Koolhydraatarme Boerenkoolquiche is een recept van Yvonne Lemmers (Grip op Koolhydraten-GOK) dat ik heb aangepast. De receptuur is wat verandert en het recept is verrijkt met andere groenten en uien. De basis van de koolhydraatarme boerenkoolquiche is 400 gram verse en bij voorkeur biologische boerenkool. Dit recept is niet vegetarisch. Het vlees kun je echter makkelijk vervangen door blokjes feta, gebakken tofu, fruit, aardappel of een combinatie van zuks.
Boerenkoolquiche, koolhydraatarm recept



Ingrediënten boerenkoolquiche
- 400 gram Boerenkool gesneden
- 150 gram uien (halve ringen)
- 150 gram spekblokjes
- 1 rookworst in stukjes (niet te groot, halve plakjes of kwarten)
- 250 gram belegen geraspte kaas
- 1/2 paprika in stukjes
- Handje klein gesneden champignons
- 6 eieren
- 100 ml room
- 1 eetlepel roomkaas (kruiden-roomkaas van AH)
- zout en peper
- Kipkruiden
Bereiding van de boerenkoolquiche
- Verwarm de over voor op 180°C.
- Kook de boerenkool gaar in ongeveer 20 minuten. Voeg zout en peper toe (niet vergeten).
- Bereid de rookworst volgens voorschrift (zie verpakking, meestal 20 minuten in heet maar niet kokend water).
- Bak de spekkies.
- Bak de uien en breng op smaak met de kipkruiden.
- Voeg bij de uien de champignons en de paprika en laat dit even meekoken.
- Kluts de eieren los met de eetlepel roomkaas en 100 ml room (mag ook melk zijn).



- Snij de rookworst in stukjes (plakjes mag, ik snij ze altijd iets kleiner).
- Vermeng de boerenkool met 200 gr kaas en alle andere ingrediënten.
- Schep de los geklopte eieren er doorheen en stort in een Siliconenvorm (standaard appeltaartvorm, +/- 22 cm).
- Strooi de overgebleven kaas over de bovenkant.
- Bak de quiche in ongeveer 45 minuten goudbruin in een oven op maximaal 180ºC. Hou de temperatuur in de gaten.
- Bij de quiche kun je verder nog piccalilly of augurkjes serveren.
Op de foto’s kun je zien dat ik nog geen kwart van deze taart heb gegeten. Je kunt er in principe dus 4 normale eters of 3 grote eters van laten smullen.
De overig quiche kun je makkelijk invriezen.
Geef een reactie