Het beste tentdoek bestaat niet. Of je tentdoek het beste tentdoek is hangt af van de omstandigheden waaronder je kampeert of trekt. Ga je met je fiets of met een rugzak op pad dan wil je een heel licht tentje en is kunststof het beste tentdoek.
Ga je met je gezin meerdere keren per jaar kamperen dan wil je een robuuste en weerbestendige tent die zwaarder mag zijn dan is katoen het beste tentdoek. Daarnaast heeft elk tentdoek zijn eigen voor- en nadelen qua gewicht, sterkte, vochthuishouding etc. Het beste tentdoek is dus volledig afhankelijk van de toepassing en je budget.
Ik heb zelf een karsten gehad van Ten Cate doek. Supersterk, stormvast, uitstekende vochthuishouding en nog mooi ook. Maar wel een groot en zwaar pakket, bijna altijd drogen na de vakantie (zeker in Nederland) en knap duur.
Maar ik heb ook een 2 persoons- Gelert gehad. Mooie tent, snel op te zetten en supergoedkoop. Maar als het ging waaien ging dat ding tekeer als een plastic tasje. Veel vocht in de slaapcabine en of heel koud of heel warm.
Dat is dus een afweging. Ga je op vakantie naar Spanje of Frankrijk en weet je zeker dat je niet veel in die tent zit, dan is polyester of een andere goedkope kunststof het beste tentdoek voor die toepassing.
Ga je vaak kamperen, ook in het voor- en najaar en onder wat mindere weersomstandigheden, koop dan een robuuste en wat zwaardere tent van katoen of een combinatie van katoen met een andere stof. De meerprijs verdien je terug bij de eerste de beste storm en de duurdere stof is dan zonder meer het beste tentdoek.
De ANWB had een mooi artikeltje over het beste tentdoek. Ik heb dat gelukkig een keer opgeslagen en kan dat nu als toelichting gebruiken.
Tentdoek kan van verschillende materialen zijn gemaakt. En elke soort heeft zo z’n specifieke eigenschappen die, al naar gelang het gebruik dat u van de tent maakt, zwaar of minder zwaar wegen.
Het beste tentdoek
Katoen
Katoen is een natuurproduct dat al van oudsher in tenten z’n toepassing vindt. Het wordt waterafstotend gemaakt, krijgt een behandeling tegen rot en schimmel en vaak ook tegen krimp. Dure soorten zijn tegen verkleuren behandeld. Lichtgewichtdoek kan van een betere kwaliteit zijn dan zwaarder doek. Maar is kwetsbaarder en gaat minder lang mee.
Lichtgewichttentdoek (90-140 g/m2) heeft een gemiddelde levensduur tussen de 30 en 40 weken. Middengewicht tentdoek (180-240 g/m2) gaat daarentegen 30 tot 45 weken mee. Zwaargewicht tentdoek (280-320g/m2) tot slot houdt het ongeveer 30 tot 55 weken uit. Katoenen tenten komen vooral tot hun recht in warme klimaten vanwege het prettige leefklimaat onder dit doek.
Voordelen
- Prettig leefklimaat (ademende en vochtregulerende werking)
- Geringe invloed van UV-straling op de sterkte
- Stiksels zwellen dicht bij regen waardoor prima waterdichtheid
- Warmer in koude omstandigheden
- Koeler in warme omstandigheden
Nadelen
- Relatief zwaar, vooral nat.
- zwaarder na regenval
- Langere droogtijd
- Niet bestand tegen vochtig opbergen (schimmelvorming) chemicaliën en waterdamp
- Vergt meer onderhoud
- Krimpt bij vocht,
- Regelmatig waterdicht maken
- Opgevouwen een groter pakket.
Polyamide
Dit materiaal is beter bekend onder de naam nylon en heeft een glad uiterlijk. Om het waterdicht te maken is er een speciale laag (coating) op aangebracht. Dure coatings zijn van een siliconenpreparaat, waardoor het doek beter bestand is tegen UV-straling.
Bovendien rekt het daardoor minder dan doek met een polyurethaan (PU) coating. Ademende coatings komen weinig voor. De gewichten variëren van 45 g/m2 (ripstop nylon) tot circa 90 g/m2. Het doek gaat ongeveer 12 tot 30 weken mee. Het gebruik speelt daarin een grote rol.
Voordelen
- zeer laag gewicht (ook bij vochtig weer)
- Zeer compact te verpakken
- Niet zo duur materiaal
- Snel droog
- Goede waterdichtheid
- Afwasbaar
Nadelen
- minder plezierig leefklimaat (condensvorming ’s nachts, extra warm als de zon schijnt)
- Gevoelig voor UV straling
- Rekt en krimpt bij warmte en koude
- Niet echt scheurbestendig
- Brandbaar (smeltend polyamide veroorzaakt ernstige brandwonden)
Polyester
Polyester is er in veel kwaliteiten, waarbij het zwaardere doek meer volume inneemt dan het lichtere. Een enkel- of tweezijdig aangebrachte coating maakt het doek waterdicht. Soms is een vlamvertragende laag aangebracht. Lichtgewichtdoek weegt zo’n 80 tot 140 g/m2 en houdt het tussen de 25 en 40 weken uit, het zware doek (280-350 g/m2) zelfs 60 tot 110 weken.
Voordelen
- Droogt zeer snel
- Neemt geen vocht op
- Blijft licht bij vochtig weer
- Zeer compact te verpakken
- Beter bestand tegen UV straling dan Polyamide (rekt en krimpt niet)
- Afwasbaar
Nadelen
- Minder plezierig leefklimaat (condensvorming ’s nachts, extra warm als de zon schijnt)
- Brandbaar, smeltend polyester veroorzaakt ernstige brandwonden
- Bij de zwaardere doeksoorte komt PVC als coating voor, die is dan Vlamdovend.
Acryl
Acryl lijkt uiterlijk veel op katoen, maar is een synthetisch product. Het is waterafstotend en kan, mits ongecoat, waterdamp doorlaten. Acryldoek weegt ongeveer 290 g/m2 en gaat tussen de 60 en 110 weken mee.
Voordelen
- Duurzaam
- Hoge kleurechtheid
- Laat ongecoat waterdamp door
- Reinigbaar
Nadelen
- Hoge prijs
- Weefsel houdt vuil vast
- Brandbaar (smeltend acryl veroorzaakt ernstige brandwonden)
Polyvinylalcohol (PVA)
PVA heeft eigenschappen vergelijkbaar met die van katoen. Het kan wat vocht opnemen en ook ‘ademen’. Dit laatste echter alleen als het doek ongecoat is.
Om PVA-doek sterker te maken, wordt het ook met polyester vermengd. De zware kwaliteit weegt circa 280 g/m2, de lichte circa 220g/m2. PVA-doek gaat circa 60 tot 110 gebruiksweken mee.
Voordelen
- Duurzaam
- Condens-arm
- Reinigbaar
Nadelen
- Hoge prijs van het weefsel
- Houd vuil vast
- Brandbaar
Mengvormen
Er bestaan ook doeksoorten, waarbij katoen en polyester met elkaar zijn vermengd. Dat geldt dan ook voor de eigenschappen. Het polyester bewerkstelligt dat het doek nauwelijks rekt en krimpt, minder vocht opneemt, sneller droogt en minder snel last van schimmelvorming heeft. Het katoen zorgt er voor dat het doek iets ‘ademt’.
Het leefklimaat in de tent is daardoor beter dan bij synthetische producten, maar in vergelijking tot katoenen tenten blijft dat ver achter. Verhoudingsgewijs zijn deze doeksoorten zwaarder dan lichtgewicht synthetisch doek en dat maakt ze ongeschikt voor rugzaktenten
2 Concepten waar ik zelf ervaring mee heb
Links de Karsten 300 oppompbare tent met ten Cate doek. Supersterk en (ANWB) gegarandeerd tot windkracht 8 / 10. Uitstekende vocht- en temperatuurhuishouding. Anderzijds zwaar, een groot pakket en je bent voor die tent met toebehoren al snel tussen de 2 en 3 duizend euro kwijt.
De basistent kost (de 300) ongeveer 1500 euro. Dit ding heeft nooit een centimeter bewogen in de 2 jaar dat ik er mee heb gekampeerd. De wind heeft totaal geen vat op het bouwsel en je slaapt daardoor ook rustig als het een beetje minder weer is.
Rechts de Gelert Nebula beyond II. 2 persoons- polyester tent, past in een weekendtas en weegt niks. Deze was trouwens wel met een vuurvertrager behandeld. 250 euro inclusief enorme luifel plus de rest. Nadeel vooral als het warm is of gaat waaien.
De stokken zijn dun en opvouwbaar (met elastiek in de kern) en de tent vervormt volledig bij harde wind. Bovendien ging hij zo tekeer dat het binnen ook waaide. Geen probleem als je naar warm-weer landen gaat maar in de herfst in Bergen Aan Zee heb ik een zware nacht gehad toen het flink ging waaien. Maar ik heb wel 2 stormen overleefd met dit ding, eentje op Texel (april) en eentje in Bergen aan Zee (oktober)
Vraag mij wat de beste is en ik kan geen antwoord geven. Uiteindelijk zal het budget en de intensiviteit van het gebruik in veel gevallen de keuze bepalen. Do the Math’s …
Geef een reactie