Toen ik voor het eerst een boerenkoolquiche koolhydraatarm maakte had ik er geen geweldige verwachtingen over, maar dat was fout. Ook mijn huisgenoot die niet op dieet is vond hem heerlijk. Maar ja, wat kan er fout gaan met boerenkoolquiche koolhydraatarm met spek, rookworst, ei en kaas. Niet zo veel dus, dat is duidelijk.
Boerenkoolquiche koolhydraatarm
- Verwarm de oven voor op 180 Celsius.
- Zet een appeltaartvorm klaar, ingevet en al, bij voorkeur siliconen.
- of een andere ovenschaal van minstens een liter inhoud.
We gaan om voor te bereiden eerst maar eens 300 gram boerenkool koken tot hij gaar is.
Ik leg de rookworst er ook altijd 20 minuutjes bij.
Dan barst hij wel open maar dat geeft een lekkere rooksmaak aan de kool.
Ingrediënten van de boerenkoolquiche koolhydraatarm
- Zak boerenkool 300 of 400 gram
- 125 gr uitjes
- 125 gram spekjes (of wat meer, net wat je lekker vind)
- 5 eieren
- 200 ml slagroom
- 150 gram pittige oude kaas
- 1 rookworst in dunne plakjes of stukjes gesneden
- zout en peper
Bereidingswijze
- Bak de spekjes.
- Bak de uitjes in een beetje spekvet.
- Klop de eieren los en doe de slagroom er bij (met wat gemalen zwarte peper en zout).
- Doe daar de boerenkool, de uitjes, de rookworst en 50 gram kaas bij.
- Doe het in een appeltaartvorm, metaal of siliconen.
- Doe de overgebleven kaas er overheen.
- Bak de quiche in 45 minuten gaar in de oven.
Dit recept is een bewerking van een recept van Yvonne Lemmers
Deze quiche is uitzonderlijk lekker en heeft geen aardappelen nodig. Eventueel kun je nog wat proteinepoeder of inulinevezels door het ei doen. Dan kun je trouwens ook een eitje minder nemen. Ik doe er ook nog wel eens gebakken champignons over heen.
En vergeet de appelmoes niet, natuurlijk ook zelf gemaakt zonder suiker. Overigens kun je dit recept ook maken met zuurkool, spinazie, prei, andijvie en nog meer. Het basisrecept is altijd hetzelfde.
Geef een reactie