3 Recepten voor Bruine bonensoep. Ik maak ze zelf het liefst met verse bruine bonen maar tot mijn verbazing zijn die moeilijk te vinden. Ik heb deze recepten voor bruine bonensoep van het internet gehaald dus misschien komen ze u bekend voor.
Mocht ik daardoor plagiaat plegen dan hoor ik dat graag. Ik ben op dit moment bezig zelf een recept te maken voor bruine bonensoep op basis van bestaande recepten. Ik vind bijvoorbeeld dat er blokjes spek in thuis horen maar de recepten die me aanspreken hebben dat weer niet.
Waarschuwing vooraf
Maakt u soep in grote hoeveelheden (meer dan een liter) dan duurt het lang voor hij afkoelt. In die tijd kan hij makkelijk bederven. Koel soep dus af door koud water in de gootsteen te doen en de pan daarin te zetten.
Roer de soep elke 10 minuten rond en ververs het water als het niet meer echt koud is. Ververs het water minsten 2 keer, maar 3 keer is beter. Koel de soep zo snel mogelijk af en zet hem in de ijskast. Vries je hem in zorg ervoor dat er geen enkele warmte meer in de soep zit. Liever eerst de al koude soep eerst in de ijskast zetten voor een uurtje of 3 of 4.
Bruine Bonensoep – Recept 1
- 3 blikken bruine bonen
- 3-3,5 liter water
- 0,5 liter runderfond
- ca. 6 bouillonblokjes (rund) of naar smaak meer of minder
- 750 gram soepgroente (beetje grof gesneden)
- 1 kg in kleine blokjes gesneden varkenslappen
- 2 verse worsten (varken of half om half, liefst met extra kruidnagel)
- 2 liefst verse rookworsten (anders voorverpakt)
- 2 niet te dikke winterwortels
- vermicelli, zoveel als je lekker vindt
- kruidnagel (gemalen)/nootmuskaat/zout naar smaak
- Het water samen met de fond aan de kook brengen
Bereidingswijze
- Snij de hamlappen in stukjes van 1 bij 1 cm.
- Doe de bouillonblokjes in het water en breng het water aan de kook.
- Als het water kookt, de hamlappen, de twee verse worsten en de verse rookworsten toevoegen
- De twee winterwortels kun je nu in plakken snijden en even in een bakje bewaren.
- De worsten na ca. 15-20 minuten uit het water halen en op een snijplank leggen. Van de verse worsten het velletje verwijderen, de worst in stukken van ca 1,5 – 2 cm snijden en terug in het water doen. De rookworsten in plakjes snijden en even bewaren (voorverpakte rookworst hoef je niet eerst mee te koken en kun je vanuit de verpakking direct in plakjes snijden).
- Na ca. 15 minuten de bonen toevoegen en om de 5 minuten roerend langzaam laten koken tot de soep lekker troebel word.
- Nu de soepgroente, de in plakjes gesneden rookworsten en de winterwortel in de soep doen.
- Na zo’n 20 minuten de vermicelli toevoegen (ik gebruik 2 – 2,5 strengen fijne vermicelli, meer of minder kan/mag ook).
- Alles nog een goed half uur rustig laten doorkoken en naar eigen inzicht op smaak brengen met kruidnagel, nootmuskaat en/of zout. 11.Je kunt de soep direct eten, maar ik vind ‘m de volgende dag het lekkerst. Doordat de grote hoeveelheid soep langzaam afkoelt, gaart alles lekker langzaam na en mixen de verschillende smaken goed door elkaar.
Bruine Bonensoep – Recept 2
- Ingrediënten
- 300 gram schouderkarbonade of hamschijf
- 500 gram bruine bonen
- 3 stengels prei
- 0,5 knolselderij
- 1 witte ui
- 1 wortel
- 2 takjes peterselie
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- 3 liter water
- 4 bouillonblokjes3
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 theelepel bonenkruid
- peper en zout naar smaak
- 2 rookworsten
Bereidingswijze
- Was de bruine bonen en laat ze minimaal 12 uur wellen in ruim water.
- Doe de schouderkarbonades of de hamschijf in een grote soepketel met 1 liter water.
- Breng aan de kook en schuim het regelmatig af.
- Voeg 2 liter water toe en de bruine bonen en breng opnieuw aan de kook.
- Maak ondertussen de groenten schoon. Snijdt alles in kleine stukjes en voeg toe aan de soep.
- Voeg de bouillonblokjes, de laurierblaadjes, de kruidnagels, het bonenkruid en de tomatenpuree toe, zet het vuur laag en laat met de deksel op de ketel gedurende 2 uur sudderen. Af en toe doorroeren met een houten spatel om aanbakken te voorkomen.
- Doe het vuur uit en laat even afkoelen.
- Verwijder de laurierblaadjes en de kruidnagels. Neem de karbonades of de hamschijf uit de soep, verwijder de botjes, snijd het vlees klein en doe het weer in de soep.
- Breng op smaak met zout en peper. Zet de soep een nacht in de ijskast.
- Bruine bonensoep smaakt de dag erna nog beter! Verwarm de soep op een laag vuurtje onder voortdurend roeren of schep de koude soep in kommen en verwarm ze in de magnetron. Snijd de rookworsten in stukjes, voeg ze toe en laat ze even mee op temperatuur komen. Serveer in diepe borden of grote soepkommen.
- BELANGRIJK: lees aan het begin van dit artikel over de aanwijzingen hoe je soep met afkoelen.
Bruine Bonensoep – Recept 3
- 500 gram rauwe bruine bonen
- halve liter runderbouillon
- 2.5 liter water
- bosje bleekselderij
- 1 ui gesneden
- 1 prei gesneden
- 1 fijne rookworst
- 150 gram dobbelsteentjes spek
- 2 kruidnagels
- 1 chili peper
- 3 laurierblaadjes
- 1 theelepel kaneel
Bereidingswijze
- De bonen 24 uur laten weken en vervolgens koken in het water waarin ze hebben gekookt.
- De bouillon, laurier, kruidnagel,toevoegen en zachtjes meekoken met de bonen.
- Kook de bonen niet te gaar.
- De laurier en de kruidnagel later verwijderen
- Wanneer de bonen gaar zijn het vuur uitzetten. De bonen stampen in het kookvocht als je een gladde soep wilt hebben.
- De aardappel schillen, wassen en in kleine blokjes snijden en samen met de gehakte ui, selderij, chilipeper, prei, rookworst, spek in de bonensoep doen en dit samen heel zachtjes laten doorkoken tot de aardappels gaar zijn.
- Ongeveer 20 minuutjes doorkoken en als laatste de kaneel toevoegen.
Geef een reactie