Auvergne – Land van Vulkanen

In 2017 ben ik op bezoek geweest in de Auvergne en ik ga daar zeker weer terug. Je kunt er fantastisch fietsen, wandelen, kamperen en eten. Maar dat is nog zeker niet alles. Je kunt er ook raften, kanoën, ballonvaarten maken, Parapente (paragliding), paardrijden en het barst er van de motorrijders. En dan heb ik de prachtige vulkanen alleen nog maar in de titel genoemd. Want daar is de Auvergne natuurlijk ook beroemd om, Les Vulcans.

De Auvergne omvat het ‘Parc naturel régional des volcans d’Auvergne’, een rij van oude vulkanen die begint bij Clermond Ferrand en zo’n 35 kilometer lang is. Hier vind je legendarische bergen als de Puy de Dome, de Puy de Sancy en de Puy Mary.

Auvergne, vakantieland bij uitstek.

Ik heb in de Auvergne gewandeld, gefietst, gekampeerd en vooral lekker gegeten. Bovendien heb ik een ballonvlucht gemaakt boven de meren van de Auvergne en langs de Vulkanen. Ik kampeerde bij het Lac du Chambon, een prachtig gebied ten Zuiden van Clermond Ferrand en vlakbij de Puy de Sancy.

Ik ben er  10 dagen geweest, heb elke dag minstens 2 dingen gedaan behalve de spaarzame rustdagen en ik heb nog maar een fractie van het gebied gezien en beleefd. Geen kasteel of grot gezien en de bulk van de activiteiten is aan me voorbij gegaan vanwege de prachtige wandelingen, de indrukwekkende bergtoppen en de prima restaurants in dit gebied.

Hieronder een opsomming van alles wat ik gedaan heb geïllustreerd met foto’s en links naar relevante websites. Dat zijn vooral verslagen van fietstochten en wandelingen. Verder informatie over campings, leuke plekken en een paar uitstekende restaurants of plekken waar je die kunt vinden.

Drukte in de Auvergne

De Auvergne is een favoriet vakantiegebied van de Fransen zelf en dat zul je vooral in het hoogseizoen merken. Ik was er in Juni tijdens het Hemelvaartsdag en het was er behoorlijk druk. Maar dan heb ik het wel over de toeristische trekpleisters zoals de Puy de Sancy en de Puy de Dome. Ook op de diverse cols, vaak ook erg mooie wandelgebieden, zul je dan veel mensen tegenkomen.

En dat geld bij uitstek voor de meren. Ga je echter wandelen of zoek je de kleinere dorpjes en wandelgebieden op dan blijf je redelijk uit de mensenmassa’s. Ga je echter buiten het vakantieseizoen dan zal de Auvergne veel rust en stilte bieden.

Fietsen

Ik heb diverse fietstochten gemaakt. Alles bij elkaar heb ik 6 cols gefietst waarvan ik er bij 3 ook nog een wandeling bij het gedaan. Ik heb vooral rond de Puy de Sancy gefietst met een uitstapje naar de Puy de Dome (Col de Ceyssat) en de Puy Mary (de Pas de Peyrolles). Verder kan ik rond de Puy Mary kan ik nog een hele vakantie blijven want daar heb ik pas één col gehad, de Pas de Peyrolles.

Eten en Drinken

Ik ben de afgelopen jaren bijna elk jaar in Frankrijk geweest en de kwaliteit van het eten is, vooral in de grote toeristische gebieden, aanzienlijk verslechterd. Dieptepunt was de Gorge du Tarn waar ik vrijwel geen fatsoenlijke Franse maaltijd heb genoten. De Auvergne heeft me het vertrouwen gegeven dat de Fransen nog kunnen koken.

Zo heb ik in het dorpje Orchville, aan de voet van de Col de Geury, voor 19 euro een menu gegeten wat zo heerlijk en veel was dat we, eenmaal teruggekomen op de camping, meteen voor pampus zijn gegaan.

Lokale gerechten, traditionele Franse recepten en uitstekende regionale producten zullen het voor menigeen moeilijk maken hier geen kilootjes aan te komen. Ik heb door het fietsen en het wandelen de weegschaal in evenwicht weten te houden. Maar gezien de vele activiteiten die ik heb gedaan is dat een wonder.

Wandelen

Wat een wandelgebied is dit zeg. Er zijn prachtige bossen, meren, bergen en Gorges waar je vrijwel eindeloos doorheen kunt struinen. Ondanks dat het knap druk kan zijn in dit gebied zullen de echte wandelaars hier geen probleem hebben om een rustige route te vinden. Bovendien kun je heel wat bergtoppen en topjes beklimmen die ook nog eens niet al te moeilijk zijn of waar de Fransen gewoon een trap hebben aangelegd.

  • Puy de Sancy
  • Banne d’Ordanche
  • Puy de Dome
  • Lac de Geury
  • Lac du Chambon

Activiteiten en toeristische informatie

FotoShow

Openbaar   12 items in auvergne-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg
0010.jpg
0011.jpg
0012.jpg


Software Versie: 26-06-2023

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door