Bergverzet – Crankstel en cassette

Het ideale bergverzet, hoe ziet dat er uit? Het heeft enige tijd geduurd voor ik eindelijk het ideale bergverzet op mijn fiets had maar het is gelukt. Dankzij een geduldige en toegewijde fietsenmaker, De Haan Wielersport in Ouderkerk aan de Amstel, ben ik nu in het bezit van een racefiets met het ultieme bergverzet voor in de Alpen, de Pyreneeën en zelfs de Ardennen.

Bergverzet

Ik heb een Santos Trekking comfort, een vakantiefiets die is uitgerust als  toerfiets. Er zit een Rohloff 14 speed naaf op, dikke banden, een Thudbuster zadelpen, Magura remmen en een carbon aandrijfriem. Prachtige fiets met een ATB verzet maar ook erg zwaar. Ik heb er mee op de Galibier, de col de la Croix de Fer, Alpe d’Huez en nog wat van die pukkels gestaan. Ik ben boven gekomen maar deed er soms wel 8 uur over. En dus wilde ik een fiets met het gewicht van een racefiets en het verzet van mijn Rohloff.

In Mei 2017 ging ik naar Vos in Zwanenburg en gevraagd om een racefiets speciaal voor de bergen. Hij pakte er eentje uit het rek, vertelde er wat over en liet hem klaar maken. Ik had verwacht dat er een ander crankstel of cassette op zou komen maar dat gebeurde niet. Ik kreeg dus een gespecialiseerde bergfiets, hij verkocht me een standaard racefiets met een 50/34 crankstel en een 11 speed cassette 11-32. Kortom, een volledige standaard Shimano 105s afmontage. Niks mis mee maar niet wat ik gevraagd had.

Na het nodige gezwoeg en gezweet op de Posbank terug naar die zaak en mijn probleem voorgelegd. “U heeft een fiets met een bergversnelling”, was het antwoord van de oude Vos, die nu een sluwe Vos bleek. Dat is waar, maar daar had ik niet om gevraagd. Nou, hij had nog wel ergens een zwart trippeltje liggen, dat wilde hij er wel opgooien.

Dat deed wel zo’n beetje de deur dicht. Ik wil niet dat iemand zwarte trippeltjes op mijn fiets gooit, ik wil dat er iemand serieus naar mijn verzoek luistert en me een mooie fiets verkoopt. Dat was dus exit Vos uit Zwanenburg. Goeie zaak als je weet wat je hebben wilt, je loopt dan zo met je fiets naar buiten. Maar ga er niet als leek heen om iets te vragen wat tijd kost want daar hebben ze dus geen zin in. Ze trekken een fiets uit het rek zonder naar je te luisteren en je moet maar hopen dat het goed komt.

Goeie raad was duur. Op het forum van fiets.nl een draadje gestart met als titel: Help! ik heb een fiets gekocht. Op dat soort forums zitten gasten die meer van fietsen weten dan wie dan ook. Ik kreeg antwoord op mijn vragen over mijn bergverzet maar kon er niks mee omdat ik nou eenmaal niet technisch ben. Maar de rode draad was dat er wel ergens een oplossing moest zijn.

Vlak bij mijn werk en langs een route die ik vaak fietst was een fietsenwinkel. Hij zag er van buiten niet overtuigend uit en ik was er nooit naar binnen gegaan. Dat had ik wel moeten doen want het bleek een uitstekende Rijwielhandel. De Haan uit Ouderkerk aan de Amstel. De eigenaar ging er helemaal voor zitten en zocht een half uur lang naar een oplossing op internet.

bergverzet shimano-105 11-32-11-speed-cassette
bergverzet Shimano dynasys II 36-26 bc FC-MT700 2
bergverzet Shimano dynasys II 36-26 bc FC-MT700 1

Shimano Dyna sys 11  36-26 BC  /  Cassette 11-32  Shimano 105s  /  Afmontage Shimano 105s

Toen hij klaar was liet hij zien wat hij ging doen. Hij bestelde de onderdelen en we maakten een afspraak. Het zou ongeveer 350 euro gaan kosten. Toen ik mijn fiets ging ophalen bleek hij de voor-derailleur niet te hebben gebruikt. Het was gelukt met de standaard Shimano 105.

Ondanks dat hij dat ding besteld had was hij dus niet gemonteerd en hij bracht hem ook niet in rekening. Dat scheelde  me 75 euro aanschafkosten en montagekosten. In plaats van 350 euro hoefde ik dus maar 275 af te rekenen.

Op naar de Posbank om de boel uit te proberen. Toen ik met die standaard 105 de berg opging kwam ik net boven. Ik had het gevoel dat het lichtste verzet net niet licht genoeg was. Ten opzichte van mijn Rohloff mistte ik ook nog een verzetje. Niet goed dus, geen vertrouwen. Na een vakantie in Frankrijk (Auvergne en Pyreneeën) wist ik zeker dat ik een foute fiets had gekocht.

Nu dus terug naar de Posbank met mijn nieuwe bergverzet. Ik reed met een “comfortabel” verzetje naar boven. Dat was dus al een halve versnelling winst. Ik had naar beneden gekeken en meende een versnelling over te hebben. Dat  bleek onjuist, ik had er nog twee over. Dat was dus twee en een halve  versnelling winst door de montage van een ATB  crankstel dat er volgens de sluwe Vos helemaal niet oppaste. Het past dus wel. De Haan zei ook nog: ik weet niet of de derailleur past maar het is aan mij om dat passend te maken.

Welnu, het past allemaal en het rijd als een Zwitsers uurwerk. Lachend naar boven op die Posbank. Op naar de Mont Ventoux.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *