Camperroute – Zuid West Engeland 4

De vierde etappe van de Camperroute Zuidwest Engeland gaat van Bath naar Lynton en Lynmouth. Lynmouth is een dorp in Devon, Engeland, aan de noordrand van Exmoor. Het dorp ligt aan de verbinding van de  de rivieren West Lyn en East Lyn, in een kloof van 700 voet (210 m) onder Lynton, Lynton is feitelijk een uitbreiding van Lynmouth. Die laatste is meerdere keren getroffen door overstromingen en Lynton is de enig mogelijke uitbreiding van Lynmouth, dat beneden aan de klif ligt bij de zee.

De Lynton en Lynmouth clifftrain.

De dorpen zijn verbonden door de Lynton en Lynmouth Cliff Railway, die twee met de kabel verbonden auto’s op basis van zwaartekracht, met behulp van watertanks werkt. Lynmouth werd beschreven door Thomas Gainsborough, die daar op huwelijksreis was met zijn bruid Margaret Burr, als “de meest heerlijke plek voor een landschapsschilder die dit land kan bogen”. Het strand van Sillery Sands ligt net buiten het South West Coast Path en wordt gebruikt door naturisten.

Camperroute Zuidwest Engeland

camperroute zuidwest engeland
Kaartje van Etappe 4 van de Camperroute Zuidwest Engeland

We vertrekken op de vierde reisdag van onze camperroute zuidwest Engeland in de vroege uurtjes vanuit Bath naar Lynton en Lynmouth. De reis verloop voorspoedig tot we aankomen in Porlock. Daar aangekomen neem ik een verkeerde afslag en we komen op PorlockHill terecht, een bijzonder steile weg.

Tips

Ga je deze route dus rijden en je hebt een caravan of een hele grote camper hou dan rekening met de zware hellingen in dit gebied. Vanaf Lynmouth mag je niet naar rechts richting Lynton (op de A39) en in Porlock doe je er goed aan de tolweg te nemen en Porlock-hill te vermijden tenzij je zeker weet dat je een heuvel van 25% aankan.

Maar goed, Ik mis het bord naar de toll-road en neem de route via de steile helling. Ik haal die helling maar mijn campermaat blijft steken op de helling, zoals later zal blijken naar aanleiding van een kapotte brandstofpomp. Vanaf dit moment gaat het allemaal verkeerd want ook in Lynmouth neem ik een verkeerde afslag, dit keer niet alleen een hele steile helling maar tevens verboden voor caravans. Mijn maat is inmiddels anders gereden via de tolweg en ergens halverwege Lynton (boven) komen we elkaar weer tegen. We kunnen de camping niet vinden omdat mijn TomTom, niet voor de eerste keer, het spoor volledig kwijt is en ons een rondje laat rijden.

Maar uiteindelijk komen we dan toch terecht op onze camping, Lynton Channel View Caravan en Camping Parc, een fraai gelegen camping naaste een Hotel en Pub. Het is ondertussen vrijdagmiddag en mijn campermaat moet meteen bellen met de NKC om de reparatie van zijn camper te organiseren. Uiteindelijk zouden we tot maandag in Lynton blijven om dinsdag weer door te reizen.

Wat is er te doen in Lynmouth & Lynton

Lynmouth & Lynton zijn toeristische plaatsjes met als belangrijkste bezienswaardigheid een fraai kliftreintje. Het gaat door het leven als het Lynton en Lynmouth Funicular Cliff Railway en is een door water aangedreven kabelspoorweg die de tweelingsteden Lynton en Lynmouth verbindt. Ik ben er  mee heen en weer geweest en het was leuk, gewoon om het gedaan te hebben. Als je gaat lopen is het  een bijzonder steile klim naar boven maar wel met een mooi uitzicht.

Er is een mooi haventje en je kunt  langs de kliffen wandelen. Lynton & Lynmouth zijn ook bekend geworden vanwege een paar desastreuze overtromingen, de laatste in de 50’tiger jaren. Daarbij kwamen tientallen mensen om het leven en werden iets van 400 huizen verwoest. Er is een museum over deze rampen en je kunt nog altijd de kloof waarin een blokkade van bomen en modder een barriere vormden die uiteindelijk naar beneden stortte en een ramp veroorzaakt.

Ik viel trouwens met mijn neus in de boter want net toen ik er was vond het jaarlijkse Classic Car festival plaats. Dat gaat door het hele dorp heen en beneden op het strand is er dan een fraaie verzameling oude wagens te zien. Maar er ook veel snelle auto’s zoals Ferrari’s, McLaren’s en andere superbolides.

Pech Onderweg

Ons verblijf in Lynton & Lynmouth werd uiteraard overschaduwd door de pech van de camper van mijn reisgenoot. Daar waren we een hele maandag mee zoet en het drukte de pret een beetje. De omgeving hier is absoluut mooi. Tijdens de rit naar de garage kon ik lekker van de omgeving genieten en het is er echt fraai. Er zijn dan ook veel campings.

Wij kwamen uiteindelijk in een typisch Engels plaatsje terecht, Barnstaple, waar we een middagje doorbrachten. Ook wel eens leuk om een gewoon stadjte te zien. Later bleek het een kleurrijke historie te hebben maar er was helaas nog maar weinig van over. Maar ik heb daarvan geleerd dat je ook eens naar een plaatsje kunt gaan dat niet meteen in een reisgids word genoemd.

Doe goeie wandelschoenen aan als je in dit gebied gaat lopen want de boden is stenig en hard.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *