Butter chicken is één van de lekkerse Curry’s die er is. Het is geroosterde, gemarineerde kip in een romige saus die is “gemonteerd” met echte boter. Een saus monteren is een saus voorzien van een dikkere en zachtere structuur door er aan het einde boter aan toe te voegen. De saus krijgt dan een vollere smaak.
Butter chicken is een typisch Indiaas gerecht, rijk aan specerijen, vol van smaak en romig en “buttery”. Butter chicken maar je in principe met kippendijfilet. Dat is de aangewezen keuze en lekkerder dan gewone kipfilet.
Butter Chicken
Butter chicken is relatief makkelijk te maken. Je moet alleen zorgen dat je alle ingrediënten hebt. Iemand die vaker orientaals kookt zal de meeste specerijen in huis hebben. In dit recept zit relatief veel limoensap. Ik ben daar een beetje van afgestapt want je krijgt al snel een enigzins zure saus. Ik vind juist de wat zoetere variant lekker. Die laatste heb eet ik vaak bij een indiaas restaurant in het centrum van Amsterdam, Mayur. Hun butter chicken is licht zoet en rijk van smaakt, de lekkerste die ik ken. Dit recept komt er heel dicht bij aangemonomen dat je het zure element vrijwel weg laat. Theelepeltje citroensap voor de marinade en niks in de saus wat mij betreft.
Recept en bereidingswijze
- 750gr kipfilet in stukjes (3-4 cm)
Marinade 1
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 2cm verse gember of 1 flinke tl uit een potje
- ½ tl zout
- ½ tl cayennepoeder of chilipoeder (of meer als je van heet houd … )
- 1½ el citroensap (daar doe ik veel minder van … )
Marinade 2
- 75ml yoghurt
- 1 tl sp garam masala
- 1 tl kurkuma (turmeric of koenjit)
- 1 tl komijnpoeder (Djintan)
- 1-2 tl olie om te grillen / bedruipen
Snij de kip in stukken en marineer het vlees met knoflook, gember, zout, cayennepeper en het citroensap. Ik doe hooguit een halve eetlepel. Anders gaat dit recept echt zuur smaken. Bedek de schaal met cling film en laat het voor 30 min rusten. Mix de yogurt, garam masala, kurkuma en de komijn en meng het ook door de kip. Laat dit minstens 4 uur marineren. Dagje tevoren mag ook.
Verwarm de oven voor op 180ºC/hetelucht en zet de kip in een schaal en bak voor 8 tot minuten aan 1 kant. Draai ze om, bedruip ze met olie en bak ze nogmaals voor 10 of 12 minuten of tot ze gaar zijn. Het is mijn ervaring dat 180ºC/hetelucht echt wel nodig is om ze mooi bruin te krijgen. Je kunt de kip ook op andere manieren roosteren of grillen. Je kan het bijvoorbeeld ook in een grill/bakoven onder de grill doen.
De Saus
- ½ el ghee of gesmolten boter, ongezouten
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 grote fijngesneden ui
- 2cm ginger of 1 tl uit een potje
- 1 cardamom pod, licht geplet of 1 el poeder
- 2 kruidnagels
- 1 tl coriander/ketoembar
- 1 tl garam masala
- 1 tl kurkuma (turmeric of koenjit)
- 1 tl hot chilli poeder of cayennepoeder of naar smaak
- 275ml tomato puree (een groot blikje van 140 gram)
- 1 el limoensap (doe ik een paar druppels)
- 40g ongezouten boter (echte boter)
- 100ml slagroom
- 1 el fijngesneden Korianderblad
Verwarm een ½ el Ghee of de boter en doe de ui, knoflook en de gember er bij. Bak dit aan tot de uit glazig is en voeg de cardamom, kruidnagels, korianderpoeder, garam massala, kurkuma en het chilipoeder toe. Roer het goed door elkaar en bak voor een minuut of 2 a 3 tot alles een rijke geur gaat afgeven. Roer nu de tomatenpuree er door met het limoensap en kook het nog een paarminuten door. Voeg nu de stukken kip toe en vermeng alles goed. Voeg als laatste de slagroom en de boter toe. Roer tot de boter is gesmolten en je een gladde saus hebt.
- Proef het en voeg eventueel nog wat zout en cayennepeper toe.
- Serveer met Basmatirijst, Naan, Chutney, Dal en Samosa (en Poppadums, Bhaji, Pakora etc etc)
Geef een reactie