Bakingsoda, wijnsteenzuur en bakpoeder

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen bakingsoda, bakpoeder en wijnsteen(zuur)poeder? Het zijn 3 verschillende producten maar toch ook weer hetzelfde. Hoe dat zit leg ik hieronder uit. Het lijkt ingewikkeld maar uiteindelijk is het heel simpel.

Bakingsoda

Bakingsoda (NaHCO3 of E500) wordt ook wel zuiveringszout, baksoda of dubbelkoolzure soda genoemd. Het is een rijsmiddel dat pas gaat werken als er ook nog een zuur element aanwezig is in je bakmengsel.

Samen met een zuur ingrediënt zoals karnemelk, yoghurt, azijn of citroensap ontstaat er een chemische reactie waardoor er kleine gasbelletjes ontstaan die uitzetten als je het mengsel (deeg of beslag) gaat bakken. Hierdoor zal je baksel rijzen en wordt het luchtig.

bakingsoda
Notenbrood en MIM zonder gisting en gluten.

Gebruik niet teveel bakingsoda want dan krijgt je baksel een vieze zeepachtige bijsmaak. Zuiveringszout kun je kopen bij de toko, drogist en sommige supermarkten. Een mooi voorbeeld is Gimborn maagzout.

Bakpoeder

In tegenstelling tot bakingsoda is bakpoeder een volledig rijsmiddel: het bevat zowel rijsmiddel als een zure component. Alles in één dus je hoeft geen zuur ingrediënt meer aan het beslag of deeg meer toe te voegen. Het kant-en-klare rijsmiddel doet zijn werk wanneer het in contact komt met vocht en warmte.

Bakpoeder bestaat doorgaans uit difosfaten (zuren, E450), natriumcarbonaten (rijsmiddel, E500) en zetmeel/maiszetmeel. Mooi voorbeeld is bakpoeder van Dr. Oetker.

Wijnsteenbakpoeder

Wijnsteenpoeder is een combinatie van bakingsoda en wijnsteenzuur en heeft meerdere functies. Het zorgt voor volume in je baksel (rijsmiddel) en je gebruikt het om ervoor te zorgen dat je slagroom of opgeklopt eiwit (merinque) mooi stijf blijft (stabilisator).

Wijnsteenzuur is hetzelfde als tartaric acid of 2,3-dihydroxybutaandizuur. Het is een dicarbonzuur (C₄H₆O₆). De zuivere stof komt voor als een wit kristalachtig poeder.

Het wordt in voedingsmiddelen gebruikt als natuurlijk conserveermiddel, rijsmiddel (vaak in combinatie met baksoda (dan noem je het dus wijnsteenbakpoeder) en stabilisator van eiwit.

Wijnsteenzuur komt van nature voor in tal van vruchten, zoals druiven, tamarinde, maar ook banaan en appel (appelzuur). Het word vooral commercieel gewonnen uit afval van de wijnindustrie (schillen, perskoek).

Mensen die “gezond” eten hebben een voorkeur voor wijnsteenzuur in plaats van difosfaten. Beide zijn echter even onschuldig of schadelijk.

Het is te koop in de meeste natuurwinkels of in sommige toko’s. Mooi voorbeeld is wijnsteenbakpoeder van Jacob Hooy.

Wat gebruik je wanneer?

Bakingsoda gebruik je alleen als er al zure ingrediënten in je baksel zitten. Anders gebeurt er niks.

Bakpoeder en wijnsteenzuurpoeder gebruik je beide als rijsmiddel onder dezelfde omstandigheden. Het gebruik in bakprodukten is hetzelfde.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *