Hoe maak je biologische pastinaak klaar? Nou heel simpel, koken en pureren. Heerlijk alternatief voor aardappelen en nog gezond ook. Niet echt koolhydraatarm maar wel erg gezond met veel vezels en vitamine C.
Ik kocht voor het eerst biologische pastinaak toen ik mijn boodschappen ging doen bij boerenwinkels in de Flevopolder. Pastinaak is een typische wintergroente en in biologische winkels, zeker in de winter, ruim verkrijgbaar.
Als groente vind ik de substantie niet echt heel lekker. De smaak is heerlijk met een mix van wortel en selderieknol door elkaar. Dat is geen probleem maar eenmaal gekookt word hij een beetje meelderig.

Nou zie ik in van Engelse kookprogramma’s dat ze altijd “parsnip-puree” maken, oftewel, puree van pastinaak. En dat heb ik dus geprobeerd. En het is gelukt en de puree is erg lekker. Superlekker kan ik zelfs wel zeggen.
Recept voor biologische Pastinaak puree
- Neem 1 grote, 2 middelgrote of 3 kleine pastinaken.
- Schil ze (evt met een kaasschaaf) en snij ze in kleine blokjes.
- Kook ze in ongeveer 20 minuten goed gaar en stamp ze fijn.
- Kook 2 middelgrote aardappelen gaar en stamp ze door de pastinaakpuree.
- Voeg roomboter, een ei en peper en zout toe.
- Pureer alles nog eens goed door elkaar.
- En klaar is de heerlijke puree.
Ik heb deze puree gegeten met een schotel van lof en venkel met ham en kaas in de oven.
Recept voor venkelschotel met lof
- 2 grote venkels of 3 kleine.
- 2 struikjes lof.
- 50 gram reepjes ham.
- 125 gram geraspte kaas.
- 3 struikjes lof.
- Olijfolie om te bakken.
- Snij de venkels klein en de lof in plakjes.
- Roerbak het even aan met de reepjes ham.
- Stort het in een ingevette schaal.
- Strooi er een lekker laagje kaas overheen.
- Doe het (minstens) 25 minuten op 170 graden in de oven.
Verder nog een paar overheerlijke biologische runderworstjes en het diner was weer klaar voor 2 dagen. Lekker, gezond en ecologisch verantwoord.
“Mijn liefje wat wil je nog meer” zei mijn moeder zaliger dan.
Geef een reactie