Bakken met zoetstof als suikervervanger

Bakken met zoetstof valt niet mee. Ik heb diabetes type 2 en ben supergevoelig voor alle vormen van suiker inclusief dingen als honing, ahornsiroop, vruchtensuikers en alcohol.

Ik moet dus op zoek naar suikervervangers om te kunnen bakken. Dat is een langdurende zoektocht geworden naar bakrecepten met zoetstoffen. Inmiddels heb ik wat recepten gevonden die ik op mijn website verzameld heb.

Bakken met zoetstof

  • MarmerCake
  • 200 gr boter
  • 15 ml vloeibare
  • suikervervanger
  • 4 eieren
  • zout
  • 1 theel citroenrasp
  • 200 gr zelfrijzend Bakmeel
  • 1 eetlepel cacaopoeder
Aan de slag
  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Roer de boter met de vloeibare suikervervanger zacht en klop dit tot een luchtige creme.
  • Splits de eieren.
  • Meng de dooiers met de citroenrasp door de boter en klop dit tot een romige, luchtige massa.
  • Klop de eiwitten met een snufje zout in een vetvrije kom stijf.
  • Spatel de eiwitten voorzichtig door het botermengsel.
  • Zeef het bakmeel boven het beslag en schep het er luchtig door.
  • Voeg aan de helft van het beslag 1 eetl. cacaopoeder toe.
  • Schep de 2 delen beslag in de cakevorm zodat er een gestreept, gemarmerd effect ontstaat.
  • Bak de cake in het midden van de oven in 45-50 minuten gaar. De cake zal bij gebruik van een suikervervanger iets compacter van structuur blijven.
  • Voedingswaarde per persoon:  eiwit 4 g, vet 13 g, koolhydraten 10 g, kcal (kj) 173 (727)
  • Van deze laatste waarden ben ik niet zeker.

Bakken met zoetstof: Chocolade-Banaankoekjes

Ingrediënten

  • 1 rijpe banaan, geprakt
  • 1,5 tl lijnzaad + 1,5 el heet water
  • 2 el cacao
  • 40g havermout
  • 30g volkorenmeel
  • 1/4 tl bakpoeder
  • evt. 85g gehakte chocolade of rozijnen, nootjes, gedroogd fruit
  • Indien gewenst aanzoeten met vloeibare zoetstof

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng de banaan en lijnzaad goed door elkaar.
  • Meng in een andere kom de havermout, cacao, meel en bakpoeder.
  • Roer het banaanmengsel erdoor, totdat het goed gemengd is.
  • Schep de chocolade erdoor. Schep telkens 1 eetlepel beslag op de bakplaat (ongeveer 6 stuks) met voldoende tussenruimte.
  • Bak de koeken 12-15  minuten totdat ze nog zacht, maar wel stevig zijn. Je kunt ook kleinere koekjes maken (1/2 el beslag) bak deze 8-10 minuten.
  • Laat 5 minuten afkoelen op de bakplaat en daarna verder op een rooster.
  • Maak 6 grote koeken of 12 kleintjes

Koekjes recept Cacao-koekjes


Ingrediënten

  • 65 gr. zelfrijzende bakmeel
  • 65 gr. plantaardige margarine
  • 1 ei, gesplitst in dooier en eiwit
  • 4 gr. Zoetstof
  • 12 ml. lauwe magere melk
  • 1 eetl. cacaopoeder ongezoet (ongeveer 6 gr.)
  • papieren vormpjes (of siliconenbakvormpjes)

Bereiding

  • Roer de boter tot ze zacht is.
  • Meng de zoetstof er door. Voeg de melk en de eidooier toe, meng verder en klop dan de bloem er door.
  • Klop verder met de mixer tot een luchtig mengsel en spatel er voorzichtig het stijfgeklopte eiwit onder.
  • Verdeel het deeg in twee ongelijke delen en meng onder het kleinste deel de cacaopoeder.
  • Doe het deeg in de vormpjes; het gewone deeg en beetje cacaodeeg.
  • Gebruik eventueel spuitzakjes.
  • Je koekje bestaat nu uit twee delen.
  • Bak de koekjes in ongeveer 20 minuten af op 180°C.
Stevia, plantaardige zoetstof
Stevia, plantaardige zoetstof

Koekjes recept nr 1

  • 1 pakje droge gist
  • 2 eetlepels lauw-warm water
  • 500 gram botermelk (karnemelk)
  • 600 gram bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 eetlepel soda (maagzout)
  • 1 theelepel zout
  • 240 gram boter of plantaardige margarine
  • zoetstof gelijk aan 50 gram suiker

Aan de slag

  • Doe de gist in het water en laat het lang genoeg staan om te gaan bubbelen. Dat zal zo’n 5 minuten zijn.
  • Voeg de karnemelk toe en zet dit opzij.
  • Ga nu de droge bestanddelen mengen.
  • Doe het allemaal in een deegkom (boter, meel en de rest) en meng dit tot een kruimelig geheel.
  • Voeg nu de karnemelk en de gist toe en roer het met een vork tot alles vochtig is.
  • Ga nu met de hand of met de mixer/broodmachine een glad brooddeeg kneden.
  • Rol dit uit tot zo’n 1 tot anderhalve centimeter en maak met een 5 cm koekjes vorm of met een mes zo’n 36 koekjes.
  • Leg deze op een bakplaat (met bakpapier) en bak ze in een op 200 graden voorverwarmde oven gaar.
  • Er staat helaas niet in het recept hoe lang dit moet duren. Reken op minstens 30 minuten.

Koekjesrecept Havermout cranberry koekjes

  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Koken: 30 minuten
  • 12 stuks

Ingrediënten

  • 100 gram havermout
  • 40 gram ongezoete kokosrasp of vlokken
  • 1 eet lepel gebroken lijnzaad
  • 30 gram zonnenbloempitten
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel zout
  • 60 gram pecan noten fijn gehakt
  • 35 gram cranberries
  • 2 fijn geprakte grote rijpe bananen
  • 50 gram kokosolie
  • 1 theelepel vanille extract

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Voeg alle droge ingrediënten samen in een kom
  • Prak de bananen en voeg samen met de kokosolie en vanille extract toe aan de gemende droge ingrediënten. Meng alles tot 1 geheel
  • Maak kleine balletjes en druk ze plat op een plaat met bakpapier
  • Bak ze in de oven voor 25 – 30 minuten

Bakken met zoetstof over Tagatesse

Onderstaande tekst over tagatesse vond ik op internet maar ik weet nog niet of het waar is. Bij bakken met zoetstof moet je altijd uitproberen omdat er veel soorten zoetstof in de handel zijn die bestaan uit diverse soorten zoetstof en dus niet altijd even sterk zijn.

Onderstaande handleiding voor bakken met zoetstof Tagatesse is dus alleen voor zoetstof die uit pure tagatesse bestaan en niet is versneden met andere soorten zoetstof zoals Xilitol of Stevia

Tagatesse is eenvoudig in gebruik: kies een willekeurig recept, en deel de vereiste hoeveelheid traditionele suiker gewoon door twee! Met een weegschaal vervangt u dus 100 gram suiker door 50 gram Tagatesse in al uw bereidingen.

De zoetkracht van Tagatesse is ongeveer twee keer zo hoog als die van gewone suiker. Vind je het eindresultaat nog te zoet? Gebruik dan volgende keer wat minder Tagatesse. Bent u een echte zoetekauw? Gebruik dan gerust een beetje meer!

Bij ovenbereidingen: laat het gebak iets langer bakken bij een iets lagere temperatuur. Tagatesse heeft een hogere bruiningsgraad dan gewone suiker. Het bruinen kunt u ook tegengaan door het gebak de laatste 10 minuten te bedekken met zilverfolie. Voeg eventueel wat extra vocht aan het beslag toe door bijvoorbeeld een gesneden appeltje toe te voegen.

Zorg ervoor dat u de Tagatesse na het gebruik goed afsluit, zodat de korrels niet in contact kunnen komen met vocht. Door de fijne substantie is Tagatesse gevoeliger voor vocht dan gewone suiker, waardoor het sneller hard kan worden als u de doos geopend in de kast zet. U kunt Tagatesse het beste in een luchtdichte suikerpot bewaren.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *