Bommelerwaard – Tussen Maas en Waal

De Bommelerwaard is een gebied dat ligt ingeklemd tussen de Maas en de Waal. Het is een gebied waar veel natuur te vinden is op de uiterwaarden en daartussen. Bomen die regelmatig in het water staan, graslanden met een keur aan bloemen en kruiden en natuurlijk de watervogels die de uitgestrekte uiterwaarden bevolken.

De website van de Bommelerwaard spreekt van een dynamische en robuuste natuur en daar is niks tegen in te brengen. Dit gebied ligt niet boven, niet onder maar midden in het rivierengebied. De Kronkelende maas en de machtige Waal omgeven dit gebied.

Feitelijk is het een eiland en neemt daardoor een unieke plaats in binnen het rivierengebied. De invloed van het water is overal merkbaar in het afwisselende landschap van kronkelende dijken, rijke oeverlanden en vruchtbare akkers.

Natuurlijk is het water hier vervloekt tijdens de vele overstromingen, dijkdoorbraken en andere wateroverlast. Maar daar staan rijke oogsten, bloeiend toerisme en een prachtige natuur tegenover.

Kaartje van de Bommelerwaard: klik voor de grote versie

De Bommelerwaard

In de Bommelerwaard vind je de volgende dorpen en woonkernen:

  • Aan de Waal, van west naar oost: Brakel, Zuilichem, Nieuwaal, Gameren, Zaltbommel, Hurwenen en Rossum;
  • Aan de Maas, van oost naar west: Alem, Kerkdriel, Hoenzadriel, Hedel, Ammerzoden en Well;
  • Aan de Afgedamde Maas, van zuidoost naar noordwest: Wellseind, Nederhemert-Noord, Aalst en Poederoijen;
  • In het binnenland: Bruchem, Kerkwijk, Delwijnen (op de stroomrug van de voor 1200 verzandde Alm) en Velddriel;
  • Op het eiland van Nederhemert: Nederhemert-Zuid en Bern.

Bezienswaardigheden in de Bommelerwaard

  • Slot Loevestein: Op de kruising van Maas en Waal samenkomen en Gelderland, Brabant en Zuid-Holland elkaar raken, liet ridder Dirc Loef van Horne in 1361 zijn kasteel bouwen.
  • Eiland van Nederhemert: Nederhemert Zuid is een monumentaal dorpje, met prachtige boerderijen, een kasteel en een speeltuin.
  • Kasteel Ammersoyen: Eén van de mooiste waterburchten van ons land.
  • Zaltbommel: Een gezellig stadje met veel bezienswaardigheden. Bij velen bekend als het stadje ‘met -de-toren-zonder-spits’.
  • Sint-Maartenskerk Zaltbommel: De karakteristieke, stompe toren bepaalt al eeuwen de aanblik van Zaltbommel. Het is één van de weinig kerken die gespaard is in de oorlog.
  • Natuurgebieden rond Loevestein
  • Wandelend door de buitendijkse uiterwaarden heb je een fraai uitzicht op het kasteel en de rivier.
  • Kleindierwandelpark Hedel: Eén van de leukste attracties van de Bommelerwaard vindt u in Hedel: een mini-dierentuin naast de resten van een kasteel.
  • Kunst in de Bommelerwaard: De Bommelse Kunstroute, Kunst Kiezel en Klei en Pracht in de Gracht trekken jaarlijks duizenden kunstliefhebbers
  • Kil van Hurwenen / de Hurnse Kil: Natuurgebied van formaat in de uiterwaarden bij Hurwenen. Een waar vogelparadijs!
  • Gootspokenroute Zaltbommel: Uniek voor Nederland, deze dakgootbeeldjes van kunstenaar Joris Baudoin.

Kastelen en forten

In de Bommelerwaard vind je ook vele forten, kastelen en andere resten van strijd en oorlog, soms van vele eeuwen geleden. Dit gebied is altijd een centrum van strijd geweest door de strategische ligging en de toegang tot de rivieren en daarmee tot belangrijke havens en doorvoerwegen.

In de late middeleeuwen streden Brabant, Gelre en Holland met de machthebbers alhier. Lang is het gebied bij Holland geweest maar uiteindelijk kwam het gebied bij Gelderland, met uitzondering van Slot Loevestein.

Ook in de tachtgjarige oorlog (1574 en 1599) was dit gebied het toneel van hevige strijd. Gedurende beleg van Den Bosch In de Tachtigjarige Oorlog was het hier bijzonder onrustig. In 1629 werd Hedel volledig vernield door de Fransen.

Ook in de tweede wereldoorlog was dit gebied het toneel van hevige gevechten. Het rivierengebied was om strategische redenen belangrijk voor alle partijen. De bevolking was (gelukkig) geëvacueerd en dankzij de hevige beschietingen en bombardementen bleef er weinig van het gebied over.

Bijna alle kerken en hoge gebouwen werden door de Duitsers opgeblazen omdat ze als oriëntatiepunt gebruikt konden worden. Verschillende dorpskernen en vele gebouwen zijn in deze periode dan ook geheel en al verloren gegaan.

Maar er is nog genoeg over om van te genieten. Het is een prachtig gebied met vele mogelijkheden om te fietsen, te wandelen, watersport te beoefenen maar vooral ook om te genieten van de natuur en de schitterende rivieren.

Ik verwijs dan ook gaarne naar een paar websites waar ik bovenstaande informatie vandaan heb en die een keur aan info geven over dit gebied.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *