Voor de bandenspanning caravan is geen vaste formule. Het enige wat je zeker weet is dat de ideale bandenspanning op de zijkant van de band staat, net als een codering die verwijst naar de leeftijd van de band. Richtlijn van de ANWB met betrekking tot de bandenspanning caravan er dan ook niet. De enige richtlijn die er is betreft het feit dat je na 8 of 10 jaar altijd je banden verwisseld. Hou er echter rekening mee dat er verzekeringsmaatschappijen zijn die eisen dat je het elke 6 jaar doet.
Bandenspanning caravan
Ik heb zelf een kleine caravan, een Delta 3300DD. Die is 5 meter inclusief de Dissel en maximaal tot 800 kilo beladen. Tot mijn verbazing is de ideale bandenspanning caravan voor mijn Delta 4.5 Bar, 65PSI. Ik kon het niet geloven en heb de leverancier gebeld om het te verifiëren. En inderdaad, het is 4.5 Bar. En dat staat ook op de wang van de band, oftewel de zijkant.
Te lage bandenspanning zorgt voor een lagere maximale belading. Te weinig lucht vermindert dus het draagvermogen van je banden, te veel druk gaat ten koste van het comfort. Een gewone auto heeft niet veel last van onderdruk, maar bij een caravan kan het tot levensgevaarlijk situaties leiden. De kans om een lekke- of klapband te krijgen is met de caravan veel groter dan bij een auto. Dat komt omdat de banden per stuk (je hebt er maat twee) hoger belast worden dan bij een auto. Bovendien hebben veel mensen de neiging hierop te bezuinigen.
Dat je op dit vlak geen risico moet nemen is volkomen duidelijk. Kijk op je banden en zorg dat je weet wat de spanning moet zijn. Maar niet alleen staat de bandenspanning op de band, er staat ook een code op waarmee je allerlei informatie over die band kunt krijgen.
Voorbeeldje: 185 R 14 C 102/100S. In dit geval geeft de C aan dat deze band is ontworpen voor een grote bestelwagen of lichte truck. c-banden zorgen voor meer draagkracht en het weggedrag van de caravan verbetert aanzienlijk. De cijfers 102 staan in dit geval voor een maximaal laadvermogen van zo’n 850 kilo per band. Dit voorbeeldje is van de prima site Caravantrekker.nl waarvan u onderaan dit artikel de link aantreft. Daar kunt u veel meer informatie vinden over de codes.
Op de aankooppapieren van mijn caravan (gekocht bij Weel caravans in Alkmaar) staat bovendien de druk van de banden die bij de caravan zijn geleverd. Hou er wel rekening mee dat die druk niet meer geld als je andere banden hebt gemonteerd.
Bandenspanning caravan: veiligheid voor alles.
Bezuinig niet op die twee carvanbandjes.
Bezuinigen op je caravanbanden kan je vakantie flink verknallen en dat kun je letterlijk nemen. Mensen hebben de neiging hun caravan te zwaar te beladen. Dat zorgt voor te veel druk op je banden. Ga je dan ook nog lekker doorrijden in een warme streek dan is het snel gedaan met je goedkope bandje. Je caravan krijgt een klapband, gaat slingeren en voor je het weet ligt de hele boel op zijn kant en kun je niet alleen je vakantie maar ook je mooie caravan op je buik schrijven.

Advies 4.5 Bar (beter te hoog dan te laag)
Neem voor paar tientjes in 6 tot 10 jaar dus geen risico en koop goeie banden bij een fatsoenlijke caravandealer of een bandenleverancier die weet waar hij het over heeft. Tuurlijk heeft Kwikfit mooie bandjes voor een zacht prijsje, maar koop die alleen maar als je zeker weet dat ze bij het gewicht van je caravan passen.
Hieronder een paar links die naar mooie artikelen verwijzen over dit belangrijke onderwerp:
- Uitstekend artikel over Caravanbanden op Caravantrekker.nl
- Alles over caravanbanden op Caravaninformatie.nl
- De ANWB over Caravanbanden
Pas op, de snelheid op de Franse binnenwegen varieert tegenwoordig tussen de 50 en de 100. Let dus goed op, voor je het weet heb je een prent. Er word gecontroleerd met flitspalen en agenten met laserguns. Pas dus altijd je snelheid aan.
Geef een reactie