Blackface, racisme en Zwarte Piet

Zwarte Piet is een schoolvoorbeeld van Blackface maar Sinterklaas en Zwarte Piet hebben niks met racisme te maken. Racisme is een groep om raciale redenen minderwaardig behandelen of daarover vernederende uitspraken doen of de leer dat sommige rassen verheven zijn boven andere. Nou ben ik zelf zo blank als wat en ook mijn sociale context, zeker in de eerste 20 jaar van mijn leven, was dat ook.

Maar ik kan me niet herinneren dat er ook maar de geringste verband heeft bestaan tussen Zwarte Piet en welke vorm van raciaal besef dan ook. Piet is het sukkelige maatje van Sinterklaas en aan het einde van het verhaal bestaan ze niet. En dat punt word maar al te vaak gemist door de anti Zwarte Pieten lobby: het einde van het verhaal is dat de blanke man en zijn zwarte knecht niet bestaan.

Dat Zwarte Piet iets met racisme heeft te maken word trouwens vrijwel zonder uitzondering beweert door minder bekende Nederlanders in de vorm van slechte rappers, slechte dichters, slechte artiesten, slechte acteurs en andere weinig en matig bekende Nederlanders van bedenkelijk allooi die een manier zoeken om hun kop in de publiciteit te krijgen. Vooral geen aandacht aan besteden want dat is doorgaans de enige reden van deze misplaatste en misbruikte politieke correctheid.

Maar dan Blackfacing

Blackface
Hoezo Zwarte Piet geen blackface …

Sommige Nederlanders beweren dat Zwarte Piet niets te maken heeft met blackface. Fout, zwarte Piet is blackface. Blackface is de praktijk van het zwart opmaken van een gezicht, gewoonlijk door en voor animatie van blanken. Deze praktijk wordt als racistisch en zeer controversieel beschouwd.

Op bovenstaande foto zie je overeenkomsten: Een blanke geschminkte man met geaccentueerde lippen, krulletjespruik, de kleding inclusief wit boordje en de gespeelde vage uitdrukking op het gezicht. De overeenkomst met blackface is dan toch wel erg pijnlijk.

Bij blackfacing gebruikten de acteurs gebrande kurk en later schmink of schoensmeer om hun huid zwart te maken. Rond de mond werd het wit gelaten om de lippen te benadrukken en het een clownesk karakter te geven. Ze droegen vaak wollige pruiken, handschoenen, slipjassen en gerafelde kleren om de transformatie tot plantageslaaf compleet te maken. De acteurs in blackface waren blank, omdat Afro-Amerikanen aanvankelijk niet op het toneel mochten optreden.

Er van uitgaande dat Zwarte Piet een geschminkte blanke is met vreemde kleding, benadrukte (dikke rode) lippen die bovendien als een sukkel word neergezet kun je de overeenkomst met blackface moeilijk ontkennen. Piet spreekt vaak matig Nederlands en/of met een accent waarmee je vroeger mensen met een donkere huidskleur mee persifleerde. “Sambo koopt geen kaartje, Sambo heeft een abonnement” waren (foute) grappen met de toen nog spreekwoordelijk “grote neger”. Dat soort moppen hoorde je toen nog regelmatig op tv of radio en ze werden met een soort halfbakken “Surinaams” accent voorgedragen. En dat kun je nu ook echt niet meer maken.

Ik vind het persoonlijk volstrekt legitiem dat we met z’n allen afstand nemen van zoiets als Blackfacing. Dat je daar als mens van Afrikaanse afkomst en wellicht met slavernij in je historie door gekwetst word of je gekwetst voelt is volstrekt begrijpelijk. En hoe dan ook is het zo langzamerhand tijd om afstand te nemen van dit soort koloniale uitwassen ook al is het nooit zo bedoeld geweest. En aan dat laatste mag bovendien getwijfeld worden.

En dus hebben we een volwaardige en legitieme reden om afscheid te nemen van de geblackface’te en enigszins domme Zwarte Piet. En dan zijn we weer bij de Nar of Harlekijn of Joker. Perfecte vervangers van de Zwarte Piet als potsenmaker, acrobaat, muzikant, entertainer en bediende van de heiligman die we Sinterklaas noemen.

En dus roep ik wederom: HELP DE NAR HET DAK OP … !!!

Kunnen we eindelijk weer eens lekker Sinterklaas vieren zonder halve rappers, slechte dichters en terroristische anti Zwarte Piet activisten. Sinterklaas weer een kinderfeest en weg met het gezeik.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *