Bijwerkingen polyolen – Veilig afvallen

Eerst even kort nog even herhalen wat polyolen zijn

Polyolen zijn zoetstoffen zoals maltitol, xylitol, sorbitol, mannitol, lactitol en isomalt. Ze zijn afgeleid van koolhydraten, maar ze worden nauwelijks opgenomen in het bloed. Ze geven dus geen sterke stijgingen van de bloedglucose.

Daarom is het voor mensen met diabetes handig dat er producten met zoetstoffen bestaan, zoals bepaalde frisdranken. Het kan fijn zijn om gewoon iets te kunnen drinken, zonder na te denken over de invloed op je bloedglucosewaarde.

Dit betekent niet dat je ongestraft allerlei producten met deze zoetstoffen kunt gebruiken. Er zitten namelijk nog altijd veel koolhydraten, vetten en andere stoffen in de producten waar je wel dik van word of die wel energie verschaffen. Het zijn dus geen zaligmakende stoffen. Wel zijn ze veilig verklaard door de warenwet. Ook de DVN (diabetesvereniging Nederland) noemt deze zoetstoffen zonder beperkingen aan te geven. Wel is bekend dat je bij veelvuldig gebruik diarree kunt krijgen.

Bijwerkingen polyolen

Maar hoe gaat dat nou in de praktijk? Is het allemaal waar? Om dat te staven heb ik zelf een test gedaan. Ik heb in één keer 6 van die koolhydraatarme reepjes van Atkins opgegeten. Hier is het resultaat.

De reepjes van Atkins, testonderwerp in dit artikel.

Bloedsuikers

De bijwerkingen polyolen op mijn bloedsuikerspiegel waren van nul en generlei waarde. Ik heb geen enkele stijging waargenomen. Ik heb tot 3 uur na het nuttigen van de reepjes mijn bloedsuikers gemeten en de conclusie is dat er geen enkel verschil is waargenomen.

De bewering dat producten met Polyolen geen uitwerking hebben je op je bloedsuiker is dus proefondervindelijk aangetoond. Mensen met diabetes type 2 kunnen dus gewoon lekker een reepje van Atkins opsnoepen.

Diarree en winderigheid

Volgende bijwerking polyolen zouden diarree en winderigheid zijn. De testresultaten zijn spectaculair te noemen.

Binnen 3 kwartier begon mijn maag te borrelen. Je kon het soms gewoon zien bewegen, zo veel lucht zat er in. De eerste spectaculaire winden dienden zich binnen een uur aan. Maar na een uur begon ik ook lichte pijn in mijn buik te krijgen. En na anderhalf uur werd het serieuze kramp. Niet veel later ging ik voor het eerst naar de toilet waar er nog niks gebeurde. Toen ik na een kwartiertje weer ging vanwege de kramp brak de hel los.

Uiteindelijk ben ik een keer of 5 naar de toilet geweest en de laatste 2 keer was het alleen nog maar water. Ik ben echte helemaal leeg gelopen. Zelden ben ik zo vaak naar de toilet geweest en heb ik het gevoel gehad zo erg te zijn leeg gelopen.

Na die stortvloed was het leed geleden en waren de klachten verleden tijd hoewel ik nog wel enige tijd flinke winden heb gelaten.

Conclusie

Beide beweringen over polyolen zijn dus proefondervindelijk aangetoond. Nee, ze hebben geen effect op je bloedsuikerspiegel en Ja, je krijgt er diarree en winderigheid van bij overmatig gebruik.

Want dat is hierbij wel van belang: Ik heb een fikse hoeveelheid chocoladerepen zitten wegwerken. Ik had er zelfs moeite mee om ze weg te krijgen. En dat gebeurt me niet vaak want ik kan aardig wat wegzetten. Niet voor niets heb ik diabeters type 2 ontwikkeld door dit soort vreetpartijen met suikerhoudende producten.

Sindsdien heb ik nooit meer dan 2 of 3 reepjes per dag gegeten en ik heb nooit meer last gehad  van mijn maag. En dat geld voor alle producten die ik gebruik en die polyolen bevatten.

Geen bijwerkingen Polyolen bij veilig en verantwoord gebruik

De producten met Polyolen zijn dus volledig veilig en verantwoord voor mensen met diabetes type 2 maar overeet je niet. Bij verstandig en normaal gebruik is er niks aan de hand en geen sprake van bijwerkingen polyolen.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *