaal uit de wielergeschiedenis van d’Aubisque is de val van Wim van Est. In de twaalfde etappe op 17 juli van de Ronde van Frankrijk van 1951 nam Van Est te veel risico’s bij de afdaling van de Aubisque en stortte 70 meter naar beneden.

Hij was vrijwel ongedeerd, maar moest met aan elkaar geknoopte banden uit het ravijn worden getakeld. De uitspraak “Zeventig meter viel ik diep, m’n hart stond stil, maar m’n Pontiac liep!” is bedacht door een medewerkster van de sponsor Pontiac. Ter herinnering aan deze val is in 2003 een plaquette aangebracht op de plek waar Wim van Est uit de bocht schoot.

Hennie Kuiper

In 1977 won Hennie Kuiper op de Col d’Aubisque. In de Ronde van Spanje van 2016 won Robert Gesink de 14e etappe met finish op de Col d’Aubisque. De bergpas werd twaalf keer als eerste bedwongen door een Belg, onder wie Eddy Merckx en Lucien Van Impe. Vanwege de ligging van de bergpas, is een beklimming langs de oostzijde niet mogelijk zonder eerst de Col du Soulor te bedwingen.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *