Blankhouten kast, tuinkast of meubels

Een blankhouten kast, tuinkast of blankhouten meubels, is dat slim om die te kopen of niet? Mooi zijn ze, dat is zeker. Maar even zeker is de hoeveelheid extra werk en kosten die deze kasten met zich meebrengen. Ik heb dit jaar 2x een blankhouten kast en een blankhouten tuinkast gekocht.
Eén kast heb ik in de grijze binnenbeits gezet, 1 kast in licht eiken binnenlak en de tuinkast in grenen buitenbeits. Wat ze alle drie met elkaar overeen hebben is dat het een fikse hoeveelheid werk is, vooral wanneer je ze netjes elke keer schuurt. De 1e blankhouten kast was voor mijn studeerkamer. 112cm breed, 180cm hoog en 43 cm diep.

Die ging redelijk snel in elkaar. Ik had er grijze beits voor gekocht maar wist nog niet hoe je dat het beste aan kon brengen. Omdat het vlekkerig werd heb ik het nog een keer gedaan. Nu is het een mooie donkergrijze kast geworden. Ik ben er overigens heel tevreden over.

Ik hou niet van dat hele blanke hout en nu kun je de nerf nog goed zijn. Ik ga hem nog wel een keertje lakken.
Wat ik niet wist is dat heel beits mooi word (en lak met een kleurtje trouwens ook) als je het eerst met een kwast aanbrengt en dan met een fijn doekje of lekker absorberend papier (keukenrol bijvoorbeeld) weer zo ver mogelijk wegveegt.

Dus toen ik de tweede blankhouten kast ging maken voor de woonkamer heb ik hem met licht eiken binnenlak gedaan. Dun opbrengen, wegvegen en later met blanke lak nog een keer nadoen. Het hout is helemaal opgetrokken. Je ziet het echt heel mooi. Geen vlekken of oneffenheden en door de blanke lak heeft de kast een beetje ei-achtige glans.

Overigens heb ik deze kast, in tegenstelling tot de kast op mijn studeerkamer, tussendoor nog een keertje helemaal geschuurd. Heel fijn, niet te veel, net even de overeind staande houtvezeltjes afgeschuurd.

De tuinkast is een heel ander verhaal. Die moet natuurlijk goed tegen het weer en vocht worden behandeld. En dus buitenbeits. Grenen. Dat laatste is nogal geel opgedroogd dus pas daar mee op als je een houten kast wil hebben. Dit ziet er niet helemaal uit zoals ik had gewild.
De onderkant heb ik met Ceta-Bever Palen en bielzen zwarte teer gedaan. De rest alles 2 keer in de beits, voorgeschuurd en tussendoor ook nog eens geschuurd.

Conclusie:

Zo’n blankhouten kast is misschien wat goedkoper maar er zit wel een hoop werk aan. De kasten zelf kosten tussen de 320 (standaardkast) en de 430 (maatwerk kast) De tuinkast kostte 500 euro. Al met al zit er voor honderden euro beits, lak en teer op. Ik denk op die drie kansten meer dan 500 euro.

Zo’n kast vreet beits of lak. Het zijn 2 deurs kasten en je moet ook de binnenkant doen. Koop dus maar meteen blikken van 2 liter of meer want het gaat als de brandweer. Maar dan heb je ook wel mooie houten kasten.

En je moet een beetje handig zijn want het is geen Ikea flatpack. Ik heb alle kasten bij de maker opgehaald maar ik heb wel een caddy. Dat heb je minstens nodig. De gebruiksaanwijzingen zijn summier en vaak voor meerdere kasten. Daar moet je dus wel handig genoeg voor zijn om dat te interpreteren.

Zorg verder dat je met z’n tweeën bent en zet hem nooit alleen overeind want voor je het weet liggen de pootjes er onder uit. Denk er dus even goed over of je dit wilt. Ben je een beetje handig dan kun je de kast vooral wat de afwerking betreft volledig naar je eigen hand zetten. En dan heb je mooi handgemaakt, natuurlijk stuk meubilair in de kamer staan.

Naschrift: één van de twee kasten die ik heb gekocht heeft inmiddels een kromgetrokken deur en gaat niet meer dicht. Ik moet dus waar naar de maker in Alkmaar om dat te regelen.

x

Mijn andere websites: TuinPlantenIndex.nl
Tekstschrijver4u.nl
Support Wiki | PixaBay.com