Banne d’Ordanche – Vergeten Col in de Auvergne

De Banne d’Ordanche is geen col, simpelweg omdat het een doodlopende weg is. Althans, als je met een auto, motor of fiets gaat. Te voet kun je eindeloos doorwandelen vanaf dit prachtige punt vlakbij het kuuroord La Bourboule.  De Banne d’Ordanche is een dode vulkaan van 1515 m hoog die meer dan twee miljoen jaar geleden voor het laatst is uitgebarsten. 

Sindsdien is de berg door wind en ijs sterk geërodeerd. De naam ‘Banne’ betekent in de streektaal ‘hoorn’, naar het silhouet van de berg. Je kunt er om je heen kijken en ziet dan een panorama van de drie vulkaanmassieven van het Parc National de Vulcans van de Auvergne: de Dôme- en Dorebergketens en het Cantalmassief.

Banne d’Ordanche, geheimtip in de Auvergne

Als fietstocht is de Banne d’Ordanche vrijwel onovertroffen. De tocht begint in het charmante La Bourboule, vlakbij Mont Dore. De weg van Mont Dore naar Bourboule is druk en saai, dus laat dat stukje gerust achterwege. Ik heb mijn auto midden in Bourboule geparkeerd en ben vanaf daar met de tocht gestart. Sommige noemen Murat-le-Quaire als startpunt maar dan mis je een groot deel van de mooie beklimming.

Het startpunt is wel even moeilijk te vinden in Bourboule. Je gaat naar de rotonde van de D996 met de D88 en de D130 naar Mont Dore / Avenue Guillaume Duliege. Zodra je de rotonde afrijd de D88 op ga je meteen naar rechts de Reu Cohadon Lacoste in. Niet de Reu de Belgique die formeel nog op de rotonde ligt en ook niet rechtdoor de D88 op. Je volgt op de Place du Souvenir het bordje Murat le Quaire / Clermond Ferrand / Musee de la Toinette. Dit bordje staat aan de rechterkant van de weg en je ziet het pas als je op het pleintje bent, vrijwel het straatje al voorbij. Kijk op de foto’s: 12, 13, 14 (onderaan) hoe het zit.

Vervolgens ga je onder het spoor door de Aveneu de l’egalite op die geloof het of niet, overgaat in de D88. Dan rij je door tot aan Murat le Quaire waar je in het schilderachtige centrum naar rechts gaat bij de kerk, de D609 op, genaamd Route de la Banne d’Ordanche. Dan weet je meteen zeker dat je goed zit. Nu gaat het gestaag rechtdoor tot je boven bent.

Bij de eerste parkeerplaats ben je er echter nog niet. Na een zwaar stuk van dik 9% vlakt het af en is het nog een kilometertje of 2. Maar je hoeft nauwelijks nog te klimmen. Je rijd via een stukje 3% vals plat met een prachtig uitzicht over het Franse land door naar de voorlopige top van de Banne d’Ordanche. Wil je de echte top bereiken dan moet je de wandelschoenen even aan doen. Ik ben meteen weer naar beneden gereden, heb de fiets in de auto gezet en ben meteen terug gereden. Lekker wezen picknicken en toen de weergaloos mooie top beklommen. Een aanrader van je welste want het uitzicht daar is onovertroffen.

Al met al vond ik dit een bijzonder mooie afdaling, niet te lang en een perfecte training voor de Pyreneeen waar ik na de Auvergne heen zou gaan. De beklimming is niet te lang, heeft een aantal steile stukken en je kunt bovendien genieten van de prachtige omgeving. Klimtijd.nl noemt het een “geheimtip” en ik ben bereid me daarbij aan te sluiten. Het is geen echte col maar wel een echte beklimming.

Startpunt: La Bourboule
  • Klimtijd: Gem 5.6% / max 8.7% / Lengte 7.4 km / 413 meter klimmen / Top 1271 meter.
  • Cyclingcols: Gem 5.3% / max 10.9% / Lengte 8.8km / 480 m klimmen / Top 1327 meter.

Tot slot hieronder nog een fotografische impressie van de tocht. En wie denkt ‘goh, wat een mooie foto’s’, inderdaad, het is er heel erg mooi, zo mooi dat je foto’s eigenlijk niet kunnen mislukken. Maar dat heb ik vaker ervaren in de Auvergne.

En lees vooral ook het artikel over de wandeling naar de top die je op de laatste fotonet kan zien. Dit is een ervaring op zich.

FotoShow

Openbaar   14 items in banne-dordanche-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg
0010.jpg
0011.jpg
0012.jpg
0013.jpg
0014.jpg


Software Versie: 26-06-2023

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door